Přiučte se i o prázdninách!

Priucte_se_i_o_prazdninach
Vzdělání může být zábava dokonce i o letních prázdninách! Nevěříte? Pak nahlédněte do našich dnešních knižních tipů. Čekají tam na vás užitečné rady týkající se zahrady, zábavný průvodce čtením literatury i něco málo z historie.

Ať už zahradničíte nebo chováte hospodářská zvířata, bez kvalitní půdy se neobejdete. Hnojení a kompostování je skvělý způsob, jak zesláblé zemině opět dodat sílu. Jak správně na to? Pojďte to zjistit!

Hnojení půdy a kompostování v zahradě

Možná vás už napadla otázka, proč sousedovi tak krásně zahrádka prospívá a vám ne. Tento stav může mít mnohé příčiny. Může to být špatný výběr rostlin pro vaše stanoviště, na živiny chudá půda nebo nedostatečná ochrana před chorobami a škůdci.
Aby se vašim rostlinám, ovoci i zelenině dobře dařilo, musíte jim připravit půdu, ze které budou čerpat živiny. Čím je půda úrodnější, tím zdravěji a vitálněji rostliny porostou. Používání organických a minerálních hnojiv v souladu se specifiky daného stanoviště je proto z ekologických a ekonomických důvodů stále důležitější.
Nejstarším a nejpřirozenějším prostředkem ke zlepšování půdy, který známe, je kompost. Vzniká z organických odpadů z domácnosti a ze zahrady a je významným příspěvkem k udržení zdravé půdy. Proto je v knížce kompostování věnována zasloužená pozornost.

Autor: Miroslav Kalina

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-247-5848-0
Doporučená cena: 169 Kč

Knihu Hnojení půdy a kompostování v zahradě vydalo
nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Význam půdy

Bez půdy není zahrada. Na zahradě pěstujeme užitkové plodiny a okrasné rostliny, které v půdě zakořeňují a odebírají z ní vodu a živiny.

Často si zahrádkáři pletou pojmy: pozemek, zemina/zem/hlína a půda. Pozemek je část půdního fondu zaregistrovaná u příslušného katastrálního úřadu. Pozemek se může využívat jako dvůr, zastavěná plocha, louka, pole, zahrada a zahrádka. Zemina/zem představuje část půdy vytrženou z přírodního prostředí (například vzorek půdy) nebo uměle vytvořenou člověkem (půdní substráty, zemina v květináči). Hlínou označujeme zeminu k výrobě cihlářského zboží. Půda je součástí přírody, podobně jako horniny, rostliny a zvířata. Nachází se na polích a loukách, v lesích a zahradách. (str. 9)

Zalistujte si celou ukázkou.

————————————————

Jak proniknout do knihy a objevit v ní to, co mnohým ostatním většinou zůstává skryto? Thomas C. Foster vám ukáže tu správnou cestu. Nahlédněte do tajů literatury v úplně jiném, zábavném světle!

Jak číst literaturu jako profesor

Revidované a aktualizované vydání Fosterova klasického průvodce.

Přestože knihy většinou můžeme číst jen jako prosté příběhy, často v nich najdeme i hlubší literární významy. Fosterův zábavný průvodce Jak číst literaturu jako profesor nám pomůže tyto skryté pravdy objevit a pohlédnout na literaturu očima profesionálního čtenáře, univerzitního profesora.

Co znamená, když postava putuje po prašné silnici? Když nabídne svému společníkovi něco k pití? Když zmokne v náhlé průtrži mračen?

Thomas C. Foster nám přiblíží všechna hlavní literární témata a modely, vyprávěcí prostředky a formy; představí nám literaturu jako svět, kde cesta je ve skutečnosti rytířskou výpravou, sdílený pokrm symbolizuje svaté přijímání a déšť, ať už očišťující nebo ničivý, není nikdy pouhou sprchou.

