Muž, který nemá stín

invisble
Autor série Mládí v hajzlu C. D. Payne popisuje ve své nové knize netradiční příběh obyčejného muže s neobyčejnou schopností. O jakou schopnost jde, se dozvídáme už z názvu – Neviditelný.

C. D. Payne je americký humoristický spisovatel, dříve se věnoval fotografování, grafice, výrobě nábytku a proslavil se i jako projektant a stavitel svého vlastního domu. Vystřídal na třicet zaměstnání, ale žádné ho neuspokojovalo. V současnosti se věnuje hlavně svému nakladatelství Aivia Press a psaní beletrie. Na svém spisovatelském kontě má sérii Mládí v hajzlu a román Americké krásky. V nové knize s názvem Neviditelný, kterou vydalo nakladatelství Jota, zpracovává autor v šestadvaceti kapitolách netradiční námět, popisuje příběh muže, který je čas od času neviditelný.

Sedmatřicetiletý bývalý novinář Axel Weston je na dně, nemá peníze, s manželkou se rozvádí, všechno se mu hroutí. Je na tom tak špatně, že už si nemůže ani dovolit mít vlastního psa, nemá ho totiž čím krmit. Rozhodne se tedy, že ho odveze do útulku. Těsně před tím, než psa odevzdá, na něj zavolá slovy, které ještě nikdy dříve nepoužil. A najednou zmizí. Vůbec neví, co se s ním stalo, jediné logické vysvětlení je, že zemřel. Jak je ale možné, že ho jeho pes pořád cítí a že ho slyší? Něco tu nehraje. Axel vzpomíná na slova, která řekl před tím, než se dostal do tohoto podivného stavu, a vyřkne je znovu. A rázem se zase zhmotní. Útulek hodí za hlavu, sedne do auta i se psem a jede domů přemýšlet. Cítí, že se mu otevírají nové možnosti, nejdřív se ale musí se svou novou zbraní sžít.

Hned, jak si Axel uvědomí, že opravdu dokáže být neviditelný, kdy se mu zachce, otočí se jeho život o 180 stupňů. Vše je náhle perfektní. Bída už ho netrápí, nepozorovaně vchází do obchodů, bere si, co potřebuje, a nepozorovaně zase vychází ven. Při jedné ze svých krádeží potká krásnou Diane, do které se ihned zamiluje. Diane má nejdřív z neviditelnosti strach, když jí ale Axel dokáže, že to má pod kontrolou, že se umí zhmotnit, kdykoli se mu zachce, začne ji to fascinovat. Axel ji zasvětí do tajemství, prozradí jí ta kouzelná slůvka a na světě jsou rázem dva nepolapitelní a krádeží přibývá. Když se objeví záznamy z bezpečnostních kamer, na kterých se bankovky samy od sebe zvedají ze země, začíná FBI tušit, že se tu děje něco nekalého. To se jim potvrdí, když se Axel jako neviditelný paparazzi vkrádá na svatbu slavné bavičky Tary a jejího snoubence Richarda a nečekaně se tam před všemi zhmotní.

Diane a Axel, novodobí Bonnie a Clyde, se vydávají na útěk před zákonem. Dá se říct, že si to svým způsobem užívají, na své problémy ale zapomenout nedokáží. Jednoho dne si Diane uvědomí, že už nemůže dál, a rozhodne se, že se vrátí domů. Tajně Axela opustí, ten ale nezahálí a ještě ten den si najde novou lásku – profesionální bavičku Taru. Tu Taru, které před časem překazil svatbu.

V této chvíli si čtenář nejspíš začne říkat, tak co bude dál? Kolik žen ten neviditelný chlápek ještě svede? Ale pozor! Ta opravdová zápletka teprve přijde, hrdinové totiž objeví způsob, jak se trampot spojených s neviditelností zbavit napořád. Konec díla neprozradím, řeknu jen, že se příběh na posledních stránkách neskutečně zamotá a následně rozmotá úplně jinak, než jsem čekala.

Kouzlo této knihy mě pohltilo od první věty až do té poslední. Doporučila bych ji jak mladým, tak i starším čtenářům. Problémy s penězi, útěk před zákonem, romantika a nadpřirozeno, to je kombinace, která dostane skoro každého. Pokud hledáte nenáročnou, odpočinkovou knihu, která vás pobaví, sáhněte po Neviditelném, určitě nebudete litovat.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNeviditelný

Payne, C. D.

Jota, 2012

Napsat komentář