Knížky pro děvčata

knizky-pro-devcata
Dnešní tipy jsou určeny pro všechny mladé dámy. Nabízíme další příběh o Otolíně, dívence, která zůstává sama doma a prožívá mnohá neobvyklá dobrodružství. Na své si přijdou milovnice dějepisu i velké holky, co si rády zapisují. Potěchou pro velké i malé je i jedna z Goldflamových knih.

První titul, který dnes představujeme, je kniha britského ilustrotátora Chrise Riddella. Vypráví podivuhodný příběh holčičky Otolíny, která podle všeho není jen tak obyčejnou holčičkou. Také tedy nechodí do úplně obyčejné školy. Ani kniha není jen tak obyčejná, její text se skvěle prolíná s ilustracemi.

Hlavními hrdiny úspěšné, mezinárodně oceňované a mnohokrát vyznamenané knižní série jsou tak trochu zvláštní holčička jménem Otolína a její nerozlučný kamarád – malý vlasatý tvor z norských močálů zvaný pan Moura.

Otolína vášnivě sbírá nejrůznější věci a miluje všechny druhy počasí, zejména však déšť, neboť se ráda čvachtá v kalužích. Obývá apartmá číslo 243 ve dvacátém čtvrtém patře mrakodrapu, který vypadá docela jako pepřenka, takže není divu, že mu také Pepřenka všichni říkají… Otolínini rodiče jsou sběrateli a neustále cestují po celém světě. O Otolínu je v jejich nepřítomnosti ovšem skvěle postaráno, nikdy se necítí osamělá. Společnost jí přece dělá pan Moura a kromě něj holčičce se vším, co je potřeba, pomáhá celá řada dalších neobyčejných společníků. Díky nim se nikdy nenudí! Otolína navíc miluje záhady, stejně jako pan Moura. Oči má pořád otevřené a uši nastražené pro případ, že by se setkala s něčím neobvyklým nebo zajímavým. Její zápisník by mohl vyprávět! Ráda řeší zapeklité případy, vymýšlí chytré plány a přichází věcem na kloub – ostatně, má pro to speciální nadání…

A pokud by vás snad zajímalo, jak v sobě tahle zvláštní dívenka objevila své neobvyklé schopnosti, navštivte s ní nevšední školu plnou velmi nevšedních žáků v příběhu Otolína ve škole – bude to určitě nezapomenutelný zážitek!

Knihy jsou bohatě ilustrované, nápadité a propracované obrázky srozumitelné dětem se plynule prolínají s textem, což činí z četby velkýzážitek – ať už se do ní ponoří děti, anebo dospělí.

Otolína ve škole

Autor a ilustrátor: Chris Riddell

Počet stran: 172
Vazba: Pevná
Formát: 140×190 mm
ISBN: 978-80-87034-35-4
Doporučená cena: 229 Kč

 

Knihu Otolína ve škole vydalo nakladatelství PRESCO GROUP a.s..

O autorovi

Chris Riddell je britský ilustrátor a příležitostný spisovatel dětské literatury. Dvakrát získal Kate Greenaway Medal a Nestlé Smarties Book Prize dokonce sedmkrát. Narodil se roku 1962 v Jižní Africe a už od dětství se začal projevovat jeho výtvarný talent. Jeho nejznámější prací jsou knihy ze série Kroniky Světakraje, které nejen ilustroval, ale také se na nich podílel jako spoluautor. Mezi další významnou část jeho díla patří práce v novinách. Dříve to byly ilustrace a někdy i obálky pro The Economist a nyní politické komiksy, které píše pro britský týdeník The Observer.

Ze série o dívence Otolíně si přečtěte ještě knihu:

O obě knížky o Otolíně si můžete zasoutěžit.

————————————————

Druhá kniha vypráví o dětech, které nás vtáhnou do historie, a to nejen svými jmény. Zkusíme dětem prostřednictvím knihy pomoci s dějepisem hravější formou a dokážeme jim, že dějiny, to  nejsou jen letopočty a nic neříkající jména panovníků.

Když má jednou člověk královské jméno, nesmí mu dělat ostudu. Eliška Přemyslová má kuráž a taky tatínka, který je blázen do historie. Díky němu Eliška moc dobře ví, že nespravedlnost vládne dějinám, co je svět světem. Rozhodně se s tím ale nehodlá smířit a její neohrožená kamarádka Karolína Tmavá ji v boji za spravedlnost nenechá samotnou. Přečti si, jak chytře se Eliška s Kájou vypořádají s nadutým a krutým Štěpánem. S odvážnou dvojicí kamarádek zažiješ situace, které se mohou přihodit i tobě. A jestli tě baví dějepis, určitě si tenhle příběh skvěle užiješ.

Já, Eliška Přemyslová

Autorka: Lenka Rožnovská
Ilustroval: Miroslav Vostrý

Počet stran: 104
Vazba: vázaná
Formát: 170×220 mm
ISBN: 978-80-247-5679-0
Doporučená cena: 229 Kč

 

Knihu Já, Eliška Přemyslová vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

eliska-premyslova-ukazkaeliska-premyslova-ukazka2

eliska-premyslova-ukazka3

Celou ukázku si přečtěte na webu nakladatele a článek s ukázkou na našem webu.

