Český humor

Tipy_Cesky satirikon_Denicek moderniho fotra 2 audiokniha
Dnes pro vás máme pořádnou porci zábavy. Naše tipy vás jistě potěší, ať už upřednostňujete krátké satirické básničky nebo vtipné příběhy v audio podobě. Na své si přijde každý milovník kvalitního humoru.

Věděli jste, že Jiří Žáček není jen tím oblíbeným autorem dětských rýmovaček, které si pamatujete ze školy? Jeho sbírka satirických básní potěší hlavně dospělé čtenáře.

Český satirikon

Autor: Jiří Žáček
Ilustroval: Adolf Born

Počet stran: 196
Vazba: vázaná
Formát: 150×150 mm
ISBN: 978-80-7244-395-6
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Český satirikon vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

Epigramy, humoresky a parodie píše Jiří Žáček celé půlstoletí a vždy je ilustroval Adolf Born. Z nich vznikla nová básnická kniha Český satirikon (1966–2016). Obsahuje nejlepší Žáčkovy satirické verše a většinu Bornových ilustrací k těmto básním. Český satirikon dělá průvan ve světě opatrných názorů a vysmívá se samolibým tvorům, kteří rádi poučují a myslí si, že mají patent na pravdu. Arbitři vkusu jsou za všech dob smrtelně vážní, mají rádi úpění a pláč, zato smích jim připadá podezřelý. Z toho důvodu se humor s poezií obtížně kříží, ale v případě Jiřího Žáčka je to spojení šťastné a plodné, posvěcené desítkami ilustrací Adolfa Borna. Jiří Žáček nemá valnou důvěru v příliš obšírné myšlenky a před kazateli věčných pravd dává přednost provokatérům a snílkům. Píše satiru, která nepoučuje, nýbrž inspiruje k vlastním názorům.

 

Ukázka z knihy

Jiri Zacek_Cesky satirikon ukazka1

Jiri Zacek_Cesky satirikon ukazka2

 

Jiří Žáček

Jiří Žáček se narodil 6. listopadu 1945 v Chomutově. Dětství a školní léta prožil v jihočeských Strakonicích. Vystudoval Střední průmyslovou školu stavební ve Volyni (1959–1963) a stavební fakultu ČVUT v Praze (1963–1970). Po tříleté praxi na vodohospodářské správě v Benešově u Prahy dezertoval od inženýrství k literatuře. Do roku 1991 pracoval jako redaktor nakladatelství Československý spisovatel, necelý půlrok v nakladatelství Carmen, v létech 1992–1994 v časopise Vlasta. Od té doby je spisovatelem na volné noze. Žije v Praze, je ženatý a má dvě děti. Pro děti napsal např. Hádanky a luštěniny, pro dospělé mj. Knihu čtyřverší, o obou těchto dílech si můžete přečíst více v našem článku. Potěší vás také Ezopovy bajky nebo Encyklopedie pro děti 21. století.

Informace byly čerpány ze autorských stránek Jiřího Žáčka.

————————————————

Tatínkovy trampoty na rodičovské si získaly obdiv mnoha čtenářů a dočkaly se neméně zábavného pokračování, které si můžete nejen přečíst, ale i poslechnout. Z knihy Dominika Landsmana čte Filip Švarc.

Deníček moderního fotra 2 [Audio na CD]

Autor: Dominik Landsman
Čte: Filip Švarc

Délka: 5 hodin 48 minut
Vazba: CD
Formát: 125×140 mm
ISBN: 8594169480954
Doporučená cena: 249 Kč

 

Audioknihu Deníček moderního fotra 2 vydalo nakladatelství OneHotBook.

Jak dostat „tatínka“ do ošetřovny? Nebo spíš do sanatoria pro choromyslné… Pokračování nyní už kultovního Deníčku moderního fotra, v němž otec na mateřské dovolené odhaluje strasti rodičovství, o kterých se obvykle nahlas nemluví. Nemilosrdný a až brutálně upřímný humor je vlastní i druhému dílu, v němž se z miminka Čeňka stává velice neposedné dítě. „Dokud jen ležel na zádech a řval, nic mi nechybělo,“ vzpomíná teskně fotr. Čeněk už chodí (běhá), mluví (má jediné slovo na všechno) a především neunavitelně přemýšlí, čím by svého fotříka konečně dostal do blázince.

Poslechněte si ukázku, kterou poskytlo nakladatelství OneHotBook.

 

Dominik Landsman

Dominik LandsmanKniha Deníček moderního fotra vznikla na základě příspěvků úspěšného blogu, na kterém autor vtipně popisoval zážitky, situace a strasti otce v domácnosti. Dominik Landsman přišel měsíc před porodem své ženy o práci realitního makléře. Po porodu pomáhal manželce na mateřské dovolené. Nakonec se po čtyřech měsících společně rozhodli, že partnerka se vrátí do zaměstnání a Dominik zůstane se synem doma. O svých zkušenostech začal blogovat, z textů pak vznikly dvě knihy (Deníček moderního fotra aneb Proč by muži neměli mít děti a Deníček moderního fotra 2 aneb Pánbůh mi to oplatil na dětech) a zážitky dokumentuje i ve videoreportech.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství OneHotBook.

 

Filip Švarc

Filip SvarcFilip Švarc se narodil v roce 1975. První filmovou smlouvu mu rodiče podepisovali, když mu bylo šest, k tomu se přidalo i hostování v dětských rolích v Divadle na Vinohradech a v Divadle E. F. Buriana. V roce 1989 nastoupil na Státní konzervatoř v Praze, kde po šesti letech úspěšně absolvoval obor herectví. Po několikaročním hostování v pražském Divadle ABC se v současné době věnuje hlavně dabingu. Jedenáct let také strávil za mikrofonem Fajn Rádia.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství OneHotBook.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete řadu zajímavých knih za skvělé ceny.

Zaujaly vás dnešní knižní tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČeský satirikon

Žáček, Jiří

Šulc-Švarc, 2016

zobrazit info o knizeDeníček moderního fotra 2 (audiokniha)
aneb Pánbůh mi to oplatil na dětech

Landsman, Dominik

OneHotBook, 2016

Napsat komentář