Současná česká próza

Náhled česká beletrie
Dnešní knižní tipy mají společné nejenom to, že se jedná o tituly českých autorů, ale děj obou knih se odehrává v Československu. Zatímco první z nich přenese čtenáře částečně do komunistického období 70. let, autor druhé knihy zasadil vyprávění do 90. let 20. století. Oba tituly ukazují, že minulost, a vlastně ani přítomnost, není vždy černobílá…

Prozaický debut Michala Přibáně Všechno je jenom dvakrát představuje hlavního hrdinu, Pavla Klimeše, který se pod tíhou okolností rozhodne vydat na novou životní cestu. Pomoc chce najít ve vzpomínkách, do kterých proniká jeho dětský vzor, který spolupracoval s Stb, a kterého po pádu komunismu veřejně odsoudí v novinách. Časem ale zjistí, že ne všechno může být takové, jaké se na první pohled zdá…

I když se vydáte po vlastních stopách, sami sebe nenajdete. Román o návratech a neshledáních. Hlavní rovinu vyprávění tvoří melancholický příběh novináře Pavla Klimeše, který se na prahu středního věku rozvádí, ztrácí rodiče a ocitá se v situaci, která ho nutí hledat nové životní cesty i cíle. V tísnivé bilancující atmosféře se uchyluje ke vzpomínkám na partu kamarádů, s nimiž v dětství trávil každé léto na horské chatě v Krkonoších. Ve vzpomínkách se stále častěji objevuje postava otcova kolegy Milana Knota, který pro vypravěče kdysi představoval dětský vzor. V polovině sedmdesátých let však svým přátelům nepřímo přiznal, že podepsal spolupráci s StB, na čas se před nimi uzavřel a na společnou dovolenou přestal jezdit. O tom, co konkrétně Knotova spolupráce s StB způsobila dalším návštěvníkům krkonošské chaty, získává Pavel Klimeš po listopadu 1989 přesvědčivé indicie a v novinách někdejšího rodinného přítele veřejně odsoudí jako agenta StB. S odstupem dvaceti let se však v celém příběhu objevují pochybnosti a nesrovnalosti.

Ukázka z knihy

Je čtvrtek, dvacátého třetího června dva tisíce pět.
Počkám, až autobus zastaví, do kapes nastrkám vše, co po mně zůstalo na sedadle, a vystoupím.
Pak se rozhlédnu a nadechnu.Stromy, řeka.
Auta, autobusy.Ten vzduch znám.
Jsem tu správně. (str. 11).

Obsah druhé kapitoly odtajní pokračování ukázky.

Všechno je jenom dvakrát

Autor: Michal Přibáň

Počet stran: 472
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7491-141-7
Doporučená cena: 369 Kč

 

 

 

Knihu Všechno je jenom dvakrát vydalo nakladatelství Host.

O autorovi

Michal Přibáň (* 1966) působí jako literární historik v Ústavu pro českou literaturu AV ČR. Knižně publikoval kapitoly z dějin předsrpnového exilu Prvních dvacet let (Host 2008), vedl autorský tým slovníku Česká literární nakladatelství 1949–1989 (2014) a dlouhodobě se zabývá dílem Josefa Škvoreckého. Román Všechno je jenom dvakrát je jeho prozaickým debutem.

Zdroj informací: nakladatelství Host

————————————————

Thriller s autobiografickými prvky odehrávající se v období devadesátých let, kdy v Československu končí socialismus a nastupuje kapitalismus, tak by šla charakterizovat prvotina Vadimira Petrova. Hlavní hrdina Nathan Kassis se rozhodne přidat k bezpečnostním složkám, absolvuje kurz tajné služby MI5 a pronikne do úplně nového světa, kde se hranice mezi pravdou a manipulací stírá. Podaří se mu obstát, nebo ho nové prostředí semele?

Muž, který nevrhá stín se odehrává v Československu v mezičase končícího socialismu a právě se rodícího kapitalismu. Nathan Kassis se po roce v USA vrací domů přímo doprostřed mohutné transformace. Doba je nabitá příležitostmi a první milionáři se rodí takřka přes noc. Zdá se, že je vše dovoleno. Stát potřebuje lidi s čistým štítem a Nathan nastoupí k bezpečnostní jednotce s krycím názvem White House. Společně s dalšími nováčky ve Velké Británii absolvuje kurs tajné služby MI5. Otevírá se mu svět lží, manipulace a konspirace. Povahou idealista hledá své místo a čím dál víc ho pronásleduje otázka: K čemu vlastně dospíváme sami a kolik našich názorů je výsledkem manipulace? Cui bono – v či prospěch?

Ukázka z knihy

V létě roku 1990 se na parkovišti v Austinu ve státě Texas grilovalo pár auto a Nathan Kassis seděl na lavičce ve stínu. Po obědě vedro vrcholilo. Pomůže ranní směně a pojede domů. Odpoledne se chystá za Thomasem, mají sešlost českých rodáků, potomků emigrantů, kteří sem přišli už na začátku dvacátého století, možná i dříve.
Někdy vzal Nathan motorku a vyjel z Austinu. Směrem na Waco, kde žijí potomci českých přistěhovalců. Jsou to vesměs farmáři, dřou do úmoru – moc se toho nezměnilo od dob, kdy sem přišli jejich prarodiče. To je taky Amerika. Snažili se kvůli němu mluvit česky – měl pocit, že takhle snad ještě mluvili obrozenci. Jako když navštívíte oživlé muzeum. Vyprávěli mu neuvěřitelné rodinné historie. (str. 7)

Pokud vás kniha zaujala, neváhejte číst dále.

Ohlasy na knihu

 Kniha Vadimira Petrova se čte jako literární předloha k filmu. Hemží se množstvím mužů, kteří nevrhají stín, leč neznamená to, že jejich dílo nezanechává stopy…

– Jefim Finštejn, publicista, poradce prezidenta Rádia Svobodná Evropa

Nevím, jak moc pro nezasvěcené Vadimova kniha Muž, který nevrhá stín na trhu chyběla, ale je po čertech dobrá…

– Andor Šándor, generál,bývalý náčelník Vojenského zpravodajství

Muž, který nevrhá stín

Autor: Vadim Petrov

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-271-0317-1
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Muž, který nevrhá stín vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Trailer ke knize:

O autorovi

Vadim Petrov (*1957) je původně hudebník jako jeho otec, se kterým sdílí stejné rodové jméno. Zkraje devadesátých let absolvoval zpravodajský kurs v britské MI5. Když se vrátil, pracoval v tajné jednotce přezdívané White House. Poté působil jako tiskový mluvčí prvního premiéra České republiky, ředitel tiskového odboru Úřadu vlády a ředitel Kanceláře Rady pro zpravodajskou činnost. Po odchodu ze státní služby zastává různé manažerské a poradenské pozice.

Zdroj informací: nakladatelství Grada


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVšechno je jenom dvakrát

Přibáň, Michal

Host, 2016

zobrazit info o knizeMuž, který nevrhá stín

Petrov, Vadim

Cosmopolis, 2016

Napsat komentář