Krimi na víkend

havran
Hravost léta je nenávratně pryč a ke slovu se dostává tichá zádumčivost podzimu. Čas jako stvořený k návratu ke čtení knih. Každý vášnivý čtenář ví, že nejlépe se čte, když venku padne tma a pouliční lampy vrhají tajemné stíny.

Těžko říct, co autory přitahuje na atmosféře Londýna. Snad všudypřítomná mlha a vikroriánské památky? Minulost se současností ve své knize Hawksmoor spojuje Peter Ackroyd a inspiraci pro svůj detektivní příběh čerpá kde jinde, než ve městě nad Temží.

Londýn počátku osmnáctého století, pozvolna se vzpamatovávající z následků rozsáhlého ničivého požáru, je městem nuzáků i boháčů, tradičních pověr a tajných nauk i osvícenské racionality a elegance. Architekt Nicholas Dyer, pověřený výstavbou sedmi nových městských kostelů, hodlá zajistit svým chrámům nesmrtelnost krutým rituálem: v základech každého z nich má spočinout mrtvé lidské tělo. O dvě stě padesát let později vyšetřuje londýnský detektiv Nicholas Hawksmoor záhadnou sérii brutálních vražd, ke kterým dochází právě poblíž Dyerových kostelů. Známý anglický prozaik si ve svém precizně komponovaném díle brilantně pohrává se vzájemným zrcadlením odlišných historických rovin, identitou skutečných a fiktivních historických postav i svárem racionálního a metafyzického vnímání světa. Jeho střídavě hororový, fantasmagorický i lyrický román, vyznamenaný mj. Whitbreadovou cenou a Cenou deníku The Guardian za nejlepší prózu, patří k těm, z jejichž moci není lehké se vymanit ještě dlouho po jejich dočtení.

Hawksmoor

Autor: Peter Ackroyd
Přeložila: Johana Labanczová

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7432-426-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Hawksmoor vydalo nakladatelství Paseka.

Nahlédněte do knihy díky ukázce.

Občas vyšel těch patnáct schodů a vstoupil dovnitř. Klekl si před malým postranním oltářem, rukama si clonil oči jako při modlitbě a představoval si, jak staví svůj vlastní kostel: zbudoval popořadě sloupoví, chrámovou loď, oltář, věž, ale pak se pokaždé ztratil ve spletitém sledu místností, schodišť a kaplí a musel začít znovu. Cesty do nitra kostela podnikal ovšem zřídka, jelikož si nikdy nemohl být jistý, že tam zůstane sám: když se v pološeru ze zadní části ozvaly kroky, rozklepal se strachem. Při jedné příležitosti ho ze zasnění vytrhly hlasy, které unisono deklamovaly: „Sejmi ze mne svůj mor. Ach, drtí mne ruka tvá a padám, padám…“ Rychle kostel opustil, aniž se odvážil pohlédnout na ty, kdo se k němu tak nečekaně připojili. V samotě venku ale opět rychle nabyl ztracený klid.

————————————————

Zavedený autor žánru krimi Peter May přichází s novinkou Útěk. Opět se ocitneme v Londýně, kde čas odkryje křivdy staré půl století, a teprve dnešní dny přinesou odpověď na palčivé otázky, které nedávaly hlavním hrdinům spát.

Román o nenaplněných touhách a o rozhodující, ale často ošidné roli přátelství v našich životech.
Je rok 1965 a pětice mladíků v čele se sedmnáctiletým Jackem Mackayem opouští své domovy v Glasgow a míří do Londýna s cílem prosadit se v hudebním světě. Chlapci doma nechávají nudný život a své rodiny a utíkají za slávou a štěstím. Brzy ale zjistí, že skutečnost nemá s jejich sny nic společného, a tři z nich se po několika týdnech vracejí domů s nenávratně poškozenými životy.
O padesát let později dojde v Londýně k brutální vraždě a tři muži, nyní téměř sedmdesátníci, se opět vydávají na známá místa hledat odpovědi na otázky, které je po pět desetiletí strašily a ničily jim život.

Útěk

Autor: Peter May
Přeložil: Filip Drlík

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7491-529-1
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Útěk vydalo nakladatelství Host.

Prolistujte si část knihy.

Podívejte se, co už bylo o knize napsáno.

Z předsíně k nim dolehly zvuky otevíraných a zavíraných vstupních dveří a těžké kroky. Dveře do Daveova pokoje se prudce otevřely. Stála v nich zhruba čtyřicetiletá žena. Prudce oddechovala a nasupeně na oba zírala. Jack si pomyslel, že dřív možná bývala přitažlivá. Její tvář však hyzdila ústa trvale stažená do šklebu, vnější projev její pravé povahy. Když se Jack na okamžik zamyslel, uvědomil si, že se k Daveovu synovi dokonale hodí. Měla na sobě pečlivě vyžehlené černé kalhoty, krátkou šedou bundu a pod ní bílou halenku. A jako doplněk obličej kyselejší než citron.

