Láska a nenávist

wedding
Dnešní knižní tipy spojuje téma lásky, vášnivých citů a osudových zvratů. Nechceme upřednostňovat pouze jedno pohlaví, ale představované knihy jsou určeny především čtenářkám. Milé dámy, najděte si chvilku času a uvelebte se v pelíšku s napínavým příběhem.

I  navenek zdánlivě spokojená manželství mohou pod povrchem ukrývat hluboké trhliny a nečekané problémy, které se s lety jen prohlubují. Příběh jednoho z takových vztahů zpracovala Lauren Groffová ve svém románu Osudy a běsy.

Nikdy si nezačněte myslet, že někoho opravdu znáte. I když s ním žijete dvacet let.

Každý příběh má dvě strany. Každý vztah lze nahlížet ze dvou různých perspektiv. A někdy se ukáže, že klíčem k dobrému manželství není způsobilost říkat pravdu, ale schopnost udržet tajemství.
Ve svém nejnovějším románu, bohatém a mnohovrstevnatém, přináší Lauren Groff příběh o jednom takovém manželství zachyceném v průběhu dvaceti čtyř let.
Lottovi a Mathildě bylo dvaadvacet, když se vzali. Byli krásní, bláznivě zamilovaní a předurčeni k úspěchu. O deset let později je jejich manželství ještě stále předmětem závisti přátel, ale pozorný čtenář už s lehkým mrazením začíná cítit, že skutečnost je mnohem složitější, problémy hlubší a minulost temnější, než by se mohlo na první pohled zdát.

Osudy a běsy

Autorka: Lauren Groffová
Přeložila: Petra Babuláková-Jelínková

Počet stran: 448
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7498-179-1
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Osudy a běsy vydalo nakladatelství Domino.

Prolistujte si část knihy.

Nás oslovila tato ukázka.

Lotto jednou viděl, jak se z ničehonic otevřel závrt a spolknul celou rodinnou stodolu. Takové závrty byly všude.

Běhal po písečných pláních mezi pekanovými stromy a zároveň byl bez sebe hrůzou, že se země pod jeho nohama otevře, on se propadne do tmy a tím to skončí. Staré radosti vybledly. Osmimetrový krokodýl v bažině, pro kterého kradl z lednice celá mražená kuřata, se stal pouhou ještěrkou. Lahvovací továrna byla jen dalším velkým strojem.

Město sledovalo mladou vdovu zvracející do azalek a jak ji přitom její hezký syn plácá po zádech. Stejné vysoké lícní kosti, rudozlaté vlasy. Žalem se krása vždy zvýrazní a dokáže zasáhnout rovnou do srdce. Hamlin truchlil pro vdovu a jejího chlapce, nikoliv pro obrovského Gawaina, svého rodného syna.

Lauren Groff se narodila roku 1978 v Cooperstownu, vystudovala literaturu na univerzitě ve Wisconsin-Madison. Je autorkou bezpočtu povídek, které byly publikovány ve významných periodikách (za všechny jmenujme například New Yorker) a několikrát také zařazeny do prestižních antologií Nejlepší americká povídka.
Svou románovou prvotinu Příšery templetonské vydala v roce 2008, čtyři roky po ní následoval román Arcadia. Obě knihy byly nominovány na řadu cen.
Doposud největšího úspěchu dosáhl její román Osudy a běsy, který byl Amazonem vyhlášen za knihu roku 2015. V anglicky hovořících zemích se staly Osudy a běsy zřejmě nejdiskutovanějším titulem uplynulých dvanácti měsíců, kritici nalézali jen slova chvály, prezident Obama prohlásil, „že nic lepšího za celý rok nečetl“, a hollywoodské celebrity dávaly na Instagram fotky, na nichž čtou tuto knihu.
Úspěch je to vskutku pozoruhodný a plně zasloužený. Autorce se podařilo napsat mnohovrstevnaté dílo, které sice zpracovává stejné téma jako mainstreamové bestsellery (například Zmizelá či Dívka ve vlaku), zde je však uchopeno literárněji, originálněji, hlouběji. Příběh dvacetiletého manželství, jehož aktéři zjišťují, že se vlastně vůbec neznají, je v podání Lauren Groff oním velkým románem, na který nejen americká literatura tak dlouho čekala.

zdroj: nakladatelství Domino

————————————————

Co je v životě přednější? Láska, nebo peníze? Rozhodnout se musí úspěšný podnikatel, který proti původnímu plánu podlehne kouzlu dcery majitele firmy, kterou se chystá získat do svého finančního impéria. Více v knize Nepřátelé a milenci švédské autorky Simony Ahrnstedt.

