Skutečné osudy

tipy_francois-mitterrand_vera-caslavska_stesti-se-da-naucit
Přečtěte si o životech tří významných osobností – francouzského politika, československé sportovkyně a českého moderátora. Z tohoto rozmanitého seskupení si jistě každý vybere to, co ho zajímá.

Milan Syruček se ve své knize zabývá osobností Françoise Mitterranda a zasazuje jeho osud na pozadí dějin Francie 20. století. Odhaluje dosud málo známá fakta nejen o tomto prezidentovi, ale také o zemi, jíž vládl.

Francois Mitterrand

Osud velkého muže na pozadí dějin Francie
Autor: Milan Syruček

Počet stran: 456
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-271-0163-4
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Francois Mitterrand vydalo nakladatelství Grada.

Rok 2016 je rokem Françoise Mitterranda: uplývá v něm sto let od jeho narození a dvacet let od jeho smrti. Světlo světa spatřil 26. října 1916 a skonal 8. ledna 1996. Mezi těmito daty je téměř osmdesát let jeho života. Jaký byl? Byl nejen pohnutý, ale také v mnoha ohledech až dosud značně tajemný. Už jeho původ. Historici a novináři, kteří zkoumali jeho rod, dospěli k závěru, že byl vlastně vzdáleným bratrancem věčného následníka anglického trůnu, prince Charlese. Větší tajemno se skrývá v samotném Mitterrandově životopisu, a to již od jeho studentských let. Dodnes není plně objasněn atentát na jeho osobu u pařížské Observatoře. Odehrál se, nebo byl inscenován, aby zvýšil Mitterrandovu popularitu? Nebo za ním stáli vládní činitelé, aby zdiskreditovali vůdce levicové opozice? Jeho politickou kariéru provází více dosud ne zcela objasněných rozhodnutí, zákulisních jednání, skandálů jeho přívrženců. Přesto zůstával v úřadě nejdéle ze všech francouzských prezidentů…

 

Ukázka z knihy

V době Mitterrandova sňatku byla Paříž svobodná. Její osvobození uspíšilo srpnové povstání. Začalo předčasně, protože Američané a Britové, kteří se v červnu vylodili na normandských pláních, nespěchali do metropole hájené silnými německými jednotkami. Dwight Eisenhower počítal, že obchvatem metropoli obejde a že se mu vzdá sama, bez boje. Francouzští vlastenci, hlavně komunisté, nechtěli čekat, až jim svoboda spadne do klína. Navíc viděli, jak Němci podminovali mosty a důležité budovy a jak připravují srovnání města na Seině se zemí. I de Gaulle byl rozhodnut bojovat o Paříž, a to svými vlastními vojenskými silami. Věděl, že nepřijede-li do metropole na Leclerkových tancích, nebude tu ani vládnout. Obával se, že komunisté mohou nejen vyhlásit povstání, nýbrž vzhledem ke své síle a popularitě převzít moc. (str. 89)

 

Milan Syruček

PhDr. Milan Syruček se narodil 28. ledna 1932 v Kolíně. Vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy a již za studií spolupracoval s redakcí deníku Mladá fronta. Jako její reportér a posléze vedoucí zahraničního oddělení projezdil svět a zúčastnil se mnoha významných událostí, diplomatických jednání a mezinárodních konferencí. Ze svých cest psal reportáže a komentáře, externě spolupracoval s televizí a rozhlasem. Působil také jako šéfredaktor UNESCO Kurýru, ředitel divize ekonomického tisku Economia, a. s., komentátor Hospodářských novin a týdeníku Ekonom. Je autorem dvou desítek knih literatury faktu. V tomto žánru začínal knihou o Vietnamu Rozpůlený banán, vydal publikaci o de Gaullovi Dědictví generála či monografii Henry Kissinger. Dějinám mezinárodní politiky a jejím osobnostem se věnoval také v knihách Evropa zítřka, Záhady Angoru, Osudové minuty Země, Svět mezi čtyřma očima, Růže pro prezidenta, V zajetí džungle, Banderovci – hrdinové nebo bandité?, Je třeba se bát Ruska?, Tajná zbraň na Ussuri, Na ostří pera a dalších. Je též autorem knihy Záhady brdských lesů a spoluautorem knihy Proč zmizely insignie Karlovy Univerzity.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek Knižního klubu.

————————————————

Věru Čáslavskou patrně není třeba představovat, uveďme však alespoň v krátkosti, že životní cestu této československé sportovní gymnastky a trenérky ve své knize zachytil Pavel Kosatík.

Věra Čáslavská

Život na Olympu
Autor: Pavel Kosatík

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-204-4297-0
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Věra Čáslavská vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Věra Čáslavská: nejúspěšnější česká sportovkyně všech dob, žena, která na olympijských hrách v Tokiu a Mexiku získala jako sportovní gymnastka celkem sedm zlatých medailí. Protože odmítla odvolat svůj podpis pod manifestem Dva tisíce slov, byla po roce 1969 vyloučena z veřejného života. Po listopadu 1989 byla poradkyní prezidenta Václava Havla a v letech 1990 až 1996 předsedkyní Československého, resp. Českého olympijského výboru. Po rodinné tragédii v roce 1993 se na dlouhou dobu stáhla do soukromí, na veřejnosti vystupovala až v posledních letech. Kniha Pavla Kosatíka Věra Čáslavská – Život na Olympu je autorizovaným životopisem, zachycujícím vůbec poprvé uceleně a plasticky celou dosavadní životní dráhu jedné z nejvýznamnějších českých žen nové doby.

