Nechejte se napínat!

nechejte_se_napinat_
V dnešních tipech vám představíme hned několik forem napětí. Čtveřice titulů rozmanitých témat nabízí překvapivou porci vzrušení. Začtěte se třeba do slovenského thrilleru, do příběhu o hrozbě terorismu v Izraeli, nebo sledujte příhody uprchlé dívky.

Hlavní hrdina našeho prvního titulu nemá příliš šťastný život. Nejen, že ho vyhodili z práce, ale navíc se s ním rozešla i jeho přítelkyně. Všechny tyto příhody ovšem nejsou ničím oproti tomu, co na něj čeká po návratu do rodného kraje…

Strach

Mysteriózní thriller plný hrůzy. Vyhořelý třicátník se po letech vrací do příměstské čtvrti na úpatí hory, která ukrývá mrazivé tajemství – ve výjimečně chladných zimách se tam ztrácejí děti. Společně s bývalou láskou a kamarády musí čelit nejen zlomyslné síle, ale i stínům vlastní minulosti. Všechny pády a zklamání, které do té doby zažil, jsou ničím proti peklu číhajícímu na místech, kde vyrůstal. Autor bestsellerů Jozef Karika v děsivém příběhu s nadpřirozenými prvky přináší i citlivé vyprávění o tom, jak naše životy ovlivňuje dětství a všechno, co jsme jako děti zažili. „Při psaní mi nešlo jen o dynamický příběh – chtěl jsem čtenářům naservírovat i pořádnou dávku strachu. Pokud jsem po dopsání kapitoly sám nespal u rozsvíceného světla, nebyl jsem spokojený. Naopak, když se mi podařilo sebe samého pořádně vyděsit, bral jsem to jako známku úspěchu,“ prozrazuje autor.

Autor: Jozef Karika
Přeložil: Robert Pilch

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-257-1920-6
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Strach vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Při vzpomínce na Lívii se mi sevřelo hrdlo, v hrudi jsem ucítil tíhu. Už několik týdnů jsem tušil, že se něco stane, že něco není v pořádku. Navenek tomu nic nenasvědčovalo, bydleli jsme spolu, milovali se a mluvili, ale vnitřně jsme už oba žili na poušti.
Výborně si to načasovala, jen co je pravda. Do té doby nikdy nebyla zlomyslná, a možná za to ani nemohla. Prostě už to nevydržela, slova z ní vylétla, zbavila se nesnesitelné tíhy.
Rozchod.
„Jasně, rozumím,“ dostal jsem ze sebe. Jistě, proč bychom se nerozešli, zrovna když jsem přišel o práci? Malá reklamní agentura, kde jsem čtyři roky smolil propagační texty, se položila. Chtěl jsem se vrhnout do hledání nového fleku, ale rozchod s Lívií mě připravil o sílu. Navíc jsem neměl kde bydlet. Nevyháněla mě, ale v jejím bytě jsem nevydržel už ani hodinu. Zdálo se mi, že je v něm strašně chladno, jako by přestalo fungovat topení a dovnitř pronikl ostrý lednový mráz. Dokonce i ten byl začátkem údajně magického roku 2012 jako naschvál výjimečně krutý. Párkrát jsem se ujistil, že radiátory fungují, ale třásl jsem se zimou. Když byla v bytě Lívia, ochladilo se ještě víc. (str. 12)

Kniha Strach není ani zdánlivě jediným autorovým počinem. Začtěte se například do drsného thrilleru z období devadesátých let pod názvem
Černá hra!

————————————————

Po mysteriózním slovenském thrilleru nás čeká izraelská tajná policie. Zjistěte, jak si jeden z jejích vyšetřovatelů dokáže poradit s permanentními teroristickými hrozbami, a sledujte jeho osobnostní a názorový vývoj.

Limassol

Thriller z prostředí izraelských tajných služeb
Zradit vlast, nebo nové přátele?
Když se ocitnete ve světě, kde nemůžete nikomu věřit
Román Limassol napsal izraelský spisovatel Jišaj Sarid na základě vlastních zkušeností z působení v izraelských zpravodajských službách. Čtivý a napínavý thriller získal řadu ocenění včetně francouzské Le Grand Prix de Littérature Policière.
Hlavní hrdina, vyšetřovatel izraelské tajné policie, se denně setkává s hrozbou terorismu – jeho povinností je bránit a předcházet útokům. Práce ho zcela pohlcuje, ale zákonitě i mění, neboť vyšetřovací metody jsou někdy velmi drsné.
Na začátku příběhu dostává nový, mimořádný úkol, o jehož hlavním cíli není zpočátku přesně informován. Při této práci se náhle stírají jasné hranice mezi vyšetřovatelem a vyšetřovaným, přítelem a nepřítelem, kdy nebezpečí nepředstavují jen arabští sebevražední teroristé, ale možná i židovská intelektuálka a její přítel, nemocný arabský básník. Hrdina přestává vnímat svět černobíle a dostává se tak do neřešitelného morálního dilematu.

