Vydejte se na poučnou cestu vesmírem

vesmir
Myslíte si, že fyzice nebo dokonce astrofyzice nikdy neporozumíte? Po přečtení knihy Christophea Galfarda možná změníte názor.

Populárně naučná kniha Vesmír jako na dlani, kterou vydalo roku 2016 nakladatelství Argo ve spolupráci s nakladatelstvím Dokořán, je jedním z pokusů, jak přiblížit vědu běžným čtenářům, kteří ji nestudují na vysokých školách. Jejím autorem je Christophe Galfard, fyzik, popularizátor vědy a spolupracovník Stephena Hawkinga. Christephe Galfard získal vysokoškolský titul na Cambridgeské univerzitě. Jeho specializací je informační paradox černých děr. Roku 2007 napsal s Hawkingem a jeho dcerou Lucy svou první knihu, pojmenovanou George´s Secret Key to the Universe (do češtiny přeloženo jako Jirkův tajný klíč k vesmíru).

Titul Vesmír jako na dlani seznámí čtenáře se všemi důležitými oblastmi moderní fyziky, aniž by kladl přehnané nároky na jeho vstupní znalosti. Christophe Galfard se rozhodl vyhnout se nesrozumitelným rovnicím, nečitelným grafům a grafickým zobrazením, kterým porozumí pouze odborník, a namísto toho vsadil na to, co miluje každý čtenář. Na příběh. Pomocí sugestivně psaného příběhu, který je vyprávěn stylem, jako by čtenář fyzicky cestoval do nitra atomu, do černé díry nebo dokonce do budoucnosti, jsou srozumitelně vysvětleny i složitější principy vesmíru.

Kniha je rozdělena na sedm hlavních kapitol, z nichž každá je členěna na několik podkapitol. S vesmírem kolem nás seznamuje kapitola, která je pregnantně pojmenována jako „Vesmír“. Následuje kapitola „Zákonitosti kosmického prostoru“, ve které se seznámíme například s tím, proč se planeta Merkur nechová podle Newtonova zákona jako ostatní planety Sluneční soustavy. Třetí kapitola, „Relativita“, nám ukáže, že čas není tak konstantní veličinou, jak jsme si mysleli. Kapitola „Na skok do kvantového světa“ nás zavede až do nitra atomu a ukáže nám, jak je těžké být elektronem. Pátá kapitola, „K počátku prostoru a času“, se zabývá možností realizace velké sjednocující teorie, na které v minulosti pracoval Albert Einstein a v současnosti pracuje Stephen Hawking. Následuje kapitola „Neočekávané záhady“, představující problematiku temné hmoty, temné energie nebo singularity. Poslední část knihy, „Krok za hranice vědění“, věnuje prostor různým teoriím vzniku vesmíru.

Sám autor v předmluvě slibuje, že se vynasnaží, aby nikdo nemusel knihu odložit, protože jí nerozumí. Tento slib úspěšně splnil – jeho kniha je dobře pochopitelná a hlavně poučná. Galfard do svého příběhu vložil i osobitý smysl pro humor, který z knihy tvoří velmi čtivou záležitost. K tomu přispívá i fakt, že autor obsadil do role hlavní postavy samotného čtenáře, který se tak do vyprávění snadněji ponoří. Publikaci Vesmír jako na dlani mohu ke čtení doporučit všem, kteří chtějí porozumět základním aspektům moderní fyziky.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVesmír jako na dlani
Cesta prostorem, časem a ještě dál

Galfard, Christopher

Argo, 2016

Napsat komentář