Vydejte se prostřednictvím knih na cestu kolem světa

vyrazte_si_v_knihach_kolem_sveta
Cestování kolem světa je snem nejednoho muže či ženy. Naštěstí existují takové knižní tituly, jejichž prostřednictvím lze takovou cestu provést bez dlouhého čekání, snadno a rychle. Začtěte se do dnešních tipů, v nichž na vás čeká pětice kulturních i historicky laděných literárních zastávek.

Cíl našeho prvního výletu má hned několik zastávek. Neobvyklý cestopis mladého Čecha čtenářům přiblíží šest let jeho úžasné pouti po světě. A to není všechno – kromě kulturních zajímavostí daných zemí se nejednou zadíváte i nad sebe, na nekonečnou krásu hvězdné oblohy.

Dobytí jižního hvězdnatého ráje

Zábavné, poučné, sarkastické, romantické, ironické, realistické, bláznivé, dojemné, strhující, emotivní, dramatické i uklidňující jak balzám na duši… Kniha „Dobytí jižního hvězdnatého ráje“ není jen obyčejným cestopisem, ale pro vášeň autora ke hvězdám a hvězdnému nebi jde o cestopis plný krásných odkazů k pohledům do vesmíru, o kterých ani nevíme, jak snadno si je můžeme dopřát. Zachycuje šestiletou pouť po světě, kterou autor začal ve svých 22 letech a během níž se vyvíjel jak myšlenkově, tak cestovatelsky. Postupně si kladl větší a větší nároky pro naplnění svých tužeb. Poznáte proto krásu mnohými nepoznaného a také sílu odhodlání člověka, jehož motivace všem ostatním přišla fádní, dokud je nevyvedl z omylu výsledkem svého úsilí. Nezvyklý mix cestopisu, osobních výpovědí, vzpomínkové kroniky s humornými, romantickými i dramatickými zážitky, plný fotografií (zdaleka nejen) hvězdné oblohy i astronomických úkazů z celého světa a krátkých autorových populárně naučných poznámek přináší čtenáři opravdu neotřelý zážitek.

Autor: Petr Horálek

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 173×230 mm
ISBN: 978-80-264-1206-9
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Dobytí jižního hvězdnatého ráje vydalo nakladatelství CPress.

Ukázka z knihy

dobyti_jizniho_hvezdnateho_raje_ukazka

Alej zamilovaných. Každý zámek symbolizuje jeden zamilovaný pár. A pod alejí symbolicky protéká řeka Moskva. Foto: Petr Komárek. (str. 27)

Více o Moskvě se můžete dozvědět po stažení celé ukázky.

————————————————

Berlín – hlavní klenot Německa a zároveň symbol moderního životního stylu je naší další zastávkou. Město si za dobu své existence prošlo vskutku mnoha změnami. V následující knize proto nezjistíte příliš mnoho o historických kulturních památkách, ale dozvíte se hodně tipů a rad k životu zde.

Berlíňanka

V čem se inspirovat od Berlíňanek, nejsvobodnějších žen světa? Stačí odkoukat pár triků a s lehkostí vyšperkujete nejen svůj šatník, ale proměníte i svůj životní styl. Berlíňanky jsou známé svým svébytným pohledem na život i módu. Jsou přirozené, uvolněné, dbají na ekologii, moc neutrácí a umí být sexy, a přesto nepůsobit podbízivě. Rády provokují, ale nikdy ne lacině.
Tajemství Berlíňanek poodhaluje tato knížka. Dozvíte se, jak se správně obléct a jak rozhodně ne, kam si zajít na něco k snědku, jak si hezky po berlínsku zařídit byt, jaké trendy razí berlínské matky i co milují hipsteři. A navíc zde najdete více než stovku ozkoušených tipů na ty nejlepší obchody, kavárny, restaurace, ale i zajímavá místa a kulturní atrakce, o kterých se v žádných průvodcích nedočtete. Nechte se inspirovat módou a životním stylem Berlíňanek!

Autorka: Veronika Jonášová

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-204-4131-7
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Berlíňanka vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Ukázka z knihy

berlinanka_ukazka

Přečtěte si také reportáž z křtu knihy.