————————————————

Kriminalista Martin Benner řeší další případ. Zmizení malého chlapce, ke kterému je povolán, je teprve začátek a jejich životy se začínají nepříjemně proplétat. Kristina Ohlssonová rozvíjí zápletku v knize Miovo blues.

Kde je Mio? Co se vlastně stalo poslední den u Mia ve školce? Martin Benner je proti své vůli zatažen do pátrání po čtyřletém zmizelém chlapci. Dokud ho nenajde, nenechá ho bezohledná mafie na pokoji. Martin zoufale sleduje minimum stop, které má k dispozici.

Ovšem Miovo zmizení není jeho jediný problém. Musí také zjistit, kdo se ho snaží usvědčit z vražd, které nespáchal. Jeho paranoia den ode dne roste. Kdo může sledovat každý jeho krok, aniž by byl sám vidět?

Honba za pravdou ho postaví před děsivé dilema: Může zachránit Mia a zároveň sám sebe? Anebo bude muset zemřít další člověk, aby měl konečně klid?

Miovo blues začíná tam, kde skončil dramatický thriller Lotosové blues.

Miovo blues

Autorka: Kristina Ohlssonová
Přeložila: Luisa Robovská

Počet stran: 354
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7473-446-5
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Miovo blues vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Nahlédněte do knihy prostřednictvím ukázky.

Ve snu mě vždycky pohřbívali zaživa. Pokaždé to probíhalo stejně. Nejdřív jsem nechápal, co se chystá. Cizí lidi mi mlčky svírali ruce a vedli mě vpřed. Ani pomalu, ani rychle. Byla noc. Teplý a těžký vzduch. Kolem nás jakási opuštěná průmyslová zóna. K černému nebi se jako železné stíny tyčily obrysy obřích strojů. Chtěl jsem se zeptat, kde to jsme a kam jdeme, ale roubík mě donutil mlčet. Zarýval se mi do úst, řezal mě do koutků. Hrubá látka mi odírala jazyk. Nohy jsem měl svázané, mohl jsem dělat jen krátké kroky. Tudíž jsem musel kráčet mnohem rychleji než moji dozorci. Měl jsem hrozný strach.

————————————————

Psí hrdiny známe spíše z rodinných filmů než z detektivních příběhů. Ovšem fenka Maggie je výjimkou. S policejním vyšetřovatelem tvoří nerozlučnou dvojici, která je brzy na stopě gangu nebezpečných zločinců. Více v knize Slib Roberta Craise.

Když si soukromého detektiva Elvise Colea najme žena znepokojená zmizením své sestry, zavede ho pátrání ke zdánlivě obyčejnému rodinnému domku. V normálních domech se však obvykle neskrývají vraždící zločinci s hromadou výbušnin… Ulice je vzápětí plná policistů a mezi nimi i Scott James se svým legendárním policejním psem Maggie, fenkou německého ovčáka obdařenou výjimečnou inteligencí. A pouze Scottovi se podaří zahlédnout prchajícího vraha. Zabiják má ale jedno pravidlo: Nikdy nenechávej svědka naživu. Elvis Cole se náhle zdá policii podezřelý a jeho parťák Joe Pike mu přispěchá na pomoc. Scott a Maggie uniknou o vlásek smrti. A cesty této čtveřice se protnou. Společně se pouštějí do boje proti obchodníkům se zbraněmi a gangům s vazbami na teroristy. Sledovat stopu lží v pavučině, kde skoro nikdo není tím, za koho se vydává, je ale nesmírně těžké. A smrtelně nebezpečné.

Slib

Autor: Robert Crais
Přeložili: Martin Sichinger, Hana Sichingerová

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7359-495-4
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Slib vydalo nakladatelství Metafora.

Závažné zločiny patřily v Los Angeles k prestižním místům, podobně jako násilná domácí napadení, kde Cowlyová pracovala ve spiciálním týmu vražd. Slovo speciální naznačovalo, že zločiny vyšetřované touto jednotkou přesahují kompetence okrskových detektivních oddělení, ale hodilo se i pro popis jejích detektivů. Cowlyová rychle postoupila od uniformované policistky k detektivnímu oddělení a ještě rychleji se vyšplhala do speciálních vražd. Když Scott přemítal nad tím, čím se oni dva od sebe liší, neubránil se úvahám o tom, co na něm vlastně rychle stoupající Cowleyová vidí.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a řadu dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHawksmoor

Ackroyd, Peter

Paseka, 2016

zobrazit info o knizeÚtěk

May, Peter

Host, 2016

zobrazit info o knizeMiovo blues

Ohlssonová, Kristina

Kniha Zlín, 2016

zobrazit info o knizeSlib

Crais, Robert

Metafora, 2016

Napsat komentář