Vydejte se na cesty!

cestovani
Prázdniny sice skončily, ale počasí nám stále dopřává letní pohodu, a tak není nic lepšího, než vyrazit na pozdní dovolenou! A právě rady a nápady, kam se vydat, najdete v dnešních cestovatelských tipech!

Dnešní tipy otevírá kniha cestovních esejů Stanislava Komárka, která propojuje minulost se současností a otevírá čtenářům svět zemí, jako je Barma, Egypt nebo Madagaskar!

Země spatřené

Autor: Stanislav Komárek

Počet stran: 268
Vazba: vázaná
Formát: 140×195 mm
ISBN: 978-80-200-2588-3
Doporučená cena: 265 Kč

Proč vlastně cestovat a co nám přinášejí pobyty v jiných koutech světa? Proč balit v době tisíců a tisíců fotografií cestovní zážitky do slov? Jak funguje kombinace socialismu, buddhismu a vojenské diktatury v Barmě? Jak mizí příroda Madagaskaru? Jak vypadá dnešní peruánská Amazonie s kombinací divoké rozvojové pomoci a černé magie? Co se změnilo na Egyptě od dob Staré říše? Jak působí následnické země sovětského impéria? Vzpomínka na některé země v sedmdesátých a osmdesátých letech 20. století. Toto a mnohé další v třetím dílu cestovních esejů Stanislava Komárka.

Knihu Země spatřené vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Na Krymu je, či možná spíše byla, i česká ves Bohemka (dnes Lobanovo) poblíž Džankoje na severu poloostrova. Sám jsem ji neviděl, ale asi dvě stě starších obyvatel prý stále umí poněkud česky – jejich předkové se sem vystěhovali v šedesátých letech 19. století. Oblast je ostatně na cizokrajné vesnice bohatá – u ukrajinského Chersonu je třeba švédská osada Zmijivka. Obecně také není příliš známo, kolik měli v Černomoří a na Krymu, zejména ve středověku, osad italští kupci, hlavně Janované, méně Benátčané (Maurokastro – Akkerman, Licostomo – Kilija, Cembalo – Balaklava, Caffa – Feodosia, Lusta – Alušta, Soldaia – Sudak). Právě Sudak (rusky dosl. „candát“) s pěkně zachovanou janovskou pevností byl konečnou stanicí Hedvábné stezky, po níž se ojedinělí Italové typu Marca Pola dostávali až do Číny. Z Krymu vyšla i největší morová epidemie v Evropě, která skosila prý kolem 70 milionů lidí – když v roce 1348 obléhal chán Žanybek Feodosii, metal do města mrtvoly zemřelých morem a Janované pak zavlekli nákazu do Itálie. Krym byl ostatně místo pohnuté, bohaté na válečné konfl ikty a bitvy. Kromě Krymské války, zobrazené třeba v Tolstého Sevastopolských povídkách, i poslední světové. Snad proto, že vlastnit jej stojí za to… (str. 185)

Prolistujte si také ukázku na stránkách nakladatelství!

Stanislav Komárek

Prof. RNDr. Stanislav Komárek, Dr. se narodil 6. srpna 1958 v Jindřichově Hradci. Vystudoval biologii na Přírodovědecké fakultě Karlovy univerzity, krátce působil v Parazitologickém ústavu ČSAV v Českých Budějovicích, ale roku 1983 emigroval do Rakouska a pracoval ve vídeňském Naturhistorickém muzeu či Zoologickém ústavu Vídeňské univerzity. Od roku 1990 přednáší na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Získal titul profesora filozofie a dějin přírodních věd.

Informace o autorovi pochází ze stránek nakladatelství Academia.

————————————————

Londýn je fascinující metropolí, která láká tisíce turistů ročně. Pokud zlákal k návštěvě i vás, vybavte se na cestu s průvodcem National Geographic, který vám, mimo jiné, odkryje i méně známou tvář londýnské kultury!

Londýn

Autor: Louise Nicholson

Počet stran: 272
Vazba: brožovaná
Formát: 132×213 mm
ISBN: 978-80-264-1145-1
Doporučená cena: 499 Kč

Poznejte nejdynamičtější město Evropy s průvodcem National Geographic!
Společnost National Geographic odhaluje při svých každodenních cestách skrytá tajemství kultury, historie a života lidí po celém světě. I vy můžete prožít tuto nezapomenutelnou zkušenost – pomohou vám k tomu naše Velké průvodce National Geographic, v nichž najdete:

  • Tipy pro plánování cesty: ucelené, podrobné informace o Londýnu, které Vám umožní naplánovat si návštěvu podle vlastních zájmů a časových možností.
  • Zážitky: nezapomenutelné prožitky a zkušenosti, jako je návštěva Buckinghamského paláce, prohlídka katedrály sv. Pavla či vyhlídka z Londýnského oka .
  • Užitečné tipy: zasvěcené rady fotografů, autorů, cestovatelů i místních znalců a tipy na oblíbená místa.
  • Pěší prohlídky a projížďky: doporučené trasy zakreslené na mapách a popsané v textu, jako např. pěší prohlídka Westminsteru nebo výlet autem k mystickému Stonehenge.
  • Místa, která nesmíte vynechat: detailní popisy památek a míst v každé oblasti, která by neměla ujít vaší pozornosti.
  • Stovky překrásných, barevných fotografií, ilustrací a map.
  • Praktické informace o hotelech, restauracích, možnostech nakupování a zábavy.

Knihu Londýn vydalo nakladatelství CPress.

Ukázka z knihy

londyn    londynpruvodce     pruvodcelondyn

Ukázkovou kapitolu si můžete stáhnout ze stránek nakladatelství!

————————————————

Jestli vám přijde, že na cestu do zahraničí je už přeci jen pozdě, můžete se vydat na výlet po České republice! A zkusit můžete třeba Brno, jehož historii odkrývá Jaroslav Klenovský v knize Brno židovské.

Brno židovské

Historie a památky židovského osídlení města Brna
Autor: Jaroslav Klenovský

Počet stran: 120
Vazba: brožovaná
Formát: 166×236 mm
ISBN: 978-80-271-0199-3
Doporučená cena: 299 Kč

 

Kniha čtenářům předkládá vývoj staleté historie židovského osídlení města Brna a přehled nemovitých pamětihodností. Čtivý text graficky bohatě doplňují černobílé a barevné fotografie, mapy, plánky a kresby.

Knihu Brno židovské vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

brno   brnozidovske   brnozidovskeukazka

Jaroslav Klenovský

Projektuje opravy synagog, vytváří studie židovských čtvrtí a měst, napsal desítky knih a námětů pro filmy o židovských památkách. Brněnskou židovskou obcí je pověřen správou jejích památek na jižní Moravě.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZemě spatřené

Komárek, Stanislav

Academia, 2016

zobrazit info o knizeLondýn

Nicholson, Louise

CPress, 2016

zobrazit info o knizeBrno židovské
Historie a památky židovského osídlení města Brna

Klenovský, Jaroslav

Grada, 2016

Napsat komentář