Autor: Jišaj Sarid
Přeložila: Lenka Bukovská

Počet stran: 156
Vazba: brožovaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-7252-660-4
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Limassol vydalo nakladatelství Práh.

Ukázka z knihy

Kolega odešel. Stiskl jsem spínač pod stolem a vypnul nahrávání, pak to svedu na technickou závadu. Došel jsem těsně k muži a postavil se nad něj. Hlavou mi prolétla představa, jak si rozepínám poklopec a močím na něj. V té chvíli jsem k tomu člověku žádnou úctu necítil, pro mě nebyl ničím víc než tlustou schránkou ukrývající smrtelné tajemství.
„Dobře mě poslouchej,“ pronesl jsem tou nejlepší arabštinou, na jakou jsem se zmohl. „Jestli mi neřekneš, kde tvůj bratr je, zabiju tě ještě dneska v noci. Nedočkáš se rána a svoji ženu a děti už nikdy neuvidíš. Slyšíš mě?“ chytil jsem ho za límeček a zesílil sevření. „Musíš se mnou mluvit, jinak je s tebou konec. To se můžeš spolehnout.
Rychle, pokradmu si mě změřil. Když hovořil, zněl těžkopádně, ale pohled měl inteligentní, zkoumavý. Strach se mi v něm vyvolat nepodařilo, takže mu musím začít působit bolest. Facka, kterou jsem mu vrazil, byla silnější, než jsem měl v úmyslu. Zaskočila ho, zdvihl ruce v pokusu se bránit a dřív, než se stihl zvednout, dostal kopanec do břicha. Co je tohle všechno proti střevům vyhřezlým na asfalt. Dokud se netrhá kůže a vnitřnosti netečou ven, je všechno v pořádku. (str. 31)

————————————————

Do třetice vás seznámíme se Su, vzornou dívkou, která se svou sestrou vyrazí na výlet na Mallorcu. A tam už zůstává. Po skandálním incidentu totiž namísto návratu volí útěk. Zvládne ji její rodina dostat zpět domů?

Virál

Lea a její adoptivní sestra Su jsou skoro stejně staré, ale odmalička představují naprosté protiklady: zatímco Lea je rebelka a prudká povaha, Su je vzorná dcera a příkladná studentka. Když se společně vydají na Mallorcu do prázdninového rezortu Magaluf, který je proslulý svými kluby a nevázaným nočním životem, má jejich matka Ruth starost především o Leu. Z výletu se ale nevrátí Su. Ta je na útěku, skrývá se, pronásledována strachem a výčitkami svědomí. Existuje video, na kterém je zachycena, jak v nočním klubu v opilosti provozuje sex hned s několika muži. A tohle video se nezadržitelně šíří po internetu.
Ruth, matka obou dívek a úspěšná glasgowská soudkyně, zuří. Jak se něco takového vůbec mohlo stát? Jakou roli v celé věci sehrála Lea? Jak potrestat muže, kteří využili situace a Su takhle zneuctili? A dokáže svou milovanou dceru dostat zpátky domů, i když se Su brání jakémukoliv kontaktu a zametá za sebou stopy?

Autorka: Helen FitzGeraldová
Přeložil: Lukáš Novák

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7473-476-2
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Virál vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Ukázka z knihy