————————————————

Nyní se z Evropy přesuneme na největší kontinent světa – do Asie. Vydejte se na dlouhou cestu přímo do srdce Svaté země – Jeruzaléma. Toto starobylé kulturní středisko na rozdíl od Německa oplývá mnoha historickými památkami a za více než tři tisíce let své existence zažilo mnohé. Přesvědčte se sami…

Jeruzalém, stře(d)t světa

O málokteré místo na světě se bojovalo tolik jako o Jeruzalém. Kolébka židovství i křesťanství je současně posvátným místem islámu. Náboženství i světové říše sváděly úporné boje o nadvládu nad Jeruzalémem. Spor o „svaté město“ hraje i dnes výraznou roli v blízkovýchodním konfliktu mezi Israelem a Palestinci. Gil Yaron ve svém „historicko-politickém průvodci“ vede čtenáře k samotným historickým kořenům města a přibližuje jeho historický význam z pohledu tří světových náboženství. Líčí vznik a vývoj blízkovýchodního konfliktu mezi Židy a muslimy od jeho zrodu v 19. století a ukazuje, proč spolu obě strany dodnes tvrdě bojují. Yaronova kniha je určena všem těm, kdo se zajímají o minulost a přítomnost Jeruzaléma, i těm, kdo toto jedinečné místo hodlají navštívit a objevovat jeho krásy. Kniha obsahuje několik tematických vycházek, řadu mapek a bohaté rejstříky. České vydání je navíc doplněno doslovem, věnovaným vztahům českých zemí a Jeruzaléma, z pera překladatelky Ruth J. Weiniger.

Autor: Gil Yaron
Přeložila: Ruth J. Weiniger

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 150×212 mm
ISBN: 978-80-7429-580-5
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Jeruzalém, stře(d)t světa vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Ukázka z knihy

Jeruzalém – už samotné to slovo je dráždivé. Na světě snad neexistuje místo, jehož jméno by vyvolávalo větší ohlas a které by bylo zatíženější mýty, sny a tužbami. Toto jablko sváru považují za „posvátné“ tři monoteistická náboženství, a jejich věřící se ve jménu tohoto města zároveň dopouštějí barbarských zvěrstev. Židé mají pro toto město více než 70 jmen. Místo, jež údajně 1000 let př. Kr. dobyl legendární král David a učinil je svým hlavním sídlem, se nazývá též Ir šalem – „Město míru“. Město míru, v jehož jméně prolévají krev už od samého jeho založení světové říše, národy i věřící.

Jedinou konstantou Jeruzaléma je dichotomie. Jak jsou jeho domy z dohledu, mění se v symbol: Jerušalajim šel ma’ala, „horní“ Jeruzalém, město Boží, o němž středověcí filosofové tvrdili, že je věrným obrazem ráje. Zatímco pro mnohé zobrazoval to „nebeské“, to, co se v něm odehrávalo, bylo pekelné. Na západě se ke Starému městu vine Gaj Ben Hinom, Benhinomské údolí. Toto údolí se stalo synonymem všeho zla v člověku, od té doby, co zde král Menaše obětoval děti modle Ba‘alovi. Gehinom se dodnes v hebrejštině nazývá peklo, arabština si výraz vypůjčila a změnila v džahanim. (str. 15)

Obsáhlejší ukázku naleznete pod následujícím odkazem.

O autorovi

Gil Yaron (* 1973) je izraelský lékař a novinář. Působí jako blízkovýchodní korespondent německého listu Die Welt a dalších periodik a rozhlasových stanic, pravidelně publikuje v izraelském deníku Haaretz. Je autorem několika publikací věnovaných Izraeli, Palestině a Jeruzalému. Jeho „historicko-politický průvodce“ Jeruzalémem vyšel prvně roku 2009 a v Německu se dosud dočkal tří vydání.

Zdroj informací: nakladatelství Vyšehrad

————————————————

A v Asii už zůstaneme. Následující kniha své čtenáře seznamuje s kulturou, myšlením, politikou a především pak duchovnem arabského světa. Pronikněte do tajů a problematiky islámu a způsobu života lidí před nepokoji (i po nich) známých jako arabské jaro. Titul vychází již v druhém aktualizovaném vydání.

Arabský svět – jiná planeta?

Druhé, aktualizované a rozšířené vydání knihy reflektuje dějinné události po „Arabském jaru“. Kam se posunulo myšlení a co zůstává neměnné? Kniha rozpitvává svět Arabů na pozadí převažujícího islámu jako způsobu života, duchovního i politického nastavení. Rozebírá tabuizované témata a mizející konfese starší než islám. Odkrývá postoj k práci, plnění závazků, ale i projevy (ne)úcty. Doplňuje pohled na násilí, radikalismus či rasismus – problematiku, která se vyprofilovala do dnes vyčnívající podoby. Celou knihou se prolínají mužsko-ženské vztahy jako determinátor fungování společnosti, ať už jde o klasická či neklasická manželství, dopravu nebo fotografování. Tato témata předkládá z pohledu ženy arabistky, která dlouhodobě žila a pracovala v tomto regionu. Ženy, která většinou přicházela do kontaktu s muži.

