Zahrajte si o pomocníka pro rodinnou zahradu

encyklopedie-sobestacnosti-1-perex
Máte doma velkou zahradu a stále přemýšlíte, jak z ní vytěžit co nejvíce a využít ji kromě odpočinku také k pěstování vlastní zeleniny a dalších plodin? S tím vším vám pomůže první díl série příruček, díky kterým se stanete soběstačnějšími.

Bio potraviny z vlastní zahrádky

Encyklopedie_sobestacnosti.inddEncyklopedie soběstačnosti nabízí základní rady a tipy pro zahradníky samozásobitele a pro malé domácí hospodářství. Důležité informace tu najde každý, kdo si chce začít pěstovat vlastní jídlo a navrhnout si zahrádku tak, aby všechno rostlo a plodilo v „bio“ režimu, ekologickým a udržitelným způsobem, zdravě a v souladu s přírodou. I na malé zahrádce můžeme uzavírat koloběhy zdrojů a odpadů, vystačit s minimem fosilních paliv a čerpat přitom ze znalostí a zkušeností předchozích generací.

Seznámíte se tu se základy péče o půdu a hospodaření s vodou na pozemku, s permakulturními metodami designu zahrady, dozvíte se, jak vytvořit jedlý les. Nechybí ani návody na přírodní ochranu rostlin před nemocemi a škůdci, na domácí semenaření, ani přehled pěstování nejdůležitějších druhů užitkových rostlin, včetně starých a krajových odrůd. Vše doplňuje kapitola o chovu drůbeže pro ty, kdo by si rádi pořídili slepice, kachny nebo husy.

Jde o první díl třídílné série encyklopedických příruček; druhý díl bude pojednávat o hospodaření na rozsáhlejších pozemcích a třetí o lidském společenství a ekologickém stavitelství.

 

Encyklopedie soběstačnosti pro 21. století

Rodinná zahrada

Autorka: Eva Hauserová

Vydalo: nakladatelství Triton
Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Vydáno: 8/2016
ISBN: 978-80-7553-032-5

Přečtěte si více o knize Encyklopedie soběstačnosti pro 21. století, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Triton. A nezapomeňte také na ukázku, nebo si prohlédněte obsah.

Nakladatelství Triton působí na českém knižním trhu již od roku 1991 a počtem vydaných titulů se každoročně řadí mezi 6–10 největších knižních nakladatelství v republice. Specializuje se především na knihy odborné lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické, jakož i na učebnice pro VŠ studenty, beletrii, sci-fi a literaturu faktu.

 

Ukázka z knihy

Terasa

Terasy představují řešení svažitého terénu a současně nástroj, jak vytvářet příznivá mikroklimata.
Velice důležité je nestavět terasy a cesty rovně, ale vytvářet na nich zákruty. Rovné linie totiž podněcují vznik silných větrných proudů, zatímco v oblých, zatočených formách vznikají zátiší, která mohou sloužit i jako sluneční pasti. Zvlášť exponovaná místa je možné navíc chránit kopečky zeminy nebo ostrůvky kamenů.
Terasy zakládáme tak, aby mohly být současně využívány jako cesty. Vedle vodorovné plochy cesty vytvoříme zpevněnou hranu terasy, do které vysazujeme stromy. V oblastech chudých na vodu by měly mít terasy lehký sklon ke svahu, na těžkých půdách naopak k údolí (kdybychom nedovolili vodě odtéct, nastala by vodní eroze a sesuvy půdy).
Nově založenou terasu, kde půda obsahuje málo humusu, nejprve osejeme směsí rostlin vhodných na zelené hnojení. Zelený pokryv necháme přes zimu na místě, neboť chrání půdu a obohatí ji humusem.
Více se o terasách dozvíte z knih Seppa Holzera (viz seznam literatury). (str. 88)

 

Vyhrajte knihu Encyklopedie soběstačnosti pro 21. století

Chcete jíst zdravě a nejlépe zařadit do jídelníčku co nejvíce potravin v bio kvalitě? Pokud máte zahradu nebo malé hospodářství, máte vyhráno. Stačí si zjistit, jak přesně na to, a vypěstovat si vlastní plodiny. První díl nové série encyklopedických příruček vám poradí, jak správně pečovat o půdu, hospodařit s vodou, bojovat proti škůdcům a užívat si bohaté sklizně. Využijte zkušenosti a poznatky předchozích generací a uvidíte, že radosti a uspokojení z vlastnoručně vypěstovaných potravin se nic nevyrovná.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Triton vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Encyklopedie soběstačnosti pro 21. století vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu
Encyklopedie soběstačnosti pro 21. století
probíhá od 27. září do 10. října 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 Encyklopedie soběstačnosti pro 21. století

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEncyklopedie soběstačnosti pro 21. století
Rodinná zahrada

Hauserová, Eva

Triton, 2016

Napsat komentář