Keplerovi se odklon od osvědčeného konceptu příliš nepovedl

hep659cc0_1236_page_001
Nejnovější kniha Larse Keplera bude pro fanoušky šokující záležitostí. Jde o zásadní zvrat ve stylu, kterého se autorská dvojice dosud držela.


Autorem (respektive autory) mysteriózního thrilleru Playground, který vydalo roku 2016 nakladatelství Host, je autorská manželská dvojice vystupující pod jménem Lars Kepler. Alexandra Coelho Ahndorilová a Alexander Ahndoril debutovali roku 2009 detektivním románem Hypnotizér, v němž se poprvé objevuje postava detektiva Joony Linny. Další knihy, jmenovitě jde o tituly Paganiniho smlouva, Svědkyně ohně, Písečný muž a Stalker, následovaly v krátkém sledu (po kliknutí na názvy knih se vám zobrazí recenze). Rychlý byl i nástup úspěchu v podobě milionů prodaných výtisků po celém světě.

V novém thrilleru autoři opouštějí svůj dosavadní koncept. Kriminální komisař Joona Linna je vyměněn za armádní velitelku Jasmin. Podobně je typický severský detektivní thriller nahrazen thrillerem mysteriózním (lze se dočíst i to, že kniha spadá do žánru fantasy, s čímž nelze nesouhlasit, protože Playground je co do žánru nesnadno definovatelný). Ačkoli je kniha velmi čtivá a emotivní, čtenáři, kteří si oblíbili Keplerovy detektivní thrillery, pravděpodobně poznají, že v nové knize něco nefunguje. To, co tak skvěle šlapalo ve světě detektiva Joony Linny, působí ve světě tvrdé Jasmin poněkud nepatřičně. Než se však dostaneme k podrobnostem, je třeba si ve stručnosti vylíčit zápletku.

Jasmin Pascalová-Andersonová, hlavní hrdinka příběhu, se jako velitelka malé švédské jednotky účastní mise NATO v severním Kosovu. Při jedné přestřelce je zraněna a na krátkou dobu se jí zastaví srdce. Za těch několik vteřin uvidí, co ji čeká po smrti. Místo, které vypadá jako čínský přístav a kde mrtví přecházejí na druhý břeh. Vládnou zde zmatek a ti, kteří obchodují s lidskými životy. Naštěstí ji lékaři resuscitují a Jasmin se ocitne zpět v reálném světě, kde všichni její zážitek interpretují jako velmi živý sen.

Po odchodu z armády se Jasmin snaží integrovat do „normálního“ světa. Pracuje jako sekretářka a stává se svobodnou matkou. Zdánlivě poklidný život je narušen hospitalizací v léčebně, přetrvávajícími spory s otcem dítěte a nakonec i autohavárií, při které se Jasmin opět ocitne v čínském přístavu. Po probuzení zjistí, že právě tam skončil také její pětiletý syn Dante, kterému lékaři museli kvůli operaci zastavit srdce. Jasmin donutí svou sestru lékařku, aby jí na chvíli dostala do záhrobí, kde chce pomoci svému synovi vrátit se do života.

Příběh měl velký potenciál stát se skvělým mysteriózním a psychologickým thrillerem, autoři se bohužel dosud plně nevymanili ze světa drsné severské krimi, v níž hektolitry krve a zavraždění na každém kroku nebyly zase tak nepatřičné. Co nevadilo v krimi thrilleru, působí v románu Playground poněkud přehnaně, jako by se autoři snažili příliš uměle stvořit něco, z čeho bude čtenářům běhat mráz po zádech. Přitom by stačilo sugestivnější a méně realistické líčení prostředí záhrobí a ubrat na násilnosti děje. Pokud bylo jméno Jasminina syna odkazem na Peklo od Dante Alighieriho, šlápli autoři trochu vedle – odkaz pouze umocňuje fakt, že pokus o vyvolání mysteriózní atmosféry, která by čtenáře uchvátila a ohromila, příliš nevyšel.

I přesto lze na knize leccos pochválit. Předně jde o originální zápletku, provázenou čtivým stylem autorské dvojice. Odklon od zajetých kolejí manželům sice nevyšel, ale po několika bestsellerech si ho mohli dovolit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePlayground

Kepler, Lars

Host, 2016

Napsat komentář