Důvěra je nejcennější komodita… Švédský román o pomstě, intrikách ve světě byznysu a zakázané lásce.
V nelítostném světě švédských financí se nevyzná nikdo lépe než David Hammar. I přes svůj dělnický původ se vypracoval na pozici jednoho z nejbohatších švédských finančníků. Nemilosrdný a nezastavitelný hráč už roky pase po jediném, urvat pro sebe Investum, obchodní společnost aristokratické rodiny De la Grip. K získání impéria potřebuje ještě poslední krok – přetáhnout na svou stranu někoho z vysoce postavené rodiny. Nejvhodnější kandidátem se zdá být Natalia. Natalia De la Grip je jednou z nejtalentovanějších firemních poradkyň švédského finančního světa. Čeká se od ní, že se usadí a provdá za někoho ze svých společenských kruhů. Natalia však vždy kráčela proti proudu a jejím jediným snem je dokázat svému otci, nemilosrdnému patriarchovi, že dokáže víc než jen čekat doma na manžela. Když ji pozve David na oběd, je nedůvěřivá, ale postupně podlehne jeho kouzlu. Z jiskry, která mezi nimi přeskočí, vzplane vášnivý, nezapomenutelný večer. Byla to ale jen aféra na jednu noc nebo ne? Vztah mezi Davidem a Natalií je nemyslitelný, protože jejich rodiny jsou nesmiřitelnými nepřáteli.Na světlo navíc vyjdou tajemství, pohřbená hluboko v minulosti. Oba stojí před nelehkým rozhodnutím. Je pro Davida přednější pomsta, nebo láska milované ženy? A zvolí Natalia správně mezi pýchou a touhou svého srdce?

Nepřátelé a milenci

Autorka: Simona Ahrnstedt
Přeložila: Irena Lysáčková

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7359-500-5
Doporučená cena: 379 Kč

 

Knihu Nepřátelé a milenci vydalo nakladatelství Metafora.

„To rozhodně,“ souhlasil David. Natáhl nohy a opřel se do židle. Oběd už mu přinesl informaci, kterou si přál. Teď by bylo moudré Natalii De la Grip pustit a pokračovat dál. V tom, aby obchod klapl, Natalia rozhodující roli nehraje, už se s ní nemusí znovu vidět. Jeho cílem je zničit její rodinu. Měl by se soustředit na další kroky. To by bylo rozumné. Pohlédl na její dlouhé prsty, kterými roztržitě ťukala do skleničky. Sundala si sako a pod ním měla jednoduchou halenku bez rukávů. Má krásné, dlouhé a pevné linie. Fotografie, které viděl byly nicneříkající.

Simona Ahrnstedt je švédská spisovatelka s českými kořeny.

Narodila se roku 1967 a je nejen úspěšnou autorkou romantických příběhů, ale také licencovanou psychologickou poradkyni a kognitivní behaviorální terapeutkou. To jí dává vynikající průpravu a ty nejlepší předpoklady k tvorbě živých propracovaných postav a poutavých lidských osudů.

Na začátku spisovatelské kariéry studovala několik různých oborů – filmové umění, jazyky, práva a zároveň se věnovala psaní úspěšných historických románů. Nepřátelé a milenci, její první román ze současnosti ve Švédsku okamžitě zaznamenal ohromný úspěch – jenom tam se ho prodalo přes 60 000 výtisků, a brzy přišly nabídky na překlad do angličtiny, němčiny a dalších jazyků.

V posledních letech se proslavila v nové vlně švédské romantické literatury i svými dalšími díly a stala se konkurencí tak známých jmen, jako je třeba Nora Roberts. Jsou to knihy o ženách a pro ženy psané ženami.

