Vyhrajte Namiho putování z konce světa

jezero-perex
Malý chlapec Nami žije v rybářské vesnici, která leží kdesi na konci světa. Jediný zdroj obživy místním obyvatelům dlouho přinášelo jezero, jenže to nyní začalo vysychat. Muži se tak uchýlili k vodce a Nami se rozhodne, že se vydá na cestu.

Daleká pouť mladého hrdiny

Příběh ze současnosti starý jako lidstvo samo.

Rybářská vesnice někde na konci světa. Jezero, které vysychá a zlověstně obnažuje břehy. Muži mají vodku, ženy starosti a děti si škrábou ekzémy. Co má Nami? Nami nemá nic, jen bábu s tlustýma rukama. Nami nemá nic, jen život před sebou: první lásku, o kterou ho připraví ruští vojáci, a pak všechno to další. Ale když život začne na úplném konci světa, možná že skončí na jeho začátku. Tento příběh je totiž starý jako lidstvo samo. Je to pouť hrdiny, chlapce, který se na cestu vydá jen s uzlíčkem nervů a kabátem po dědkovi. Musí jezero přeplout, obejít a nakonec se potopit na jeho dno pro největší tajemství.

 

Jezero

Autorka: Bianca Bellová

Vydalo: nakladatelství Host
Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Vydáno: 9/2016
ISBN: 978-80-7491-771-4

Přečtěte si více o knize Jezero, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. Navíc si můžete přečíst také ukázku.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

Dům stojí na malém pahorku, má výhled na jezero, jsou z něj dobře vidět lodě, které se vracejí do přístavu. Na zápraží se zábradlíčkem vede jeden schod. Tam sedává bába, když vyhlíží, jak se muži vracejí domů, a opírá se o stolek. Plete, vyšívá, krájí zeleninu k večeři, loupe brambory, vypeckovává třešně vlásenkou, přijímá návštěvy.
„Nelíbí se mi to,“ říká unaveně. Na horizontu, kde končí jezero, se sbírají těžké mraky, které obyčejně znamenají bouřku.
„Nesejčkuj, bábo!“ okřikne ji Alea. „Dolej nám ještě šardonej, Nami. Tyhle mraky z východu tu máme každej duben.“
Bába vzdychá a sype na vrstvu těsta hrudky ovčího sýra. „Podívej, Duch se mračí. Ještě pořád se zlobí.“
„Buď zticha.“
„Ještě to nestačilo.“
„Kuš!“
„Ještě pořád chce víc!“
Obloha nad jezerem je teď těžká jako olovo, těžkotonážní mraky zaléhají celý obzor jako starý tlustý muž novomanželku o svatební noci. Nami sbírá po zahradě šneky a nosí je na jednu hromádku, je to jeho šnečí školka, rozesazuje šneky po dvou do lavic a mračí se a napomíná je, když neumějí správně odpovědět. Někdy přijde ke slovu i rákoska. (str. 19)

 

O autorce

bianca-bellovaBianca Bellová (nar. 1970) se narodila v Praze, kde doposud žije na půl cesty mezi balkánskou a britskou částí své rodiny. Živí se překlady a tlumočením. Vydala knihy Sentimentální román (2009), Mrtvý muž (2011), Celý den se nic nestane (2013) a Jezero (2016), jakož i řadu povídek. Má tři děti a manžela.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)

 

Vyhrajte knihu Jezero

Jezero přinášející obživu vesnici, kde žije Nami, začalo postupně vysychat. Čím rychleji ubývá vody, tím více přibývají místním obyvatelům starosti a muži hledají útěchu na dně láhve s vodkou. Malý Nami se na to nemůže dívat, proto se vydává na hrdinskou výpravu, během které musí jezero přeplout, obejít a nakonec se potopit na jeho dno. Jaké tajemství se pod hladinou skrývá? A pomůže jeho odhalení skomírající vesnici?

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Jezero vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Jezero
probíhá od 14. do 27. září 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 romány Jezero

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJezero

Bellová, Bianca

Host, 2016

Napsat komentář