 

Ukázka z knihy

Mexická olympiáda se zapsala do dějin jako jedna z nejdramatičtějších v historii hnutí, a to zdaleka ne jen kvůli supervýkonům hlavně amerických atletů, ale i kvůli atmosféře, jež celé hry provázela. Rok 1968 byl nejen rokem vrcholící války ve Vietnamu, ale i rokem politického neklidu v celém světě: studenti na amerických, francouzských nebo německých univerzitách se bouřili z jiných důvodů než třeba lidé v Praze, ale lidé byli v pohybu skoro všude. I Mexiko, pořádající země, zažilo v tom roce vlnu krvavých demonstrací; při té poslední, pouhých deset dnů před zahájením her, byly v hlavním městě policií postříleny na tři stovky lidí. Sotva tedy bylo divu, že také na hrách mnohá sportovní vystoupení plynule přecházela v politickou demonstraci: asi největší skandál vyvolali američtí sprinteři na 200 metrů Smith a Carlos, kteří na stupních vítězů zvedli v pěst zaťaté ruce, navlečené v černých rukavicích, znaku radikální černošské organizace Black Power; byli za to potom z her vyloučení. (str. 82–83)

 

Pavel Kosatík

Pavel Kosatík (*1962) je spisovatel zabývající se novodobou českou historií. Držitel Ceny Topa Stopparda, udělované Nadací Charty 77, ceny Nadace Českého literárního fondu za nejlepší českou knihu roku aj. Je autorem knih: Osm žen z Hradu (1993), Bankéř první republiky – Život dr. Jaroslava Preisse (1996), „Člověk má dělat to, nač má sílu“ – Život Olgy Havlové (1997),
Jan Masaryk – Pravdivý příběh (1998; spoluautor Michal Kolář),
Ferdinand Peroutka – Pozdější život (2000), Fenomén Kohout (2001), Menší knížka o německých spisovatelích z Čech a Moravy (2001), Já jsem oves (rozhovor s Madlou Vaculíkovou, 2002), Ferdinand Peroutka – Život v novinách (2003), Gottwaldovi muži (2004; spoluautor Karel Kaplan), Sulek maluje (2005), Rozchod 1948 – Rozhovory s českými poúnorovými exulanty (2006; spoluautoři Petr Hrubý a Zdeněk Pousta), „Ústně více“ – Šestatřicátníci (2006).

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek Knižního klubu.

————————————————

Oblíbený moderátor Karel Voříšek napsal svůj životopis, který je nejen zábavnou a poutavou četbou, ale navíc svým čtenářům pomůže poprat se s jejich vlastním životem.

Štěstí se dá naučit

Můj život bez strachů a bez rohlíků
Autor: Karel Voříšek

Počet stran: 133
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-247-5794-0
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Štěstí se dá naučit vydalo nakladatelství Grada.

„Štěstí se dá naučit a k tomu ještě zhubnout za tři měsíce 12 kilo“, provokuje oblíbený moderátor Karel Voříšek. Svůj život „bez strachů a bez rohlíků“ popisuje s velkou dávkou upřímnosti. Zavede nás do zákoutí svého života, která zatím byla tabu. Nevyhýbá se ani okamžiku, kdy přišel o práci, a otevřeně mluví i o svém partnerském vztahu. Přidává recept na to, jak se zbavit různých strachů a obav, jak se naučit žít sám se sebou i s lidmi kolem, recept na lásku a na hádky, i na blbce kolem nás a v nás. Na závěr najdete i malou kuchařku a Karlovo desatero pro život. A to vše s humorem, ironií a nadhledem. Knihu doprovázejí vtipné ilustrace Petra Urbana.

 

Ukázka z knihy

Ať jdou všichni do prdele!
Slibuju, že je to první a poslední vulgární výraz, který použiju. Myslím, že Jan Werich kdysi řekl, že během představení má padnout maximálně jedno sprosté slovo. A musí sedět, jako zadní část těla (opisuju ji, abyste mě neměli za úplného sprosťáka, i když jadrnější pojmenování by páslo, ale pejorativní výraz si raději dosaďte sami), tedy jako zadní část těla na hrnec.
Dnes se pejorativními výrazy nešetří a kdejaký bavič, když mu dochází dech, po nich sahá. Někdy je jich tolik, že se zdá, jakoby byl úplně bez dechu. Druhá věc je, že se jim část publika směje. Platí další moje oblíbené werichovské moudro: „To je blbý, to se bude líbit.“ To je ale jiná opera. Posuďte sami, jestli drsnější nadpis kapitoly sedí jako zmiňovaná „podsadnice“ na nočníku. (str. 49)


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete mnoho zajímavých knih za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFrancois Mitterrand
Osud velkého muže na pozadí dějin Francie

Syruček, Milan

Grada, 2016

zobrazit info o knizeVěra Čáslavská – Život na Olympu
Autorizovaný životopis

Kosatík, Pavel

Mladá fronta, 2016

zobrazit info o knizeŠtěstí se dá naučit
Můj život bez strachů a bez rohlíků

Voříšek, Karel

Grada, 2016

Napsat komentář