Po Smrtné zimě přichází tání…

temna_tani
Více než patnáct let trvalo dívce z mrazivých hvozdů, než se dostala ven z uzavřeného společenství odříznutého od světa. Byla tato osada ale skutečně tím nejhorším, co ji mohlo potkat? Více už se dočtete v knize Temná tání, druhém dílu známé fantasy série.

Rada padla. Přišlo tání… Svět za Emmelininou pevností čeká. Po pádu rady může Emmeline konečně následovat své sny a vydat se spolu s novou kamarádkou Matisou a milovaným Kanem za svobodou, do divočiny, do neznáma. Do nebezpečí. Tajemství, které zajistilo Matisiným lidem mír po generace, bylo prozrazeno. Nově příchozí uplatňují nárok na zemi a přinášejí s sebou nepředstavitelné hrůzy. Emmeline slíbila, že Matise pomůže její lid varovat, ale na cestě se stále setkává s novými nebezpečími. Bojovné klany, otrokáři, kolonisté, nemoci i přírodní katastrofy na každém kroku… Emmeline začíná pochybovat o všem, co se kdy naučila a co zná. Neudělala chybu, když opustila osadu? A může její vztah s Kanem tohle martyrium vůbec přežít? Brzy se ocitne před neřešitelnou volbou: opustit kamarádku, která jí zachránila život, nebo se vzdát kluka, kterého miluje?

Temná tání

Autorka: Kate Boormanová
Přeložila: Markéta Polochová

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 133×205 mm
ISBN: 978-80-7491-784-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Temná tání vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Vrásčitá tvář sestry Manon spočívá na lůžku, částečně skrytá pod přikrývkami. Oči má zavřené, dýchá mělce a nepravidelně. Takhle to s ní vypadá už několik dní. Snažím se přijít na nějaké znamení, které by naznačovalo, že se přiblížila svému konci, ale žádné nenacházím.

Podívám se na Matisu. „Jak to víš?“ zeptám se tiše. Nepřipadá mi správné mluvit o něčí smrti, když by to dotyčný mohl slyšet.

„Viděla jsem odcházet mnoho lidí,“ odpoví mi Matisa. „Poznám, když přijde čas.“

Zkoumavě si Matisu prohlížím v mihotavém světle. Její tmavě hnědý cop kontrastuje s modrou košilí. Má upřímný a konejšivý výraz. Samozřejmě že viděla spoustu lidí na tento svět přicházet a taky z něj odcházet. Je přece léčitelka, stejně jako sestra Manon. Stejně jako jsem k tomu měla být vycvičená i já. Ona a sestra Manon strávily společně celé měsíce, vzájemně si předávaly znalosti a snažily se mě naučit co nejvíc. Obrátím svůj pohled znovu k sestře Manon, natáhnu ruku a položím ji na přikrývku, která jí zakrývá rameno. Matisa položí svoji ruku na mou a palcem po ní přejíždí v pravidelném, konejšivém rytmu, za což jsem jí vděčná. Pomáhá to uklidnit mé divoce bušící srdce. (str. 17, 18)

Dopadne nebohá žena tak, jak si léčitelka myslí? Možná se to dozvíte po přečtení celé ukázky.

 

O autorce

Kate A. Boormanová je spisovatelka z kanadských prérií. Narodila se v Nepálu a vyrůstala v malém městečku Rimbey v provincii Alberta, kde jsou dlouhé zimy a jarní tání je vysoce očekávaná událost. V současné době žije se svou rodinou v Edmontonu v provincii Alberta a svůj volný čas tráví posezením s přáteli pod oblohou plnou hvězd a plánováním cest do vzdálených zemí. Temná tání (2016) jsou druhým dílem plánované trilogie. První díl Smrtná zima (2014) byl zároveň autorčinou prvotinou.

Zdroj informací: nakladatelství Host


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTemná tání

Boormanová, Kate A.

Host, 2016

Napsat komentář