Autor: Thomas Foster
Přeložil: Marek Sečkař

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 140×206 mm
ISBN: 978-80-7491-564-2
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Jak číst literaturu jako profesor vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

Na knížkách je úžasné to, jak žijí vlastním životem. Když spisovatelé usednou a začnou sepisovat nové dílo, myslí si, že znají svoji práci, a možná ji skutečně znají, tedy až do okamžiku, kdy svou poslední větu zakončí závěrečným interpunkčním znaménkem. Nejčastěji je tím znaménkem tečka. Měl by to však být spíš otazník, protože každý se může jen dohadovat, co se pak stane.

Klasickým případem je spisovatel, jehož nejlepší kniha po vydání zapadne. Vezměte si třeba Hermana Melvilla nebo Francise Scotta Fitzgeralda. Melivillovy předchozí romány oslovily spousty čtenářů, a tak si určitě myslel, že i jeho šílená výprava za bílou velrybou bude zaručený trhák. Nebyla. (…) (str. 11)

Pokračujte ve čtení ukázky a nechte se nalákat také naší recenzí nebo článkem!

Ohlasy

Neznám žádné jiné dílo, které by tak živě zprostředkovávalo, jaké to je učit se s vynikajícím profesorem literatury. Thomas C. Foster ve své srozumitelné knize plné zajímavých postřehů výrazně přispívá k prolomení zdi, jež už dlouho rozděluje akademické a běžné čtenáře.

- James Shapiro, spisovatel a profesor Kolumbijské univerzity

O autorovi

Thomas C. Foster_foto z archivu autoraThomas C. Foster působí jako profesor anglické literatury na Michiganské univerzitě, kde vyučuje klasickou a moderní beletrii, drama, poezii, tvůrčí psaní a stylistiku. Je autorem řady knih, v češtině již vyšla publikace Jak číst romány jako profesor (2008; česky Host 2014). Kniha Jak číst literaturu jako profesor (2003) se dostala do žebříčku bestsellerů deníku New York Times.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host

————————————————

České hrady a zámky jsou památná místa plná vzrušujících příběhů z dob dávno minulých. Vyznat se v nich však může být leckdy obtížné. Proč si tedy nepomoci užitečným průvodcem z pera Vladimíra Lišky?

České, moravské a slezské hrady ve faktech, mýtech a legendách

Vydejte se poznat jedeapadesát hradů, zámků a tvrzí České republiky opředených mýty a pověstmi.

Poznejte stavby známé a dodnes obývané, ale i zapomenuté, restaurované nebo opuštěné zříceniny, zbytky paláců a opevnění, dnes pokryté bujnou vegetací. Některé najdete na snadno přístupných místech, v nížinách, údolích, na kopcích, k některým vedou náročné turistické stezky. Co je navzájem spojuje? Vážou se k nim nejrůznější mýty a pověsti.

Autor vypravuje o Čertově zdi na Bezdězu, markomanské královně na Buchlově, pohanském hradišti na pálavském Děvíně nebo o pokladu z napoleonských válek, který by měl být ukrytý v podzemní chodbě pod Černou věží na Házmburku. Svá tajemství má nejen tisíciletý Pernštejnský tis, jeden z nejstarších památných stromů v České republice, ale také hranolová věž Přimdy nebo mohutné opevnění templářského Templštejna.

Publikaci doplňují fotografi e dokumentující současnost pořízené speciálně pro tuto knihu a zeměpisné souřadnice.

Autor: Vladimír Liška

Počet stran: 424
Vazba: vázaná
Formát: 160×240 mm
ISBN: 978-80-7388-748-3
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu České, moravské a slezské hrady ve faktech, mýtech a legendách vydalo nakladatelství XYZ.

Ukázka z knihy

Bezděz

Priucte_se_i_o_prazdninach_ukazkovy_obrazek_Bezdez

Bezděz je nepochybně jeden z nejznámějších i nejromantičtějších královských hradů a do českých dějin se trvale zapsal svou pohnutou historií. Hrad založil král Přemysl Otakar II. (vládl 1253–1278) a doba jeho výstavby se odhaduje do let 1264–1278. Dokončení jeho dolní obytné části přervala Přemyslova smrt v bitvě na Moravském poli (1278), v níž se ne- úspěšně utkal s římskoněmeckým panovníkem Rudolfem I. Habsburským (1218–1291).

