Novinka od mistra detektivního thrilleru

jajsemsmrt2
Jméno Chrise Cartera je jistě známé všem čtenářům pohybujícím se v děsivých vodách detektivního thrilleru. Tento mistr svého žánru nenechal své fanoušky dlouho čekat na další napínavý příběh, děsivější než všechny předcházející.


Kniha Já jsem smrt, již sedmý přírůstek do série Robert Hunter, je u nás nejnověji vydaným detektivním thrillerem spisovatele Chrise Cartera. Chris Carter je autor mající k tomuto žánru profesní způsobilost. Vystudoval totiž psychologii a chování zločinců na Michiganské univerzitě a jako člen týmu soudní psychologie michiganského státního zastupitelství vyslýchal a studoval mnoho zločinců včetně sériových a mnohonásobných vrahů. Titul Já jsem smrt vydalo roku 2016 nakladatelství BB/art, jež vydalo i ostatní díly série, jmenovitě romány Dvojitý kříž, Jeden za druhým, Sochař smrti, Popravčí, Noční lovec a Zloba (po kliknutí na názvy jednotlivých knih si na ně můžete přečíst na našich stránkách recenze).

I v sedmém příběhu se mimořádně schopný detektiv Robert Hunter a jeho neméně zdatný společník Carlos Garcia setkávají s vrahem, jehož psychiku lze přirovnat snad jen k pekelným hlubinám. Případ začíná nálezem zmučeného těla dvacetileté ženy, jež je bizarním způsobem naaranžováno na trávníku poblíž losangeleského letiště. Při pitvě je následně v těle nalezen vzkaz, který dvojici vyšetřovatelů nenechá na pochybách, že další šokující nálezy budou následovat. Detektiv Hunter se tak musí pustit do nebezpečného vyšetřování, aby zastavil šíleného vraha dříve, než na pitevním stole přibude další oběť.

Chris Carter je evidentně jedním ze spisovatelů, kteří mají vrozený talent psát knihy takovým způsobem, že kombinace živých popisů děje i prostředí, gradující zápletky a dokonale provedené psychologie postav nemůže čtenáře zklamat. Carterův sloh je přímočarý, čtivý, napínavý a zbytečně neodbíhající k podružnostem. Paradoxně právě tato stručnost způsobuje, že popisy brutálních scén, v nichž se spisovatel vyžívá, vyznívají děsivě a vyvolávají mrazení v zádech.

Pravidelní čtenáři Carterových knih si jistě všimli, že s každou další vydanou knihou stoupá hranice, kam až je autor ochoten v popisech nejrůznějších brutalit a morbidností zajít. Zatímco někteří čtenáři budou tímto trendem nadšeni, jiné by mohl od čtení dalších Carterových thrillerů naopak odradit. Bezpochyby však Carter svou odvahou pouštět se do kontroverzních témat vyvolává v čtenářích emoce silnější, než většina ostatních autorů daného žánru. A tím (mimo jiné) je zážitek z četby Carterových thrillerů jedinečný.

Knihu Já jsem smrt doporučuji čtenářům, kteří mají rádi poutavě psané příběhy s detektivní zápletkou a nebojí se naturalistických popisů brutálních scén.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJá jsem smrt

Carter, Chris

BB/art, 2016

Napsat komentář