Zahrajte si o užitečné rádce pro fotografy

Zoner-Press-dle-vyberu-fotografovani-perex
Baví vás focení, ale nechcete jen bezhlavě cvakat jeden snímek za druhým? Správné světlo, kompozice a mnoho dalšího je pro dobrou fotografii stejně důležité jako kvalitní vybavení. Nechte si poradit od skutečných profesionálů!

Kompendium portrétní fotografie – Nepostradatelný průvodce fotografa

kompendium-portretni-fotografie-ukazkaSvětlo a svícení, kompozice, práce v ateliéru i mimo něj, fotografická výbava a mnoho dalšího pro fotografování portrétů – to je obsahem této knihy.

Portrétní fotografie je žánr, se kterým se setká snad každý fotograf, a je jedno, zda jde o profesionála, amatéra, nebo úplného začátečníka. Mark Jenkinson, zkušený autor a fotograf, jehož snímky se objevují v časopisech jako Fortune, Vogue, Vanity Fair nebo Playboy, shrnul své zkušenosti a znalosti portrétní fotografie do této knihy.

Na trhu existují příručky, které se portrétní fotografií zabývají vždy z jednoho úzkého, tato kniha však prochází postupně všechny aspekty portrétní fotografie.

Samozřejmě nechybí ani část věnovaná počítačovému zpracování a úpravám snímků a dvě kapitoly se zabývají prostředím, ve kterém portrét vzniká – fotografováním v ateliéru a mimo něj včetně portrétování ve vlastním prostředí, v podmínkách charakteristických pro model.

Kniha je vhodná pro všechny úrovně fotografů včetně naprostých začátečníků.

Autor: Mark Jenkinson

Vydalo: nakladatelství Zoner Press
Překlad: Ing. Slavoj Písek
Počet stran: 223
Vazba: brožovaná
Vydáno: 2/2012
ISBN: 978-80-7413-159-2

Přečtěte si více o knize Kompendium portrétní fotografie a prohlédněte si také ukázku, nebo si přečtěte náš článek.

 

100% dítě – Průvodce fotografováním dětí

100-dite-pruvodce-fotografovanim-deti-v-uplne-novem-svetle-ukazkaFotografovat děti může být zábava na celý život, nebo otrava na několik hodin. S knihou profesionální fotografky Allison Tyler Jones se ale určitě nudit nebudete.

Už samotný název knihy – 100% dítě – dává najevo, co bude hlavním tématem: autorce jde o to, naučit čtenáře zachytit na fotografii skutečné dítě. Ne objekt pečlivě připravený na fotografování, vydrhnutý a vzorně oblečený, ale dítě s jeho radostmi i starostmi, s jeho pohledem na svět, vztahy se sourozenci i rodiči.

V knize o fotografování samozřejmě nemůže chybět fotografická technika, ale autorka minimálně na stejnou úroveň klade i techniky navazování vztahu s dítětem nebo s celou skupinou dětí, které přicházejí na fotografování. Nevyhýbá se však ani pokročilým fotografickým tématům, jako je používání studiových světel nebo systémových blesků, a to způsobem, který je snadno stravitelný i pro začínající fotografy.

Kniha je doplněna velkým množstvím působivých fotografií a neměla by chybět v knihovně každého, kdo se dětskou fotografií zabývá.

Autorka: Allison Tyler Jones

Vydalo: nakladatelství Zoner Press
Překlad: Mgr. Růžena Písková, Ph. D.
Počet stran: 288
Vazba: brožovaná
Vydáno: 3/2016
ISBN: 978-80-7413-323-7

Přečtěte si o knize 100% dítě více a nezapomeňte ani na ukázku.

 

Naučte se fotografovat dobře – Kompozice

naucte-se-fotografovat-dobre-kompozice-ukazkaSprávná expozice nestačí – kompozice je to, oč tu běží.

Kompozice a její pravidla jsou jedním ze základních pilířů znalostí každého fotografa. Kompoziční nedostatky mohou znamenat rozdíl mezi působivým snímkem a nezajímavou fotkou.

