Udělejte něco pro své tělo

Jime-meloun
Říká se, že tělo je chrám. Pro jeho údržbu je potřeba jak fyzická, tak duševní pohoda. Pomocnou ruku v této oblasti nabídnou dnešní knižní tipy zabývající se nejen tělem samotným, ale i masážemi a zdravou stravou, ať už v podobě raw, makrobiotiky nebo esenciálních olejů.

Lidské tělo. Stejně jako civilizace se i ono vyvíjí napříč stoletími a musí se vyrovnávat se změnami. Právě na evoluci těla se zaměřil Daniel Lieberman, jehož cílem je, aby člověk nejen pochopil, ale naučil se žít v souladu se svým tělem.

Snažit se pochopit vlastní neduhy bez pochopení vývoje, kterým tělo prošlo v průběhu evoluce, je bláhové. Strhující bestseller evolučního biologa prof. Daniela Liebermana osvětluje podstatné vlastnosti našeho těla s ohledem na všechny evoluční a kulturní tlaky, jež muselo podstoupit. Ať už trpíte chronickými potížemi, anebo se jen chcete poučit, jak jíst, spát, běhat, chodit a vůbec žít v souladu se svým tělem, je to kniha pro vás!

Ukázka z knihy

Už jste slyšeli o „tajemné opici“, která v roce 2012 během republikánského sjezdu v Tampě na Floridě přichystala veřejnosti doprovodný program? Dotyčný opičák, uprchlý makak rhesus, se na ulicích města déle než tři roky živil odpadky z kontejnerů a popelnic, vyhýbal se autům a mazaně unikal frustrovaným ochráncům přírody, kteří se ho snažili chytit. Stal se místní legendou. (str. 14)

Jak to dopadlo s tajemnou opicí, naleznete v pokračování první kapitoly.

Příběh lidského těla

Autor: Daniel Lieberman
Přeložil: Jaromír Vicari

Počet stran: 496
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 143 × 215 mm
ISBN: 978-80-7555-005-7
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Příběh lidského těla vydalo nakladatelství Jan Melvil Publishing.

————————————————

V dnešní době skoro každý druhý trpí nějakým neduhem či onemocněním. Příznivci alternativní medicíny zajisté ocení následující knižní tip  zabývající se shiatsu neboli japonskou masážní technikou, kde se dozví o jeho historii i praktickém využití.

Přinášíme vám český překlad třetího, rozšířeného vydání jedné z nejlepších knih o shiatsu vůbec, ve které vás autorka přehledným a srozumitelným způsobem seznámí s teorií zen-shiatsu, teorií pěti elementů a tradiční čínskou medicínou. Tato obsáhlá kniha vám pomůže k pochopení moudrosti staré tisíce let a naučí vás, jak ji při shiatsu prakticky využít. Detailní popis jednotlivých technik a postupů při ošetření meridiánů doplňuje autorka řadou příkladů ze své dlouholeté praxe. Prakticky zaměřená je také obsáhlá příloha s přehledem nejběžnějších onemocnění a jak k nim nejen při shiatsu celostně přistupovat. Ačkoli je kniha určená primárně studentům shiatsu a praktikům, dobře poslouží také klientovi, kterému shiatsu přináší úlevu a který se chce dozvědět více. Tato kniha se vás při čtení dotkne podobně, jako to umí zkušený praktik shiatsu.

Ukázka z knihy

V jistém smyslu jsou všechny druhy masáží staré jako lidstvo samo a možná ještě starší. Masáže jsou jakýmsi společným lidským dědictvím, neboť lidé se stejně jako celá řada dalších živočišných druhů od nepaměti věnují zkrášlování, hlazení a utěšování pomocí doteku. Technika stlačování určitých bodů a linií na těle je ovšem spjata především s Asií. (str. 5)

Shiatsu – teorie a praxe

Autorka: Carola Beresford-Cooke
Přeložili: Petr Jansa – Tereza Posekaná

Počet stran: 424
Vazba: vázaná
Formát: 195×250 mm
ISBN: 978-80-7370-431-5
Doporučená cena: 859 Kč

Knihu Shiatsu – teorie a praxe vydalo
nakladatelství Synergie Publishing SE.

————————————————

Velmi rozšířeným a populárním se stal výživový směr zvaný vitariánství. Jeho podstata spočívá v příjmu tepelně neupravených potravin. Zajímavé rady, inspiraci a chutné recepty nabízí následující kniha, která obohatí váš jídelníček.

Syrová strava, živá strava neboli raw food či vitariánství je způsob stravování, jehož základ spočívá v co nejšetrnější úpravě potravin, aby se v jídle i pití zachovalo maximum vitamínů, minerálů, enzymů a dalších výživných látek. Autorka nabízí informace, rady, tipy a hlavně recepty na to, jak vlastně „nevařit“, a přitom připravit chutné jídlo, třeba i příjemně teplé.

