Ukázka z knihy Zdravá výživa pro celou rodinu

Zdrava_vyziva_kucharka_dnesni_doby
Zdravé stravování zajímá čím dál tím více lidí. Kuchařka Zdravá výživa pro celou rodinu od autorky Martiny Kasalové obsahuje mnoho rozmanitých, zdraví prospěšných receptů, přičemž nezapomíná ani na ty vhodné pro bezlepkovou, makrobiotickou či diabetickou stravu.

Dnes vám přinášíme ukázku z knihy Zdravá výživa pro celou rodinu, kterou vydalo nakladatelství Grada.

 

ŠPALDOVO-OVESNÁ KAŠE S DÝŇOVÝMI SEMÍNKY

Ingredience:

  • 100 g důkladně opraného zrna pšenice špaldy namočeného přes noc v 750 ml vody
  • nerafinovaná mořská sůl s mořskými řasami (kojencům nesolíme)
  • 2 lžíce kvalitního oleje (sezamový, řepkový apod.)
  • asi 4 lžíce jemných ovesných vloček s klíčky
  • 2 lžíce lněného semínka
  • asi 50 g dýňových semínek

Postup:

Opraná lněná semínka vložíme do hrnce (kojencům do prvního roku semena nedáváme, malým dětem nebo pro lepší stravitelnost i dospělým je částečně roztlučeme v hmoždíři nebo použijeme mixér), zrno pšenice špaldy přendáme i s namáčecí vodou do hrnce ke lněnému semínku. Osolíme nerafinovanou mořskou solí s mořskými řasami (kojencům nesolíme). Pomalu vaříme na mírném plameni úplně doměkka asi 50 minut (kojencům minimálně 60 minut a uvařená zrna rozmixujeme). Asi 10 minut před koncem varu přidáme dvě lžíce kvalitního oleje (sezamový, řepkový apod.) a přibližně čtyři lžíce jemných ovesných vloček s klíčky, krátce povaříme, vypneme, přikryjeme poklicí a necháme dojít. Dýňová semínka důkladně opereme a krátce orestujeme na pánvi. Pražíme, dokud se nezačnou nafukovat a vydávat praskavé zvuky. Jednotlivé porce hotové kaše posypeme opraženými dýňovými semínky (malým dětem do tří let dýňová semínka nedáváme z důvodu rizika vdechnutí).

 

KACHNA S DUŠENÝM PÓRKEM, BROKOLICÍ A RESTOVANOU CIBULÍ

Ingredience:

  • 1 vykuchaná kachna
  • 2 cibule
  • 1 velký pórek (bílá i zelená část)
  • asi 500 g koncových částí brokolice
  • asi 4 lžičky drceného kmínu (nejlépe čerstvě doma nadrceného)
  • nerafinovaná mořská sůl s mořskými řasami (dle potřeby, lze i zcela vynechat)
  • 4 lžíce kvalitního oleje (sezamový, řepkový, dle výběru)
  • kysané zelí
  • listy hlávkového salátu
  • 1 červená řepa (čerstvě uvařená nebo zavařená)
  • asi 2 l vroucí vody

Postup:

Kachnu zvnějšku i zevnitř nasolíme, okořeníme drceným kmínem (nejlépe čerstvě doma nadrceným), přemístíme do pečicí nádoby, podlijeme malým množstvím vroucí vody (asi do poloviny těla kachny), vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 2 hodiny. V polovině pečení kachnu obrátíme a podle potřeby znovu podlijeme vroucí vodou. Červenou řepu nakrájíme na kostky, vložíme do vroucí vody a vaříme doměkka přibližně hodinu (nebo použijeme zavařenou červenou řepu). Cibuli nakrájíme na lupínky, pórek na kolečka, koncové části brokolice nakrájíme na menší kousky. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli, osolíme a orestujeme. K orestované cibuli přidáme nakrájenou brokolici a pórek, krátce orestujeme, podlijeme malým množstvím vody a dusíme pod poklicí zhruba 15 minut, dokud zelenina nezměkne. Upečenou kachnu naporcujeme nůžkami na drůbež a servírujeme s kvašeným zelím, listy hlávkového salátu a čerstvě uvařenou červenou řepou (nebo zavařenou).

„„VARIANTA PRO KOJENCE A MALÉ DĚTI:

Kojencům do jednoho roku kachní maso uvaříme nebo podusíme bez soli a bez kmínu.
Kojencům do jednoho roku červenou řepu nedáváme.
Kojencům do jednoho roku cibuli nerestujeme, nesolíme, ale podusíme ji spolu s ostatní zeleninou v malém množství vody, před podáváním podle potřeby rozmačkáme vidličkou nebo propasírujeme přes sítko.
Kojencům do jednoho roku nedáváme kvašené zelí ani listy hlávkového salátu.
Dětem od jednoho roku připravujeme pokrm stejně jako v receptu, ale solíme a kořeníme jen mírně.

 

POLÉVKA S MRKVÍ, KEDLUBNOU A KVĚTÁKEM

Ingredience:

  • 1 l zeleninového vývaru s mořskou řasou arame nebo vroucí vody
  • 2 mrkve
  • 1 kedlubna
  • asi 150 g květáku
  • nerafinovaná mořská sůl s mořskými řasami (dle potřeby, lze i zcela vynechat)

Postup:

Jeden litr zeleninového vývaru s mořskou řasou arame nebo vody uvedeme do varu. Očištěnou a opranou mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, kedlubnu nakrájíme na kostičky, koncové části květáku nakrájíme na menší části (košťál ponecháme do vývaru) a dáme vařit spolu s ostatní nakrájenou zeleninou do vroucího zeleninového vývaru nebo do vroucí vody a osolíme (kojencům do jednoho roku nesolíme). Vaříme 10–15 minut.

———————————

Chcete-li si přečíst delší ukázku, navštivte stránky nakladatelství Grada.


Knihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZdravá výživa pro celou rodinu
Kuchařka dnešní doby

Kasalová, Martina

Grada, 2016

Napsat komentář