Zasoutěžte si o průvodce světem literatury

Jak_cist_literaturu_jako_profesor
Knihu můžete číst několika způsoby. Buď jako prostý příběh, ve kterém každá z postav sehraje nějakou roli, nebo si v každé situaci můžete najít hlubší význam. Co například naznačuje, když hrdina zmokne během průtrže mračen? To si pojďte přečíst.

Literatura očima profesionálního čtenáře

Revidované a aktualizované vydání Fosterova klasického průvodce.

Přestože knihy většinou můžeme číst jen jako prosté příběhy, často v nich najdeme i hlubší literární významy. Fosterův zábavný průvodce Jak číst literaturu jako profesor nám pomůže tyto skryté pravdy objevit a pohlédnout na literaturu očima profesionálního čtenáře, univerzitního profesora.

Co znamená, když postava putuje po prašné silnici? Když nabídne svému společníkovi něco k pití? Když zmokne v náhlé průtrži mračen?

Thomas C. Foster nám přiblíží všechna hlavní literární témata a modely, vyprávěcí prostředky a formy; představí nám literaturu jako svět, kde cesta je ve skutečnosti rytířskou výpravou, sdílený pokrm symbolizuje svaté přijímání a déšť, ať už očišťující nebo ničivý, není nikdy pouhou sprchou.

 

Jak číst literaturu jako profesor

Zábavný průvodce ke čtení mezi řádky

Autor: Thomas C. Foster

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Marek Sečkař
Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Vydáno: 6/2016
ISBN: 978-80-7491-564-2

Přečtěte si více o knize Jak číst literaturu jako profesor, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. A nezapomeňte ani na ukázku a náš článek nebo recenzi.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

Existují ovšem i příběhy nečekaných bestsellerů, které se prodávají pořád dál a dál, a rovněž knih, které na okamžik zazáří a následně beze stopy zmizí. Naši pozornost však přitahují spíše příběhy typu Bílé velryby a Gatsbyho. Pokud chcete vědět, co si svět skutečně myslí o určitém spisovateli a jeho díle, zeptejte se asi za dvě stě let.
Ne vždy je osud tak neúprosný. Všichni doufáme, že nalezneme publikum – jakékoli publikum –, a věříme, že máme alespoň nějakou představu o tom, kdo by to měl být. Někdy máme pravdu, jindy jsme vedle jak ta jedle. To, co bude následovat, je svého druhu zpověď.
Běžná poděkování se obvykle kladou až na konec knihy. Já bych zde však rád vyjádřil svoji vděčnost lidem, kteří mě zcela zásadně ovlivnili. Lze dokonce říct, že bez nich by toto upravené vydání vůbec nespatřilo světlo světa. Když jsem někdy před dvanácti lety pracoval na původním textu, byl jsem si naprosto jistý, jakému publiku bude kniha určena. Měla to být sedmatřicetiletá studentka, dost možná rozvedená, po níž najednou chtěli vysokoškolský diplom a ona musela znovu do školy. S vidinou získání bakalářského titulu se tentokrát rozhodla naslouchat hlasu svého srdce a usilovat o diplom z anglické literatury. Vždy to byla vášnivá čtenářka, ale cítila, že jí při prožívání literatury cosi uniká, nějaké hluboké tajemství, které její učitelé neznali, anebo jí je nepředali. (str. 12)

 

O autorovi

Thomas C. Foster_foto z archivu autoraThomas C. Foster působí jako profesor anglické literatury na Michiganské univerzitě, kde vyučuje klasickou a moderní beletrii, drama, poezii, tvůrčí psaní a stylistiku. Je autorem řady knih, v češtině již vyšla publikace Jak číst romány jako profesor (2008; česky Host 2014). Kniha Jak číst literaturu jako profesor (2003) se dostala do žebříčku bestsellerů deníku New York Times.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)

 

Vyhrajte knihu Jak číst literaturu jako profesor

Klasický průvodce světem literatury Thomase C. Fostera vychází právě nyní v novém aktualizovaném vydání. Běžným čtenářům opět ukazuje, že knihy nejsou jen prosté příběhy, ale že události, které se v nich odehrávají, mohou mít leckdy skrytý význam, který může normálnímu milovníkovi knih uniknout. Pokud však chcete číst jako profesor, naučte se hledat mezi řádky a poznejte svět, kde déšť nikdy není pouhou sprchou a rozmarem počasí, ale skrývá se za ním mnohem více. Co že by to mělo být? To už si musíte přečíst sami.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Jak číst literaturu jako profesor vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Jak číst literaturu jako profesor
probíhá od 21. července do 3. srpna 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 naučné knihy Jak číst literaturu jako profesor

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak číst literaturu jako profesor
Zábavný průvodce ke čtení mezi řádky

Foster, Thomas C.

Host, 2016

Napsat komentář