Masarykův vztah k Židům

academia-t-g-masaryk-a-zidovstvi
Nakladatelství Academia vydalo v edici Historie knihu, která shrnuje vše, co souvisí se vztahem Tomáše Garrigua Masaryka k židovství. Zajímá vás Masarykův postoj k judaismu, ke křesťanství, k marxismu? Sáhněte po skvělé publikaci Miloše Pojara!

Kniha poskytuje souhrnný pohled na vztah Tomáše Masaryka k Židům a židovské otázce v českém i evropském kontextu a také na poměr významných židovských osobností k Československu a k Masarykovi zvláště. Pokouší se zachytit vývoj a proměny Masarykových názorů na Židy a židovství od raného mládí a popsat klíčové události, které utvářely Masarykovy postoje. Práce je rozdělena do deseti kapitol, sledujících Masarykovo mládí a studia ve Vídni, jeho působení do první světové války (včetně hilsneriády), Masarykův postoj k marxismu a jeho názory na řešení sociální otázky, jeho vztah ke křesťanství a judaismu. Zvláštní pozornost je věnována postavení Židů v českých zemích od dob josefínských reforem a poměru T. G. Masaryka k sionistickému hnutí, stejně jako k českožidovskému hnutí a problému asimilace vůbec. Závěrečné kapitoly se věnují situaci Židů v první republice, prezidentově cestě do Palestiny v roce 1927 a v přehledu také zájmu T. G. Masaryka o některé významné židovské osobnosti, jakož i názory těchto učenců a politiků na Masaryka a jeho působení v průběhu několika desetiletí.

 

T. G. Masaryk a židovství

Autor: Miloš Pojar

Počet stran: 304
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-2571-5
Doporučená cena: 350 Kč

Knihu T. G. Masaryk a židovství vydalo nakladatelství Academia
v edici Historie.

 

Ukázka z knihy

Svými vstřícnými názory vůči sionismu se Masaryk pochopitelně dostal do střetů s dalším významným židovským hnutím 19. století, a to hnutím asimilačním. Českožidovské asimilační hnutí mělo v českých zemích dlouholetou tradici, která sahala až do revoluce 1848/49; svou první organizaci založilo roku 1876 (Spolek českých akademiků židů). Židé se přidávali k tehdy ještě utlačovanému českému národu, přijímali jeho jazyk a podporovali české emancipační snahy. (Ne ovšem všichni Židé – menší část se přimkla k německému liberalismu, držela se němčiny a setrvávala na pozicích podpory monarchie. Ta nejmenší část Židů začala podporovat židovské národní hnutí – sionismus.) V roce 1907 založili čeští Židé Svaz českých pokrokových Židů, který sdružoval stoupence Masarykovy realistické strany a sociální demokracie. Ve stejném roce vznikl českožidovský týdeník Rozvoj. (str. 158)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Edice Historie

Řada Historie má široký záběr jako historie sama. Jednotlivé tituly se většinou věnují konkrétním historickým osobnostem nebo událostem, zároveň však hledají souvislosti mezi historií a současností. Prohlédněte si další zajímavé knihy této edice, např. Rákoska v dílně lidskosti, Od Palackého k Benešovi, Dlouhé stíny předsudků nebo třeba Knihy kupovati.

Informace o edici byly čerpány ze stránek nakladatelství Academia.


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.
Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeT. G. Masaryk a židovství

Pojar, Miloš

Academia, 2016

Napsat komentář