Bryan Peterson provádí čtenáře úskalím fotografické kompozice a jejími pravidly svým typickým způsobem: bez zbytečného teoretizování, s minimem složitých formulací, ale zato s množstvím jasných a působivých fotografií. Tak jako ve všech svých předchozích knihách i zde staví Peterson především na snímcích, které v řadě případů zahrnují i ukázku postupu fotografova přemýšlení a hledání – oblíbené ukázky před a po.

Pravidla kompozice však nelze chápat jako dogma a poslední kapitola se proto věnuje případům kdy a jak pravidla porušovat. Kniha je především díky svému jasnému a srozumitelnému výkladu tak náročné problematiky, kterou kompozice ve fotografii je, vhodná zejména pro začínající a mírně pokročilé fotografy, kteří hledají cestu k lepší fotografii.

Autor: Bryan Peterson

Vydalo: nakladatelství Zoner Press
Překlad: Ing. Slavoj Písek
Počet stran: 288
Vazba: brožovaná
Vydáno: 5/2015
ISBN: 978-80-7413-303-9

Přečtěte si více o knize Naučte se fotografovat dobře – Kompozice a prohlédněte si také ukázku.

Všechny knihy do soutěže věnovalo nakladatelství Zoner Press.

Nakladatelství Zoner Press se zaměřuje na překladové a původní české publikace. V roce 2007 byla nabídka vydavatelství rozšířena o řadu oblíbených knih Naučte se kreslit… a v roce 2008 o fantasy žánr v edici Zoner Fantazie a populární publikace s japonskou mangou a komiksy, které vychází pod logem Zoner Manga. Pro vydavatelství jsou velmi inspirativní webové diskuse, názory, tipy a přání čtenářů, které probíhají na Facebooku Manga Zoner, kde jsou stále nové aktuální informace.

 

Vyhrajte jednu knih dle vlastního výběru

Pořídili jste si drahý fotoaparát a focení vás baví, ale stále máte pocit, že výsledek vypadá amatérsky a nezvládnete na přístroji nastavit víc než funkci makro? Vyfotit dobrý portrét nebo „obyčejnou“ krajinku není jednoduché a je třeba znát základní principy kompozice, nastavení světla a dalších parametrů. Pokud tedy patříte mezi začínající či mírně pokročilé fotografy a toužíte se neustále zlepšovat, můžete si vybrat jednu z knih, které pro vás připravili skuteční profesionálové, kteří se vyznají v tom, co dělají.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Zoner Press vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou vyhrát jednu z knih dle vlastního výběru. Výherci si zvolí libovolný z titulů Kompendium portrétní fotografie, 100% dítě a Naučte se fotografovat dobře – Kompozice. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihy z nakladatelství Zoner Press
probíhá od 7. do 20. srpna 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 různé knihy plné rad pro dokonalé fotky

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKompendium portrétní fotografie
Nepostradatelný průvodce fotografa

Jenkinson, Mark

Zoner Press, 2012

zobrazit info o knize100% dítě
Průvodce fotografováním dětí

Jones , Allison Tyler

Zoner Press, 2016

zobrazit info o knizeNaučte se fotografovat dobře - Kompozice
Jak vidět a fotografovat působivé snímky

Peterson, Bryan

Zoner Press, 2015

Zahrajte si o užitečné rádce pro fotografy - DISKUZE

Počet reakcí: 3
  1. Anicka59 Anicka59 napsal:

    Děkuji moc za vyhranou knihu Naučte se fotografovat dobře – Kompozice. Došla v pořádku a určitě se bude moc hodit, mám z ní velkou radost

  2. jednamalaholka napsal:

    Kniha Jarní sloky v pořádku přebrána na poště,děkuji.

  3. Myska.Kl napsal:

    Děkuji za vyhranou knížku 100% dítě :)
    Hezký den :)

Napsat komentář