V Magalufu jsem kouřila péro dvanácti klukům.
Zatím to vidělo dvacet tři tisíc devadesát šest lidí. Mohla mezi nimi být moje matka, můj otec, moje mladší sestra, babička, druhá babička, děda, můj šéf, můj učitel biologie a James, kluk, se kterým už šest týdnů chodím.
Kde jsi? Už asi ikstá esemeska od Jamese.
Nehodlám mu to prozradit. Ani jemu, ani nikomu dalšímu.
Dvacet čtyři tisíc sto čtyřicet tři. Třeba naše trenérka netballu, ten prodavač ze Sparu na Long Road. Barry Craig, ten kluk odvedle. Ta vypadá jako… nejspíš si říkal, když na to koukal u sebe v pokoji. No ne! Zvětšit, stopnout. Tak je to ona? Ty bláho, Su!
Celkový počet mých orálních sexuálních styků dosáhl po incidentu v  Coconut Lounge čísla dvanáct. Správně, nikdy předtím jsem to nedělala. Dokonce ani tehdy, když ho na mě Greg Jamieson vytáhl v křoví během expedice v  rámci programu Cena vévody z Edinburghu. Dokonce ani s Jamesem, který se před dvěma týdny dostal teprve na druhou metu. (…) (str. 7)

V četbě ukázky můžete pokračovat po kliknutí na následující odkaz.

————————————————

Na závěr zde máme už desátý titul české advokátky a bývalé ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové. Nechte se pohltit vyšetřováním úmrtí pražských soudních zaměstnanců, které provádí již známá detektivní dvojice.

Smrt v justičním paláci

V budově Městského soudu v Praze je nahlášena bomba. Předseda soudu nechá budovu vyklidit, a když se po důkladné prohlídce zaměstnanci vrátí do svých kanceláří, objeví v kanceláři předsedy mrtvého soudce. Vzápětí umírá další soudní zaměstnanec. Šlo v obou případech o sebevraždy, anebo o cizí zavinění? Komu smrt pomůže a komu uškodí? A jak je do ní zapleten předseda soudu? Detektiv Šimon Hájek zjišťuje, že pochopit vztahy a poměry v justici není jednoduché. Naštěstí mu s vyšetřováním pomáhá vnadná tisková mluvčí soudu Gabriela Rezková. Napínavý kriminální příběh z atraktivního prostředí, jehož rozuzlení má jako většina podobných vyprávění původ v mezilidských vztazích. Autorka – advokátka a bývalá ministryně spravedlnosti – v něm ukazuje dobrou znalost justičního prostředí i pochopení pro lidské slabosti. Na stránky své desáté knihy opět přivádí dvojici hrdinů, kterou čtenáři znají z její poslední detektivky Mrtvá z golfového hřiště.

Autorka: Daniela Kovářová

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-204-4210-9
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Smrt v justičním paláci vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Ukázka z knihy

„To je Bohdan Polesný, první místopředseda Městského soudu.“
Gábina se naklonila k Šimonovi a pošeptala mu tu větu téměř neslyšně, jako kdyby nechtěla porušit nábožný klid, který v kanceláři panoval. Musela se přitom postavit na špičky, aby se ústy aspoň trochu přiblížila k jeho uchu.
Ucítil ten kořeněný parfém a na malou chvíli ho podržel v nose. Věděl, že ihned poté nasaje jeho sliznice jiné pachy, které tu umělou i pravěkou vůni ženy okamžitě přerazí.
To byl Bohdan Polesný, opravil ji v duchu a spojil si jméno s cedulkou na dveřích, kterými vešli. Stačil mu jediný pohled na ten brunátný opuchlý obličej, aby věděl, že oživování nebude úspěšné.
Mrtvý visel na bílé prodlužovací šňůře asi metr pod stropem a pomalu se otáčel kolem svislé osy. Tváře měl zarostlé, nos promodralý a ze zátylku mu trčely neupravené přerostlé vlasy. Na sobě měl notně obnošený zelený oblek s vytahanými koleny a lesklými rukávy. Nohy, které se míhaly dvacet centimetrů nad zemí, vězely ve špinavých hnědých polobotkách se sešlapanou podrážkou. Šimon odhadoval, že je mu asi pětašedesát, ale vzhledem ke stupni zanedbanosti mohl být i mladší. (str. 53)

Daniela Kovářová ve spisovatelské branži není žádným nováčkem. Před třemi lety pokřtila knihu Jak se dělá štěstí, loni potom Mrtvou z golfového hřiště. Mezi známé tituly patří také například Sbohem cizinko, Oko za oko,
Advokátka v šoku a mnoho dalších.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStrach

Karika, Jozef

Argo, 2016

zobrazit info o knizeLimassol

Sarid, Jišaj

Práh, 2016

zobrazit info o knizeVirál

FitzGeraldová, Helen

Kniha Zlín, 2016

zobrazit info o knizeSmrt v justičním paláci
Román o zločinu

Kovářová, Daniela

Mladá fronta, 2016

Napsat komentář