Simona je mistrnou vypravěčkou, nehty si budete kousat napětím a knihu neodložíte, dokud se nedozvíte, jak to bylo dal. Zapomeňte na všechny předsudky a klišé, které jste kdy o „červené knihovně“ slyšeli. Tohle je inteligentní zábava, plná lásky a vášně.

Simona, zapálená feministka a milovnice sýrů žije se svými dvěma dospívajícími dětmi nedaleko Stockholmu.

zdroj: nakladatelství Metafora

————————————————

Hlavní hrdina knihy Sonáta pro Miriam autorky Lindy Olsson opustil daleký Nový Zéland, aby pátral po minulých osudech své rodiny v Polsku a Švédsku. K tomuto činu ho přiměla náhlá smrt jeho dcery a návrat ke kořenům mu snad pomůže od smutku ulevit a pochopit některé souvislosti.

Adam Anker, hudební skladatel a houslista, pobývá již nějaký čas v Krakově. Sponka v prachu u jeho nohou v parku v něm vyvolá příval vzpomínek na dceru Miriam a její náhlou smrt. Celý Adamův život je jedním velkým tajemstvím. Znovu se vrací k příčinám, proč dcera vyrůstala sama s ním na Novém Zélandu. Myslí na všechno, co si neřekli, a na všechno, co nikdy nebylo řečeno mezi ním a Miriaminou matkou, švédskou malířkou Cecílií. Ani jeho matka, se kterou vyrůstal ve Švédsku, s ním nemluvila o bolestných věcech. Nikdy mu nepověděla o jeho kořenech ani o osudu jeho rodiny v Polsku za nacistické okupace a nenaučila ho mateřský jazyk. Adam si nyní uvědomuje, že totéž učinil své dceři. Rozhodne se mlčení prolomit a své minulosti se dopátrat. Jeho pouť vede ze slunného Nového Zélandu do starosvětského polského Krakova a posléze i na melancholický zasněžený ostrov stockholmského souostroví, kde kdysi zanechal svou životní lásku.

Podobně jako sonáta představuje hudební téma a v různých tóninách je pozměňuje, je Sonáta pro Miriam důmyslně komponovanou variací na důsledky mlčení. Sonáta pro Miriam je silným příběhem o hledání minulosti, rozkrytí tajemství, která byla příliš dlouho pohřbená, nezbytnosti sdílet s druhým člověkem důležité a bolestné události v životě. Vypovídá o zármutku, ztrátě, samotě a krutých volbách, je ale zároveň prodchnuta hudbou, láskou a konečně uskutečněnými rozhovory přinášejícími smíření. Její tóny ještě dlouho doznívají.

Sonáta pro Miriam

Autorka: Linda Olsson
Přeložila: Jana Chmura Svatošová

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7429-674-1
Doporučená cena: 278 Kč

 

Knihu Sonáta pro Miriam vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Podívejte se na ukázku z knihy.

Zpočátku jsme dostávali zprávy od přátel našich přátel. Slyšeli jsme, že se dostali do Litvy. Že jsou naživu. Že se o ně nemáme bát. Že se máme starat o sebe navzájem, pokusit se odejít, pokud to bude možné. Zprávy jako by se však množstvím lidí, jejichž prostřednictvím se k nám dostávaly, stíraly. Byly kusé a vybledlé. Nikdy jsme nepotkali nikoho, kdo by se s nimi potkal, jen ty, kteří potkali někoho, kdo potkal někoho, kdo potkal je. Předpokládám, že jsem, stejně jako Clara, nikdy nedokázal přestat. Přestat svého bratra hledat. Stopa totiž nikdy neskončila, jen se vinula dál. Mizela ve vzdálené temnotě. Nikdy jsem si nemohl být zcela jistý. Vždycky tam zůstávala malá naděje. A já ji v sobě živil.