Ukázka z knihy

V pozadí procesu současné raw stravy je všeobecný předpoklad, že vysoká teplota při vaření a další metody zpracování ničí v jídle prospěšné živé enzymy. Raw strava je naopak podporuje tím, že se konzumuje nezpracovaná v přírodním stavu nebo připravená za pomoci metod jako dehydratace (nebo sušení při nízké teplotě v troubě), macerace a marinování, nakládání, kombinování, kvašení, pěstování, sušení slunce, odšťavnění, namáčení a klíčení. (str. 8)

RAW živá strava

Autorka: Aitken Scott
Přeložila: Milada Mrázová

Počet stran: 112
Vazba: vázaná
Formát: 212×236 mm
ISBN: 978-80-7543-065-6
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu RAW živá strava vydalo nakladatelství Alpress.

————————————————

Stravou se zabývá i následující knižní tip, ve kterém naleznou recepty diabetici, alergici na lepek, dokonce i vyznavači makrobiotické stravy. Navíc, jak už název napovídá, jídla mohou jíst všichni bez ohledu na věk, ideální pro každodenní vaření.

Kuchařka Zdravá výživa pro celou rodinu je nepřehlédnutelnou výjimkou v rozbouřeném moři informací týkajících se způsobu stravování. Sto osmdesát rozmanitých receptů splňuje současně kritéria pro makrobiotickou, bezlepkovou a diabetickou stravu, inspiraci zde najdou i ti, kdo trpí alergií na bílkoviny kravského mléka. Jednotlivé recepty jsou připraveny tak, aby jejich základy byly použitelné také pro děti od kojeneckého věku. Knihu si zamilujete pro její přehlednost, jednoduchost a jasný otisk autorčiných osobních zkušeností. Najdete v ní recepty na ranní zeleninové polévky, ranní kaše, polední polévky a hlavní jídla a také obecné zásady vaření jednotlivých složek potravy, respektované západní vědou a zároveň inspirované principy východních kultur.

Ukázka z knihy

Tato praktická kniha, kterou právě otevíráte, je napsána pro rodiče malých dětí a pro všechny ostatní, kteří vaří denně jak malým dětem, tak současně dospělým a dávají při svém vaření přednost výživově kvalitním pokrmům ze základních, běžně dostupných surovin, ale bez chemicky upravovaných dochucovadel, zvýrazňovačů chuti, umělých barviv, konzervantů, aromat… (str. 10)

Prolistujte si zbytek ukázky.

Zdravá výživa pro celou rodinu

Autorka: Martina Kasalová

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 215×217 mm
ISBN: 978-80-247-5582-3
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Zdravá výživa pro celou rodinu vydalo nakladatelství Grada.

————————————————

Každý člověk někdy onemocní a s některými neduhy mohou pomoci přírodní prostředky jako např. esenciální oleje a vonné esence.  Dnešní poslední kniha poskytuje přehled léčivých olejů a vonných esencí, jejich účinky a vhodné použití jak při zdravotních onemocněních, tak i  při emocionálních problémech.

Všechno, co potřebujete vědět o léčivých olejích. Zveme vás do říše blahodárných léčivých olejů, vonných esencí už odedávna používaných pro zdraví těla i ducha. Naučte se míchat ty nejúčinnější směsi. O každém z olejů přinášíme množství detailních informací. Z jakých rostlin se získávají, jak se s nimi správně a bezpečně zachází, jaké jsou jejich účinky. Dozvíte se, jaký olej se hodí na konkrétní zdravotní potíže, jako jsou bolesti hlavy nebo zad, které jsou vhodné pro budoucí maminky a pro kojence, které pomohou při únavě. A nezapomeneme ani na emocionální a duševní stránku. Vonné esence dokážou povzbudit, pomáhají překonat smutek, zlepšují soustředění.

Ukázka z knihy

K produkci značného množství olejů je zapotřebí velké množství rostlinného materiálu – pole rostlin nebo hektary stromů. Farmáři vědí přesně, kdy mají rostliny sklidit, aby se z nich získalo maximum oleje. Jelikož extrační proces je náročný na príci i na čas, bývají esenciální oleje poměrně drahé. (str. 18)

Esenciální oleje od A do Z

Autorka: Jennie Hardingová
Přeložila: Eva Fuková

Počet stran: 288
Vazba: brožovaná
Formát: 128×163 mm
ISBN: 978-80-7359-502-9
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Esenciální oleje od A do Z vydalo nakladatelství Metafora.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříběh lidského těla
Evoluce, zdraví a nemoci

Lieberman, Daniel

Jan Melvil Publishing, 2016

zobrazit info o knizeShiatsu – teorie a praxe
Český překlad třetího, rozšířeného vydání jedné z nejlepších knih o shiatsu

Beresford-Cooke, Carola

Synergie Publishing SE, 2016

zobrazit info o knizeRAW živá strava
Recepty pro zdraví, vitalitu a štíhlou linii

Scott, Aitken Lynelle

Alpress, 2016

zobrazit info o knizeZdravá výživa pro celou rodinu
Kuchařka dnešní doby

Kasalová, Martina

Grada, 2016

zobrazit info o knizeEsenciální oleje od A do Z
Všechno, co o nich potřebujete vědět

Hardingová, Jennie

Metafora, 2016

Napsat komentář