Boj mezi Světlem a Tmou pokračuje

denni-hlidka
Pokračování slavného fantasy románu Noční hlídka od spisovatele Sergeje Lukjaněnka přináší do příběhu více podrobností a zajímavé přesahy.

Autory fantasy románu Denní hlídka, který vydalo roku 2016 nakladatelství Argo ve spolupráci s nakladatelstvím Triton, jsou ruští spisovatelé Sergej Lukjaněnko a Vladimir Vasiljev. Jde o druhou část tetralogie Hlídka (recenzi na první díl, pojmenovaný Noční hlídka, si můžete přečíst po kliknutí na tento odkaz). Sergej Vasiljevič Lukjaněnko je ruský spisovatel orientující se hlavně na žánry sci-fi a fantasy. Jeho nejznámějšími tituly jsou romány Rytíři čtyřiceti ostrovů a Atomový sen a knižní série Hlídka. Lukjaněnkův spoluautor Vladimir Nikolajevič Vasiljev vystudoval výpočetní techniku na vyšší odborné škole. Vystřídal celou řadu zaměstnání (od železničáře po kupce), až se roku 1996 začal živit psaním. Vasiljev je autorem románu Temná hlídka, čtvrtého dílu série Hlídka.

Ve druhém díle slavné knižní série se ocitáme opět v Moskvě, kde své pletichy spřádají Geser a Zavulon, velitelé Noční a Denní hlídky. Rovněž druhá kniha Hlídky je rozdělena na tři různé, volně navazující části. Jak napovídá název knihy, tentokrát bude děj vyprávěn z pohledu Denní hlídky, kterou tvoří Temní Jiní (neuškodí zopakovat, že Jiní se od zbytku populace liší svou schopností manipulovat s Šerem, za což se jim dostává různých „nadschopností“). Opět se ale setkáme s hrdinou Noční hlídky Antonem, který je hlavním protagonistou souboje dvou největších mágů města.

Temným se kvůli bystrým plánům Gesera v posledních letech příliš nedařilo, na což musí Zavulon zareagovat dobře namířeným protiúderem. Pokud by byla rovnováha výrazně narušena ve prospěch jedné ze skupin, vedlo by to k mnoha problémům. První část příběhu opanovala vědma Alice, bývalá milenka Zavulona. Alice je v boji připravena o velkou část svých schopností a je proto poslána na zotavující dovolenou do tábora Artěk na Krymu. Poklidné prázdniny to samozřejmě nebudou… Ve druhé části knihy se musí Moskva vyrovnat s tajemným mocným mágem, který může zásadním způsobem zasáhnout do boje mezi Světlem a Tmou. Nakonec se ukáže, že nic není takové, jakým se to na první pohled jevilo. A konečně v poslední, třetí části, se mág Denní hlídky Edgar pokouší zachránit si vlastní život, když zjistí, že jej jeho podřízení chtějí použít jako obětního beránka v souvislosti se soudem Inkvizice. V této kapitole se příběh přesune dokonce i do Prahy.

Na rozdíl od předchozího dílu je Denní hlídka mnohem komplikovanější. Hrdinou není žádný ústřední hrdina – tato pocta je rozporcována mezi několik postav. Zůstává Lukjaněnkovo filosofování, které dává příběhu zajímavý rozměr. První dvě kapitoly se možná budou zdát čtenářům poněkud chaotické, ale nakonec se všechny zdánlivě nesmyslné maličkosti propojí do jednoho logického systému, nutícího čtenáře pomyslet si, že tohle vážně nečekali. Další zajímavou rovinou knihy je věrný popis ruských reálií a uvažování ruských obyvatel. Pokud popis ve většině odpovídá realitě, je to zajímavá sonda do ruského myšlení.

Knihu Denní hlídka doporučuji čtenářům, kteří si chtějí přečíst náročnější fantasy, psanou poutavým a kvalitním jazykem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDenní hlídka

Lukjaněnko, Sergej – Vasiljev, Vladimir

Argo, 2016

Napsat komentář