Dva zcela odlišné životopisy

tipy_jan-jelinek_jizvy-na-dusi_neil-harris_zvol-si-vlastni-zivotopis
Ano, dnes jsme si pro vás připravili dva knižní tipy. Mají společné to, že nabízejí velké příběhy života, ale jinak se liší zřejmě naprosto ve všem…

Jizvy na duši jsou výstižným názvem pro příběh chlapce, který prožíval dětství v pohnutých 40. letech 20. století. Už od narození to měl těžké, ale naštěstí ho v životě provázeli dva věrní kamarádi.

Jizvy na duši

Autor: Jan Jelínek

Počet stran: 104
Vazba: brožovaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7485-100-1
Doporučená cena: 169 Kč

Knihu Jizvy na duši vydalo nakladatelství Barrister & Principal
v edici Paměť.

Kniha Jizvy na duši je vyprávění malého kluka, který se narodil z židovské maminky přispěním křesťanského otce v tu nejnevhodnější dobu – roku 1940. Nebýt statečnosti jeho otce, zmizela by celá rodina beze stopy v některém nacistickém koncentračním táboře. Svět jeho dětství byl děsivý, i když on to zcela tak nevnímal. Prvních pět let byl tím, co se dnes nazývá „ukrývané dítě“. Ovlivnilo to celý jeho život. Po smrti otce, v roce 1947, se rodina odstěhovala do městečka Nymburka, kde vyrostl. Být sám bylo pro malého kluka traumatem, ze kterého ho vyléčili dva celoživotní kamarádi ze školních lavic. Vše, co spolu zažili, je zaznamenáno v po léta psané kronice. Popisuje i skutečně šťastné období jeho klukovských let.

 

Ukázka z knihy

Když mi byl rok, pověřil jistý pan Göring v Německu jistého pana Heydricha, aby vypracoval s německou pečlivostí plán na evakuaci evropských Židů. Začalo tím „konečné řešení židovské otázky“.
Od února do dubna 1941 bylo do varšavského ghetta deportováno 72 000 Židů. Od září Židé nesměli do knihoven a od října nebylo už možno provozovat hudební díla Židů. V Praze zbyla jediná pošta, do které směli Židé.
S příchodem říšského protektora Reinharda Tristana Eugena Heydricha do Čech bylo zavedeno v mnoha místech stanné právo, došlo k hromadnému zatýkání, bylo popraveno 662 osob.
S Heydrichem přišel strach.
Musel se zmocnit i všech, kteří tvořili mou rodinu, nejvíc se asi začala bát maminka. Žila v malém pokoji, kde byly stále stažené záclony, které nesměla ani odhrnout. Tatínek do Hořepníku sice jezdil, jak jen mohl, ale ani jeho ujišťování, že všechno brzy skončí, nepomáhalo.
Báli se všichni. Strach prolezl každého, vždyť stačilo, aby někdo jen poslouchal rádio, aby měl v chlívku načerno prase, aby nesmekl čepici či klobouk, když kolem šla skupina Hitlerjugend a nesla standartu. Ocitl se na gestapu a ne každý se odtamtud dostal se zdravou kůží.

Přečtěte si, jak ukázka pokračuje.

 

Jan Jelínek

Jan Jelínek (* 1940) vystudoval žurnalistiku, byl pomocným dělníkem v hutích, laborantem, „montérem koleček“. Později režíroval Československý filmový týdeník. V Krátkém filmu Praha působil třiadvacet let. Po celý profesní život psal a fotografoval, věnoval se různým žánrům. V nakladatelství Barrister & Principal vydal knihu A kde byl Bůh…? – Sedmatřicet svědectví přeživších holocaust, která vznikla na základě rozhovorů, jež autor natáčel v letech 1996 a 1997 pro nadaci Stevena Spielberga.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Barrister & Principal.

 

Nakladatelství Barrister & Principal bylo založeno v roce 1994 a vydává původní i překladovou prózu a poezii včetně dětské literatury, knihy z dějin a teorie umění, z českých a světových dějin, náboženství a teologie, psychologie, sociologie, politologie a politiky, médií, filozofie, ekonomiky, literární vědy, dále jazykové příručky, obrazové publikace a průvodce se zaměřením na výtvarné umění a architekturu.

