Dva kněží a komunismus

Ludek Navara_Miroslav Kasacek_A prece budu blizko
Nakladatelství Host vydalo další knihu autorské dvojice Luděk Navara a Miroslav Kasáček, zabývající se – jak naznačuje podtitul – životem a mučednickou smrtí kněží Jana Buly a Václava Drboly od Babic.

Je 30. dubna 1951. Pro mladého kněze Jana Bulu si do Rokytnice na Třebíčsku přijíždí tajná policie. Čeká ho mučení, zmanipulovaný soud, poprava. Stejný osud stihne i Václava Drbolu, kněze z nedalekých Babic, kde ozbrojení muži zastřelili tři místní funkcionáře MNV. Přestože Drbola i Bula jsou v době tragédie již ve vězení, budou za útok souzeni. Stejně jako mnoho dalších lidí: odsouzených nakonec bude více než sto, z toho jedenáct dostane trest smrti.
Nové dokumenty ovšem ukazují, že oba kněží se pro své zásadové postoje dostávali do konfliktu s komunistickou mocí již od samého počátku.
„Pán Bůh mi vyměřil krátký život. Ale věřím, že nebyl nadarmo,“ píše Jan Bula v posledním dopise před popravou 19. května 1952. Druhý den ráno jej na dvoře jihlavské věznice pověsí. Je mu pouhých jednatřicet let. Jeho matka Marie Bulová bude chodit už do konce života v černém…
V září 2011 katolická církev zahájila kanonizační řízení Václava Drboly a Jana Buly, po jehož ukončení by měli být prohlášeni za blahoslavené.

 

A přece budu blízko

Život a mučednická smrt kněží Jana Buly a Václava Drboly od Babic
Autoři: Luděk Navara, Miroslav Kasáček

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 163×232 mm
ISBN: 978-80-7491-772-1
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu A přece budu blízko vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Komunista a farář

Za války se jihozápadní Morava stala jedním z míst protinacistického odboje, v rámci operace Spelter byli právě do tohoto kraje vysazeni výsadkáři. Jejich vysílačka měla krycí název Lenka. Na výsadkáře tedy později naváže partyzánská skupina Lenka-Jih.
Nacisté se v kraji snaží za každou cenu udržet klid. V nedalekých Jaroměřicích nad Rokytnou si v tělocvičně tamní fary zřídí skladiště zbraní. Kněz Jan Podveský musel Němcům odevzdat všechny klíče. Jeden si však tajně ponechal a po domluvě s velitelem místní partyzánské skupiny Josefem Ošmerou se vkrádal do tělocvičny, bral odtud německé zbraně a předával je partyzánům. Ošmera byl komunista, ale tehdy to ještě nevadilo. Naopak. Když válka skončila, ocenilo ministerstvo národní obrany za odbojovou činnost oba dva: komunistu Ošmeru i kněze Podveského.
Jenže později už se taková spolupráce nehodila. Naopak, komunisté začali být podezíraví a zjišťovali, že mezi lidmi ještě mnoho zbraní zbylo. A také si začali uvědomovat, že tito lidé se nebáli postavit nacistům. Co když se je nepodaří zastrašit ani v budoucnu?
Co když se postaví na odpor i jim? (str. 44–45)

 

Luděk Navara

Navara-Ludek_z-archivu-autoraLuděk Navara (* 1964) je novinář, scenárista a spisovatel literatury faktu, spolupracuje především s deníkem MF Dnes a Českou televizí. Zabývá se mimo jiné zločiny komunismu a nacismu. Je autorem knih Smrt si říká Tutter – nacistický vrah ve službách StB (2002) a tří svazků Příběhů železné opony (2004, 2006, 2007), které se staly předlohou pro stejnojmenný televizní seriál. Spolu s Miroslavem Kasáčkem napsal knihy Mlynáři od Babic (2008) a Příběhy třetího odboje (2010), Volavčí sítě (2012) a
Na útěku. Neuvěřitelný příběh Josefa Brykse (2014). Je autorem řady scénářů k dokumentům České televize, například Můj otec generál o Heliodoru Píkovi či Dopisy z cely smrti o nevinných lidech, kteří byli odsouzeni k smrti. V roce 2008 získal Luděk Navara novinářskou Cenu Karla Havlíčka Borovského, v roce 2010 Cenu Antonína Švehly a v roce 2016 mu pražský arcibiskup Dominik Duka udělil stříbrnou Svatovojtěšskou medaili.

Informace o autorovi a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.

 

Miroslav Kasáček

Kasacek-Miroslav_z-archivu-autoraMiroslav Kasáček (* 1937) spojil své životní osudy s Brnem. Za minulého režimu byl pro své postoje nucen pracovat v dělnických profesích na BVV (Brněnské veletrhy a výstavy), kde byl po roce 1989 jmenován ředitelem závodu výroby a montáže a následně začal soukromě podnikat. Rodiče jeho manželky Marie Melkusové byli perzekvováni komunistickým režimem v souvislosti s tragickými událostmi v Babicích na Třebíčsku. Ze shromážděných vzpomínek rodiny, pamětníků a písemných svědectví spolu s Luďkem Navarou napsali knihu Mlynáři od Babic (Host, Brno 2008) a další knihy. Je zakladatelem občanského sdružení Paměť, které prostřednictvím konferencí, výstav a různých publikací mapuje a zveřejňuje příběhy komunistického bezpráví.

Informace o autorovi a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeA přece budu blízko
Život a mučednická smrt kněží Jana Buly a Václava Drboly od Babic

Navara, Luděk - Kasáček, Miroslav

Host, 2016

Napsat komentář