Linda Olsson se narodila v roce 1948 ve Stockholmu, kde vystudovala práva. Manželova práce ji zavedla do Afriky a Asie, v roce 1990 se s rodinou usadila v Aucklandu na Novém Zélande. Teprve zde, na druhém konci světa, našla potřebný klid na psaní. V roce 2005, ve svých sedmapadesáti letech, debutovala románem Let Me Sing You Gentle Songs, v němž se vrátila do domácího, švédského prostředí. Kniha vyšla ve více než dvaceti zemích a v roce 2006 byla nominována na nejlepší románovou prvotinu Britského společenství národu. Ještě vetší ohlas – mimo jiné i nominaci na prestižní „International Dublin Literary Award“ – Linde Olsson přinesl druhý román Sonáta pro Miriam (Sonata till Miriam, 2008). Vykrystalizoval v něm autorčin charakteristický rukopis – poetický jazyk, důraz na detail a vylíčení atmosféry. Pohnutý příběh hudebníka Adama Ankera, pátrajícího ve své minulosti, vyšel v mnoha zemích světa – v Evropě, Austrálii, na Novém Zélandě a v USA. Povzbuzena tímto úspěchem vydala autorka další tři romány Det goda inom dig (2011, angl. The Kindness of Your Nature), The Blackbird Sings at Dusk (2014) a A Sistet In My House (2016).

zdroj: nakladatelství Vyšehrad

Do 17. 11. máte jedinečnou šanci vyhrát tuto knihu v naší soutěži!

————————————————

Řada párů současné doby mimo svůj vztah řeší i společné soužití s dětmi, které si nový partner s sebou přivedl. Že se vždy nejedná o idylu, to ukazuje Táňa Keleová-Vasilková v knize Rozbité štěstí. Ke stávajícím problémům se ještě přidá partnerův pobyt v nápravném zařízení.

Příběh manželů Terky a Andreje se začíná téměř idylicky: žijí v hezkém, moderně zařízeném bytě s dvěma dětmi, malou Emilkou a pubertálním Adamem, a zdá se, že jim nic nechybí ke štěstí. Jediné, co Terku trápí a neví si s tím rady, je skutečnost, že s Adamem, Andrejovým synem z prvního manželství, k sobě nemohou najít cestu, i když se o to velmi snaží. Vážná krize v manželství nastane, když Andrej, majitel cestovní kanceláře, zkrátí daně a dostane se do vězení. Terka zůstane na výchovu dětí sama a musí se vyrovnat se situacemi, o kterých se jí předtím ani nesnilo…

Rozbité štěstí

Autorka: Táňa Keleová-Vasilková
Přeložila: Drahomíra Smutná

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-8111-285-0
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Rozbité štěstí vydalo nakladatelství Noxi.

Po rychlé sprše postaví vodu na čaj a připraví Adamovi svačinu, potom udělá snídani. V půl sedmé budí děti. Emilka je rozespalá a přítulná, nechce se jí vstávat, a Terka si s nostalgií vzpomene na nedávnou dobu, kdy si ji kdykoli mohla nechat doma. Nedělávala to často, ale byly dny, kdy věděla, že Emilce bude doma líp. Udělaly si pohodový den, jen ony dvě, a čas se jim krásně vlekl. Teď si ten přepych dovolit nemůže. A zejména ne dnes.

Táňa Keleová-Vasilková je jednou z nejúspěšnějších spisovatelek na Slovensku. Narodila se v Chomutově v severních Čechách. Od svých čtyř let žije v Bratislavě.
Narodila se v rodině slovenského publicisty a cestovatele Františka Keleho. Jako čtyřletá se přestěhovala s rodiči do Bratislavy, kde od té doby žije a pracuje. Vystudovala gymnázium a žurnalistiku na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě. V letech 1987–1991 pracovala jako redaktorka v časopisech. Od roku 1991 je spisovatelkou na plný úvazek. Je vdaná a má tři děti, s nimiž a manželem a s fenkou Bárou žije v Devínské Nové Vsi.

zdroj: nakladatelství NOXI


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a řadu dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOsudy a běsy

Groffová, Lauren

Domino, 2016

zobrazit info o knizeNepřátelé a milenci

Ahrnstedt, Simona

Metafora, 2016

zobrazit info o knizeSonáta pro Miriam

Olsson, Linda

Vyšehrad, 2016

zobrazit info o knizeRozbité štěstí

Keleová-Vasilková, Táňa

Noxi, 2016

Napsat komentář