Autorka: Emíre Khidayer
Přeložila: Radana Mišustinová

Počet stran: 376
Vazba: pevná bez přebalu
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-204-4202-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Arabský svět – jiná planeta? vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Ukázka z knihy

Knihu jsem koncipovala tak, abyste si ji mohli přečíst za večer či dva, aby ve vás zanechala reálný obraz arabské společnosti – bez iluzí a představ. Abyste věděli, co vás může potkat, na co narazíte. Je to obraz jiné kultury.

Arabskou kulturu nevnímám jako dobrou nebo špatnou – je jednoduše jiná. Proto pojmenovávám arabský svět jinou planetou. Knihu nabízím v podobě, ke které jsem dospěla na konci první dekády třetího milénia. Je napsaná nepředpojatě, odlišuje se od mých vlastních iluzí a očekávání, se kterými jsem před lety vstupovala do tohoto světa. Časem, po zkušenostech a zážitcích (hezkých i špatných), se mi postupně dostávala arabská společnost – nebo spíše jednotlivé společnosti – do pravého světla. Bez pozlátka, bez závoje, obnažená s dobrým srdcem a s vědomým vytvářením omezení sebe sama, ale i druhých. A to ve snaze často posouvat věci do jiné roviny, aby vypadaly tak, jak vypadat mají. (str. 10)

Přečtěte si celou předmluvu z prvního vydání a nechte se tak nalákat na to nové doplněné.

————————————————

Nyní se od judaismu a islámu přesouváme k dalšímu náboženství do Indie, druhé nejlidnatější země světa. Tato poslední zastávka vám představí svaté muže a duchovní tradice prastaré země. Zjistěte více o buddhismu a buďte svědky toho, jak může ovlivňovat životy lidí nejen v Indii, ale i jinde ve světě.

Touha po absolutnu – Svatí muži Indie

Kniha je určena nejen zájemcům o Indii a východní kultury, ale i těm, kdo hledají duchovní poznání a smysl bytí i veškerého stvoření. Vždyť Indie prostřednictvím buddhismu a jógy ovlivnila nejen celou Asii, ale v několika posledních desetiletích i západní svět. Jógových a buddhistických center jsou na Západě tisíce a indičtí svatí muži i významní buddhističtí mniši dnes jezdí i sem. Lidé ze Západu zase hojně navštěvují indické duchovní mistry v jejich domovině, kde se jim dostane odpovědí širších a hlubších, než jaké naleznou v tradiční domácí kultuře. Svět svatých mužů Indie má přiblížit právě tato kniha. Vyvstává v ní živá duchovní tradice prastaré Indie, kterou nesou indičtí svatí muži, s nimiž autor knihy žil a putoval během natáčení řady dokumentárních filmů.

Autor: Viliam Poltikovič

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-7462-993-8
Doporučená cena: 378 Kč

Knihu Touha po absolutnu. Svatí muži Indie vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

touha_po_absolutnu_ukazka

Prolistujte si celou ukázku.

O autorovi

Viliam Poltikovič je režisér dokumentárních filmů. Natočil řadu filmů o Romech, léčitelství, psychotronice, o různých duchovních skupinách a aktivitách u nás i v zahraničí – některé z nich získaly ocenění na festivalech doma i v cizině. V rámci natáčení hodně cestuje a o své cestovatelské zážitky a zkušenosti ze světa spirituální praxe se dělí na četných projekcích a přednáškách v různých koutech naší republiky.

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDobytí jižního hvězdnatého ráje
Fascinující cestopis (nejen) o hledání nejkrásnějšího hvězdnatého nebe na světě

Horálek, Petr

CPress, 2016

zobrazit info o knizeBerlíňanka
Stylový průvodce Berlínem

Jonášová, Veronika

Mladá fronta, 2016

zobrazit info o knizeJeruzalém, stře(d)t světa
Historicko-politický průvodce

Yaron, Gil

Vyšehrad, 2016

zobrazit info o knizeArabský svět – jiná planeta?
Doplněné, aktualizované vydání

Khidayer, Emíre

Mladá fronta, 2016

zobrazit info o knizeTouha po absolutnu. Svatí muži Indie

Poltikovič, Viliam

Jota, 2016

Napsat komentář