Po Přemyslově smrti dostal hrad nové obyvatele, braniborskou vojenskou posádku. Markrabě Ota Braniborský (vládl 1267–1299) byl totiž vítězným římskoněmeckým králem ustaven dočasným správcem Čech, Moravu si Habsburk ponechal pro sebe. A v dobách braniborské okupace Čechy zažily jedno z nejděsivějších období středověku. (str. 12)

Stáhněte si celou ukázkovou kapitolu!

Pro informace o dalších zajímavých titulech zabývajícími se tajemnými místy našeho kraje můžete nahlédnout do našeho článku. Jste-li příznivci autora Vladimíra Lišky, prohlédněte si také jeho další tituly.

————————————————

A do historie nahlédneme i v našem závěrečném titulu. Buďte svědky obléhání Konstantinopole, nejslavnějšího města bývalé Východořímské říše. Sledujte jeho pád, který otřásl dějinami.

Konstantinopol 626

Kniha se v širokém historickém kontextu zabývá avarsko-slovanským obléháním hlavního města východořímské říše v roce 626. Autor sleduje dějiny říše od smrti císaře Justiniána, především pokud se týče ztráty jejích pozic na Balkáně; současně se zabývá vztahem k Persii, jež byla odedávna hlavním konkurentem říše. Vnitřní konflikty za císařů Foky a Herakleia společně s oslabováním jejího vnějšího postavení vedly k obsazení téměř celého Balkánu Avary a k jejich obléhání Konstantinopole. Peršané se současně zmocnili Egypta, Předního východu i částí Malé Asie, a pokoušeli se dokonce zapojit do obléhání hlavního města. Kniha se dále zabývá pozdější recepcí obléhání Konstantinopole, a to jak v písemných pramenech, tak i ve výtvarném umění.

Autor: Martin Hurbanič
Přeložil: Vlastimil Drbal

Počet stran: 744
Vazba: brožovaná
Formát: 160×240 mm
ISBN: 978-80-200-2559-3
Doporučená cena: 650 Kč

Knihu Konstantinopol 626 vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Jeruzalémský král

O svatodušní neděli, 15. května roku 628, se naplno rozezněly zvony v konstantinopolském chrámu Boží Moudrosti. Ze všech koutů města sem přicházeli věřící, aby na vlastní uši vyslechli obšírnou Herakleiovu zprávu o ukončení dlouhodobé války a o smrti nenáviděného Husrava.

Představa štastného konce dlouhé války však dlouho nevydržela. Ne všichni Peršané uznávali mocenskou změnu a i sám Herakleios brzy zjistil, že nebude tak jednoduché nepřátelské posádky z okupovaných měst vyhnat. Nelehkou úlohu svěřil dosud neznámému eunuchu Narsovi, který údajně Peršanům způsobil velkou porážku.1649 Na čištění okupovaného území se podílel i Herakleiův bratr Theodoros. Perskou posádku města Edessy musel dokonce vyhnat krupobitím kamenů vržených z katapultů. (str. 334)

Zaujala vás ukázka? Prolistujte si ji celou.

O autorovi

Doc. Mgr. Martin Hurbanič, Ph.D., (* 1971) přednáší dějiny Byzance a jihovýchodní Evropy ve středověku na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě, kde vede semináře pro posluchače historie, klasické filologie a slavistiky. Věnuje se především politickým a sociálním dějinám Byzance raného středověku s důrazem na její vztahy k Avarům a Slovanům v 6. a 7. století.

Zdroj informací: nakladatelství Academia


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHnojení půdy a kompostování v zahradě

Kalina, Miroslav

Grada, 2016

zobrazit info o knizeJak číst literaturu jako profesor
Zábavný průvodce ke čtení mezi řádky

Foster, Thomas C.

Host, 2016

zobrazit info o knizeČeské, moravské a slezské hrady ve faktech, mýtech a legendách

Liška, Vladimír

XYZ, 2016

zobrazit info o knizeKonstantinopol 626
Poslední bitva antiky

Hurbanič, Martin

Academia, 2016

Napsat komentář