Ukázka z knihy Veronika zlobidlo

veronika-zlobidlo
S Veronikou to má její maminka občas těžké. Střídají se u ní nálady, často odmlouvá, křičí a vzteká se. Umoudří se po dobrodružství, které ji čeká? Začtěte se do ukázky knihy pro děti, která vypráví o tom, že i rodiče mají někdy trápení se svými zlobidly…

Přinášíme vám ukázku z knihy  Veronika zlobidlo, kterou vydalo nakladatelství Grada v edici Čtení pro prvňáčky.

Předmluva

Každé dítě občas zlobí. Jenomže Veronika z naší knížky už to s tím zlobením drobek přehání. Odmlouvá, trucuje, nic jí není po chuti. Maminka si s ní neví rady. Kdyby tak Veronika věděla, jaké starosti bývají se zlobivými dětmi. To by se ze zlobení hned vyléčila!

I když… Možná… Co kdyby…

Pšt! Ticho! Předmluvo, víc neprozrazuj! Malí čtenáři si o Veronice rádi přečtou více.

 Veronika zlobidlo

„Ne! Já nikam nechci! Ne! Bléé!“ ozývalo se nádražní halou.

Cestující se otáčeli za hlasem. Někteří se usmáli, jiní pohoršeně zakroutili hlavou, když uviděli mladou maminku, jak v jedné ruce třímá cestovní tašku a v té druhé sotva udrží dlaň holčičky, která se jí snaží vytrhnout. Zatímco oči dítěte jsou plné navztekaných slz, oči maminky se všem omlouvají za neposlušnou dceru.

„Pst, Verunko, ticho, ticho, tady se nesmí  křičet.“ Ale Veronice se chce křičet. Jednak to ve velké hale hezky zní, ozvěna její pisklavý hlásek umí roznést do nejzazších koutů, a pak, ona nikam nepojede. Nechce se jí, a basta fidli, čert v ní bydlí. A škub. Konečně vysvobodila svou ruku.  Holčička zůstala stát jako vykřičník za tím NE!, co tak důrazně opakovala stále dokola.

„Ne! Nikam nepojedu!“

Maminka si povzdechla, položila tašku na zem a sklonila se k dceři.

„Ale, Verunko, vždyť už jsme babičce slíbily, že za ní přijedeme.“

Holčička se zamračila.

„Ty jsi to slíbila, já ne!“

„Babička se na tebe těší.“

„Nechci k babině do přiblblé Lhoty!“

Malá slečna si dupla, otočila se k mamince zády a šla k lavičce, na kterou se posadila. Ruce si trucovitě založila, rty pevně přimkla k sobě,aby maminka věděla, že se s ní nebaví. Maminka se posadila vedle holčičky, chtěla ji pohladit po vlasech, ale ta ucukla.

„Veroniko, taková hezká holka, a zlobí…,“ zkoušela si maminka se vztekadlem promluvit po dobrém.

Jenomže holčičku už měl ve své moci nějaký rarášek, který ji popichoval. Blé. Veronika vyplázla na maminku jazyk. Maminka lítostivě stáhla koutky úst. Jenomže  co teď? Veronika umí být pěkný paličák. Veronice se rozvázal jazýček.

„Mami, já tam fakt nechci.“

Maminka přimhouřila oči a pak tajuplně řekla: „Ani když ti prozradím, že u babičky ve Lhotě je něco, co nikde jinde nenajdeš?“

veronika-zlobidlo-1

—————————

Zda se Veronika umoudřila, se dozvíte v pokračování ukázky.

O autorce

Lenka Rožnovská je pedagožka, autorka pohádek pro děti, které vycházejí na pokračování v časopisu Sluníčko a vydávají se i knižně. Spolupracuje s knihovnami, její projekty (Čtení pro kočku, ale taky pro psa, Šikulíci píší knihu, Indiánské nocování) mají za cíl prohloubit čtenářské kompetence u dětí mladšího školního věku.

Zdroj informací: nakladatelství Grada


gradaKnihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd. Značka BAMBOOK je určena všem dětským čtenářům. Nabídkou dětských knížek provází její maskot, pandí kluk Bambook, který seznamuje děti se světem čtení a příběhů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVeronika zlobidlo

Rožnovská, Lenka

Grada, 2016

Napsat komentář