Ve stínu Harryho Pottera

harrypotteraprokletedite
Zatímco Albusova otce zná celý kouzelnický svět jako spasitele, který porazil Pána Zla a zachránil svět před jeho krutovládou, malý Albík není zrovna prototypem hrdiny. V kouzlení je spíše podprůměrný, famfrpál ho nebaví ani sledovat a navíc ho Moudrý klobouk zařadil do Zmijozelu…

Na popularitě mu nepřidává ani jeho přátelství se Scorpiusem Malfoyem, o kterém se proslýchá, že není biologickým synem Harryho dlouholetého nepřítele Draca, nýbrž utajovaným potomkem samotného Voldemorta. Albusovy nedostatky navíc ještě umocňují jeho sourozenci James a Lily, kteří dokonale naplňují představu o tom, jaké by měly děti slavného Harryho Pottera být. Situaci mu neulehčuje ani jeho vztah s otcem, který je rok od roku komplikovanější.

Když se chlapec náhodou dozví, že se na Ministerstvu kouzel ukrývá obraceč času, o jehož existenci ví jen několik málo vyvolených, rozhodne se ostatním dokázat, že i v něm se ukrývá hrdina, který dokáže měnit svět. Se svým kamarádem Scorpiem se společně pokusí vymanit ze stínu svých otců, avšak oba brzy zjistí, že i jen drobný zásah do minulosti může vyvolat lavinu nečekaných následků, jež se promítnou v přítomnosti.

Srdce nejednoho fanouška potterovské ságy poskočilo radostí, když J. K. Rowlingová společně s Johnem Tiffanym a Jackem Thornem přivedla na prkna, co znamenají svět, očekávanou divadelní hru Harry Potter a prokleté dítě. Neuplynuly ani dva měsíce od premiérového uvedení této inscenace v londýnském Palace Theatre, a nám se díky nakladatelství Albatros naskytla příležitost opět nasednout do Bradavického expresu a s pocitem, jako bychom se vraceli po dlouhé době do milovaného domova, se začíst do zvláštního vydání pracovního scénáře k této jedinečné hře.

Ačkoliv by vám hutnější dialogy nahrazující typický, velmi barvitý autorský styl J. K. Rowlingové mohly způsobit jisté rozčarování, nenechte se touto změnou od čtení osmého pokračování série o Harrym Potterovi odradit.

Po několika kapitolách, respektive obrazech, si na formu scénáře zvyknete natolik, že vás rychle plynoucí dialogy snadněji vtáhnou do děje a vaši představivost efektivně podnítí rovněž četné popisky scén a jednání postav.

Přestože se příběh osmého pokračování točí převážně okolo prostřední syna Harryho Pottera Albuse, je milým překvapením, že staré, dobře známé postavy zde nehrají pouze druhé housle a jsou neodmyslitelnou součástí dějové linie. Tedy až na Rona Weasleyho, jehož dosud neotřesitelné postavení jednoho ze „svaté trojice“ hrdinů nahradil horlivý Draco Malfoy, a našeho oblíbeného zrzka odsunul na vedlejší kolej. Z Rona se tak rázem stala postava, jež do vývoje příběhu zásadním dílem nezasahuje, což je dle mého názoru velká škoda.

Přestože se domnívám, že klasická forma vyprávění by u fanoušků této série slavila mnohem větší úspěch, určitě bych scénář předem nezatracovala. Autoři si pro vás připravili nejen několik nečekaných zvratů, ale nezapomněli ani na hlubší vhled do charakteru jednotlivých postav. Rowlingová navíc odhalila nejedno tajemství, o kterém se v předchozích dílech ani slovem nezmínila. A to už je dost dobrý důvod, proč si knihu přečíst.

Na jejím konci na vás čekají také bonusové materiály v podobě medailonků autorů, seznamu původního obsazení divadelní hry i výčtu umělců, jež se na realizaci inscenace podíleli.

Potterovská sága patří již ke kultovním knihám, a ačkoliv Harry Potter a prokleté dítě není tradičním románem, nýbrž divadelním scénářem, měli bychom ho přijmout za plnohodnotnou součást této jedinečné série.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHarry Potter a prokleté dítě
Speciální vydání pracovního scénáře

Rowlingová, Joanne K. – Thorne, Jack – Tiffany, John

Albatros, 2016

Napsat komentář