Nedělní chvilka poezie s nakladatelstvím Host

basne
Obě dnes představované knihy mají řadu společných znaků. V prvé řadě se jedná o sbírku básní, za druhé jsou jejich autoři mladší generace, oba vystudovali Akademii výtvarného umění v Praze a v neposlední řadě narušují klasickou poezii. Nechte se unášet verši novodobých básníků.

Václav Maxmilián (nar. 1987) je básník a prozaik. Doposud publikoval v časopisech Host, Tvar, Pandora, Protimluv aj. Do kulturních magazínů píše recenze na knihy a komiksy. Na FF MU v Brně studuje bohemistiku a estetiku. Jeho první sbírku uvozují verše Louise Aragona: „Všechny hrozné pohromy hrozí tomu, kdo se ožení s vílou / a chce s ní jít do krajin, jež nenajdeme na žádné mapě“; a skutečně – meziměstí je u něj předobrazem pro všechny proluky a „slepé skvrny“ našeho bytí. Na konci cest nejsou cíle, ale vždy jen přístavy, krátká zastavení před další cestou. Meziměstí je pokusem o rozrušování jistot poezie, paradoxně jemným pokoušením prošlapaných cest.

Ukázka z knihy

Venku

Je teď zvláštní druh světla, zvláštní druh průvanu.

Sedíme a sledujeme, jak za kopcem vzlétají letadla.

Nikdy jsme v takové dny neotevřeli okno

a neposlouchali venku ulici – zůstala raději v nás.

Pohodlný gauč a hudba a mokrá okna

připomínala klid vždy víc než zahrada.

Meziměstí

Autor: Václav Maxmilián

Počet stran: 84
Vazba: brožovaná
Formát: 116×175 mm
ISBN: 978-80-7491-697-7
Doporučená cena: 149 Kč

 

 

Knihu Meziměstí vydalo nakladatelství Host.

O autorovi

Václav Maxmilián (* 1987) je básník a prozaik. Své básně a povídky publikoval v literárních časopisech Tvar, Host, Pandora, Protimluv, Weles,H_aluze a dále na serveru Literární.cz. Do literárního tisku také sporadicky přispívá recenzemi na knižní a komiksové tituly. Studoval J. L. Borgese, S. Becketta, surrealistické a americké básníky, I. Wernische, D. Charmse, absurdní drama, Petera Greenawaye, krautrock a Toulouse-Lautreca. V současnosti studuje literaturu a estetiku na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity. Žije v Brně, v pátém patře, s okny v korunách stromů.

Zdroj informací: nakladatelství Host

———-

Druhá sbírka veršů je rovněž dílem mužského autora, který ve světě poezie také není žádným nováčkem.

Matěj Lipavský (nar. 1985) vystudoval AVU v Praze (ateliér J. Sopka), je spoluautorem výtvarné části komiksové novely CHYBA (volně dle románu M. Šindelky). Své básně publikoval např. v Souvislostech, Listech či Přítomnosti. Je také zastoupen v antologii Nejlepší české básně 2015. Lipavský, jak se dá očekávat u tvůrce s dvojdomým záběrem, je nadán citem pro velké scenerie i drobná, jen letmo zahlédnutá zátiší: „Tys viděla sekvoj já velrybu / a nestalo se nic / obvyklý pocit cílových prázdných míst / kulky zarostlé v kůře borovic / na straně od moře.“ Nika je prostor, který ohraničuje prázdno, je to však prázdno k naději a sdílení. Nika je prvotina mocného zraku.

Ukázka z knihy

Jak tu stavět kapli

když za stádem krav

jako kus měsíce začíná ledovec?

Nitkový vodopád

na nic nedopadá tak tenký

jen v zimu rozprášená voda

Nika

Autor: Matěj Lipavský

Počet stran: 88
Vazba: brožovaná
Formát: 116×176 mm
ISBN: 978-80-7491-698-4
Doporučená cena: 159 Kč

 

Knihu Nika vydalo nakladatelství Host.

O autorovi

Matěj Lipavský (*1985) vystudoval AVU v Praze (ateliér J. Sopka a ateliér J. Zeithammla), je spoluautorem výtvarné části komiksové novely CHYBA (volně dle románu M. Šindelky). Své básně a jiné texty publikoval např. v Souvislostech, Listech či Přítomnosti. Je také zastoupen v antologii Nejlepší české básně 2015.

Zdroj informací: nakladatelství Host


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMeziměstí

Maxmilián, Václav

Host, 2016

zobrazit info o knizeNika

Lipavský, Matěj

Host, 2016

Napsat komentář