Biograficky laděné tituly

gerbera
Dnešní knižní tipy přináší životopisnou literaturu osobností, které ovlivnily druhé. Ať se jedná o významné státníky, v uvozovkách obyčejné manželky, umělce nebo prostě jedince, jejichž osudy se řadí k těm neobyčejným.

Kolik znáte manželství, která inspirovala k sepsání knihy? Ota Ulč osudy své manželky s čínskými kořeny a jejich společnou životní pouť sepsal v knize Priscilla.

Ota Ulč napsal pozoruhodný životní příběh své čínsko-švýcarské manželky Priscilly Lim. Její dědeček založil čtyři banky, obchodní komoru a stal se ambasadorem císařského dvora, ale prosperitu rodiny rozvrátil jak Mao Ce-tung, tak Čankajšek a Priscilla se jako úplně chudá princezna vydala do New Yorku, kde pracovala pro UNICEF. Tam se poznala s plebejským emigrantem z Plzeňska Otou Ulčem. Pro Číňany byla málo žlutá a naopak v Americe byla až příliš rasově jinobarevná, a nejvíc se jí dotklo, když ji někdo označil za Japonku. Není divu, že Priscilla vstoupila do rasově smíšeného manželství s Otou Ulčem, s kterým se nikdy nenudila. Třikrát spolu objeli celý svět a přesvědčili se, jak je rozmanitý a bohatý a kolik v něm vře nesnášenlivosti, kolik absurdit člověka obklopuje a co všechno ho může obohatit, a na těch cestách se s nimi nebude nudit ani čtenář.

Priscilla

Autor: Ota Ulč

Počet stran: 320
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7244-390-1
Doporučená cena: 330 Kč

 

Knihu Priscilla vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

————————————————

Anastázie Harris se zabývá osudy výjimečné panovnice, která se na trůn dostala vlastně tak trochu oklikou, ale o to více se snažila a snaží udržovat lesk a slávu monarchie. Více v knize Alžběta II. Pracující žena.

Alžběta II. čte tajné zprávy výzvědných služeb a jako jediná na této planetě se jimi zabývá už od dob Stalina. Vždycky když před Buckinghamským palácem zastaví vůz s novým premiérem, dotyčnému se nervozitou zrychlí dech. Nejde políbit ruce vetché prababičce. Jde se uctivě poklonit panovnici, která ho jedinou otázkou může zredukovat na politického zelenáče. Alžběta do svých deseti let snila o tom, že se provdá za farmáře a bude žít obklopená koňmi, krávami a psy. Zhroutil se jí svět, když se její plachý otec nečekaně stal králem a rodina musela do Buckinghamského paláce. „Bylo to jako bivakovat ve starém muzeu plném myší…“ Otci, s kterým do té doby skákala panáka, se musela začít klanět a i v zahradě mít naražený klobouk a chovat se způsobně. Alžběta v jednadvaceti přesvědčila nejhezčího oficíra v britském impériu, aby se do zlaté klece nechal zavřít s ní a společně zmodernizovali monarchii tak, že zůstala institucí, na kterou jsou všichni Britové pyšní. Alžběta odmítla být loutkou nebo filmovou hvězdou, tvrdě ve svém úřadu pracovala. Matka čtyř dětí si vysloužila v historii místo poslední skutečné a globálně uctívané královny.

Alžběta II. Pracující žena

Autorka: Anastázie Harris

Počet stran: 224
Vazba: pevná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-204-4116-4
Doporučená cena: 279 Kč

 

Knihu Alžběta II. Pracující žena vydalo nakladatelství Mladá fronta.

————————————————

V Británii ještě chvilku zůstaneme – Boris Johnson nám přiblíží osudy politika, o kterém se tvrdí, že spojencům výrazně pomohl vyhrát válku. Životopis britského premiéra si můžete přečíst v knize s názvem Faktor Churchill.

V životopise Winstona Churchilla podává autor se svým charakteristickým vtipem a pronikavostí podobiznu premiéra, který nebojácně vedl svůj národ do boje, přestože nenáviděl válku a pohrdal politiky postrádajícími zkušenost s jejími hrůzami; muže potýkajícího se s depresemi a šišláním, který se přesto vypracoval na jednoho z největších řečníků všech dob a nejproslulejšího žurnalistu své éry; politika, který se díky své otevřenosti novým myšlenkám stal průkopníkem v oblasti zdravotnictví, školství i sociálního zabezpečení, aniž by se přitom zřekl vrozené politické nekorektnosti; a především neohroženého, vynalézavého, odhodlaného velikána, jehož existence je nejlepším argumentem proti názoru, že sebevětší osobnost nemůže zvrátit běh dějin.