O autorce

lenka-roznovskaLenka Rožnovská je pedagožka, autorka pohádek pro děti, které vycházejí na pokračování v časopisu Sluníčko a vydávají se i knižně. Spolupracuje s knihovnami, její projekty (Čtení pro kočku, ale taky pro psa, Šikulíci píší knihu, Indiánské nocování) mají za cíl prohloubit čtenářské kompetence u dětí mladšího školního věku.

Informace a fotografie pocházejí z webu nakladatele.

————————————————

 

Třetím tipem je knížka Arnošta Goldflama. Autora netřeba představovat, jeho hlas a příjemné vyprávění zná snad každý z nás. A když začne vyprávět příběh v knížce, slyšíme v nitru jeho hlas. Příběh ožívá a my se necháme nést jeho lehkostí a laskavostí…

Příběh opravdu těžko uvěřitelný, ale možná pravdivý vypráví o tom, jak povídání a malování může být lékem proti samotě, může bořit hranice mezi nejmladšími a nejstaršími a možná i hranice úplně jiné. Kniha o malé Helence, jejím o sedmdesát let starším sousedovi a kouzelných obrázcích je nejen ke čtení, ale trochu i k malování a hraní. Pojďte si číst, povídat a malovat.

Příhoda málo uvěřitelná

Autor: Arnošt Goldflam
Ilustrovala: Petra Goldflamová Štětinová

Počet stran: 48
Vazba: brožovaná
Formát: 208×220 mm
ISBN: 978-80-88126-17-1
Doporučená cena: 240 Kč

Knihu Příhoda málo uvěřitelná vydalo nakladatelství Cesta domů.

Ukázka z knihy

prihody-malo-uveritelne-ukazka

prihody-malo-uveritelne-ukazka2

 

Přečtěte si ke knize také článek na našem webu.

O autorovi

Arnošt Goldflam (* 22. září 1946, Brno) je český režisér, dramatik, herec, pedagog a spisovatel. Narodil se v Brně v židovské rodině. Po vystudování JAMU působil v brněnských divadlech Večerní Brno a Divadlo X, od studijního věku taktéž vystupoval v Divadle na provázku. V letech 1978 až 1993 působil v divadle HaDivadle. V 80. letech začal být obsazován do menších filmových a televizních rolí. Největší ohlas měly role Arnošta ve filmu Dědictví aneb Kurvahošigutntag a Lustiga ve snímku Lotrando a Zubejda.  Kromě herectví se věnuje také režii a v neposlední řadě je i autorem mnoha divadelních her. Je podruhé ženatý, z prvního manželství má dospělou dceru. Jeho nynější manželkou je výtvarnice a scénografka Petra Goldflamová-Štětinová, se kterou má syna a dceru. Jim a své otcovské roli věnoval několik svých knih, např. veselé pohádky Tatínek není k zahození. K dalším jeho knihám patří např. Pořád o jednom a jiné, Osudy a jejich pán, Standa a dům hrůzy,
Písek a jiné kousky, Sny na dobrou noc, Táta a jeho syn, Tatínek 002.

Přečtěte si (poslechněte) náš rozhovor s Arnoštem Goldflamem a také jeho povídku ve Čtení ke kávě.

————————————————

Posledním tipem je holčičí zápisník z nakladatelství Grada. Bájný jednorožec provází deníčkem každou mladou dámu, která si ráda zapisuje své zážitky a všechny důležité informace o sobě a svých kamarádkách.

Určitě máš spoustu kamarádek a zážitků! Chceš mít jasno v tom, kdo je tvá nejlepší kamarádka a kdo jen dobrá kamarádka? Nechceš zapomenout na ty nejdůležitější narozeniny? Chceš si ujasnit, co bys chtěla v životě dělat a kam a s kým by ses chtěla podívat? Tak to je tenhle zápisník přesně pro tebe!
Zapiš si do svého zápisníku všechna tajemství, přání, sny i příhody. Nebo si sem nakresli bezva obrázky a nalep fotky kámošek, zvířecích mazlíčků i povedená selfíčka. Pokud chceš, můžeš si některé zápisky porovnat s kamarádkami a hned zjistíte, jak jste si podobné. Celým zápisníkem tě navíc budou doprovázet úžasní jednorožci.

Zápisník pro správné holky – Jednorožec

 

Počet stran: 64
Vazba: vázaná
Formát: 150×185 mm
ISBN: 978-80-271-0275-4
Doporučená cena: 149 Kč

 

Knihu Zápisník pro správné holky – Jednorožec vydalo
nakladatelství Grada.

 

Ukázka

zapisnik-jedorozec-ukazkazapisnik-jednorozec-ukazka1zapisnik-jednorozec-ukazka2


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOtolína ve škole

Riddell, Chris

PRESCO GROUP a.s., 2016

zobrazit info o knizeJá, Eliška Přemyslová

Rožnovská, Lenka

Grada, 2016

zobrazit info o knizePříhoda málo uvěřitelná

Goldflam, Arnošt

Cesta domů, 2016

zobrazit info o knizeZápisník pro správné holky – Jednorožec

Grada, 2016

Napsat komentář