————————————————

Neil Patrick Harris, kdo z nás by neznal jméno tohoto populárního herce? Chcete se o něm dozvědět něco více než jen to, že hrál v seriálu Jak jsem poznal vaši matku? Přečtěte si tu nejpovolanější knihu, Zvol si vlastní životopis!

Zvol si vlastní životopis

Autor: Neil Patrick Harris
Přeložil: Vít Penkala

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-1919-0
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Zvol si vlastní životopis vydalo nakladatelství Argo.

Fanoušci seriálu Jak jsem poznal vaši matku a Barneyho Stinsona jistě tuší či vědí, že Neil Patrick Harris nemůže být nudný člověk, jaký by napsal tradiční či suchý životopis. Název jeho biografie odkazuje k tzv. gamebookům: čtenář se sám stává hlavní postavou knihy, tedy Neilem Patrickem Harrisem, a může se na konci každé kapitoly rozhodnout podle nabízených možností, kde bude ve čtení/životní dráze NPH pokračovat. Vydává se tedy z malého amerického města do světa televize, filmu, broadwayského muzikálu; učí se magii; získává první erotické zkušenosti; objevuje sám sebe a svou sexuální orientaci; žení se a má děti; dosahuje úspěchů u kritiky i diváků. Harris ve své knize nejen rekapituluje svou úspěšnou hereckou dráhu, nemlčí ani o svých neúspěších, a neváhá odkrýt své soukromí, pokud tím může povzbudit lidi, kteří jen obtížně hledali sami sebe nebo se museli vyrovnávat s předsudky okolí. Herce narozeného v roce 1973 zná celý svět především jako Barneyho ze seriálu Jak jsem poznal vaši matku. V kůži této postavy napsal společně se scenáristou seriálu Mattem Kuhnem řadu knih, ve které Barneyho životní filosofi i dále rozvíjí a nabízí jako inspiraci čtenářům, zejména mužům. Harrisova herecká dráha je ovšem mnohem delší a pestřejší, a jeho životopis nabízí všem fanouškům tohoto talentovaného herce velmi zábavnou možnost, jak se s jeho kariérou, prací i osobním životem dopodrobna seznámit.

 

Ukázka z knihy

Jsi Neil Patrick Harris a narodil ses v Albuquerque v Novém Mexiku 15. června 1973. Víš téměř určitě, že to bylo v nemocnici svatého Josefa, ale úplně jistý si zas nejsi, protože celý ten zážitek máš trochu v mlze.
První osoba, se kterou se setkáváš, je celkem pochopitelně tvá matka Sheila Scott Harrisová. V následujících letech postupně zjistíš, že je to vpravdě výjimečná láskyplná žena, laskavá, křehká, nesobecká, inteligentní, moudrá a obdařená smyslem pro humor. Ten typ mámy, která s tebou mluví jako s osobností a chová se k tobě s respektem, už když jsou ti dva roky. Ten typ mámy, která tě bude chovat na klíně během čtyřhodinové jízdy autem a jemně tě bude šimrat na zádech. Ten typ mámy, která tě naučí pravidla hry „hádej, na co myslím“ a pak tě nechá uhádnout „správnou“ odpověď, i kdyby myslela na něco úplně jiného, a ještě to udělá tak mazaně, aby ti nedošlo, co to vlastně provádí. Ten typ mámy, co je natolik věrná tradicím, že každý týden zpívá ve sboru v episkopálním kostele, ale natolik v pohodě, že sehraje děsivou smrt postavy z pohádky na dobrou noc, kterou ti zrovna čte, jen aby se ujistila, že dáváš pozor. (str. 11)

 

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete mnoho úžasných knih za skvělé ceny.

Zaujaly vás dnešní knižní tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJizvy na duši

Jelínek, Jan

Lukáš a syn, 2016

zobrazit info o knizeZvol si vlastní životopis

Harris, Neil Patrick

Argo, 2016

Napsat komentář