Faktor Churchill

Autor: Boris Johnson
Přeložil: Pavel Bakič

Počet stran: 452
Vazba: vázaná
Formát: 137×205 mm
ISBN: 978-80-7473-439-7
Doporučená cena: 469 Kč

 

Knihu Faktor Churchill vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Nahlédněte do knihy prostřednictvím ukázky.

Audioverzi knihy můžete vyhrát v naší soutěži do 23. července!

————————————————

Autobiograficky laděný příběh Běžkyně přináší na knižní trh Lizzy Hawkeová, která začala nejprve běhat Londýnem pro radost, až se z tohoto sportu stala její životní vášeň a dosáhla všech možných met, které si lze v běhání představit.

Kniha Běžkyně vypráví Lizzyin příběh od školačky běhající po londýnských ulicích až po závodnici lámající rekordy v nejtěžších závodech a horách. Vrozená vytrvalost a hluboký vztah k horám vedou Lizzy k výkonům na absolutní hranici jejích možností, například ohromujícímu 320kilometrovému běhu Himálajem ze základního tábora Everestu do Káthmándú, účasti a pětinásobnému vítězství v UTMB či dosažením světového rekordu v silničním běhu na 24 hodin. A navíc: stala se první ženou, která se umístila mezi muži na stupních celkových vítězů Spartathlonu. Lizzyina odhodlaného ducha ocenil roku 2013 i časopis National Geographic, který ji vyhlásil dobrodruhem roku.

Běžkyně

Autorka: Lizzy Hawkerová
Přeložila: Anna Kudrnová

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 155×235 mm
ISBN: 978-80-204-3890-4
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Běžkyně vydalo nakladatelství Mladá fronta.

————————————————

Aleš Palán se ptá a Miloň Čepelka na jeho zvídavé dotazy odpovídá v knize Nedělňátko aneb s Cimrmanem v zádech. Hovor se točí zejména kolem hercova působení v Divadle Járy Cimrmana a rolí, které úspěšně odehrál.

Kniha rozhovorů známého publicisty Aleše Palána s Miloněm Čepelkou není jen pohledem do zákulisí oblíbeného českého divadla, je pohledem za kulisy samotného Miloně Čepelky. Někdy je to docela horor, jindy velká legrace. Jako by mu nestačil smích, který s kolegy z Divadla Járy Cimrmana vyvolává u několika generací diváků. Jeho role hraběte von Zeppelin, princů Jasoně a Drsoně či praktikanta Hlaváčka, nemluvě o četných ženských postavách, jsou bez nadsázky kultovní. Miloň Čepelka (* 1936) přitom není jen hercem výrazných komických rolí. Je též spoluzakladatelem Divadla Járy Cimrmana a zároveň vůbec jediným člověkem, jenž hrál se Svěrákem a Smoljakem i v „konkurenčním“ Salonu Cimrman, který provozoval objevitel pojizerského génia Jiří Šebánek. Čepelka ovšem není jen tím, kdo rozdává smích, jeho záběr je mnohem širší. Je autorem několika sbírek povídek a románů s veskrze hororovou tematikou, a také několika epických básní o smrti. Uvádí dechovku a píše pro ni texty, zatímco v šedesátých letech psal texty pro hvězdy pop music, třeba pro Martu Kubišovou.

Nedělňátko aneb s Cimrmanem v zádech

Autoři: Miloň Čepelka, Aleš Palán

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7429-683-3
Doporučená cena: 268 Kč

 

Knihu Nedělňátko aneb s Cimrmanem v zádech vydalo
nakladatelství Vyšehrad.

Prolistujte si ukázku z knihy.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a řadu dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePriscilla
Dost svévolně se košatící osud

Ulč, Ota

Šulc-Švarc, 2016

zobrazit info o knizeAlžběta II. Pracující žena

Harris, Anastázie

Mladá fronta, 2016

zobrazit info o knizeFaktor Churchill
Muž, který psal dějiny

Johnson, Boris

Kniha Zlín, 2016

zobrazit info o knizeBěžkyně
Krátký příběh o dlouhém běhu

Hawkerová, Lizzy

Mladá fronta, 2016

zobrazit info o knizeNedělňátko aneb s Cimrmanem v zádech

Čepelka, Miloň – Palán, Aleš

Vyšehrad, 2016

Napsat komentář