Mezilidské vztahy v české moderní próze

Skutecne_lidske_pribehy
Mezilidské vztahy a pohnuté osudy, to je téma, kterému jsou věnovány dnešní knižní tipy. Každý příběh představuje hlavní hrdiny a jejich odlišný přístup ke společnosti. Navíc se jedná o tituly českých autorů, kteří bývají v záplavě světové literatury opomíjeni.

V dnešní první knize se autor rozhodl použít mezilidské vztahy jako prostředek k nastínění společenských změn. Hlavní hrdinka Marie, aniž by to tušila, se bude muset vypořádat s činy svého zemřelého otce. Podaří se jí to a unikne pomstě?

Jak postihnout nástup společenské změny? Příchod rozvratu, totality? Hlavní hrdinka příběhu Marie pracuje v Korporaci. Před rokem jí zemřel otec, vlivný politik a ředitel Korporace. Aniž by to tušila, má nepřítele. Vyšetřovatel, jehož moc ze dne na den roste, se chce jejímu otci pomstít za dřívější křivdu a objektem jeho pomsty má být právě Marie. Organizace života založená na společenské smlouvě je v rozpadu. Vyvolávání lability, aby mohla zavládnout vláda tvrdé ruky, je pozvolné. Společnost, která ztrácí pravidla a řád, se radikalizuje a série blackoutů vyvolává chaos. Z něho těží vyšetřovatel… Skutečný příliv trvá něco přes šest hodin a nezkušený pozorovatel stěží rozezná moment jeho nástupu. Teprve až voda počíná olizovat okraje dek a boří hrady z písku, budí dětský křik dospělé z letargie slunečného odpočinku. Místy až poetický, snový příběh můžeme porovnávat se známými díly světové literatury a filmu, od Bradburyho po Tarkovského. V českém prostředí je takový pokus ojedinělý, přitom nesklouzává do konfrontace s naší současností. Příběh je lokálně neidentifikovatelný, mohl by se odehrát kdekoliv v euro-americkém prostoru. Nejde v něm o hledání a popis vnějších znaků, ale o vnitřní postoje k situaci, kdy se něco děje, kdy se něco stalo.

O autorovi

Miroslav Boček se narodil v roce 1918 a vystudoval Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy. Básně a povídky publikoval v regionálním tisku, v časopisech Tvar, Host, Psí víno, v Literárních novinách. Výrazně se podílí na kulturním a literárním životě v Českých Budějovicích, spolupořádá autorské večery s názvem Literární šleh (od roku 2009). V současné době pracuje jako lektor v lesní mateřské školce a koordinátor vzdělávacích programů na Jihočeské univerzitě.

Zdroj informací: nakladatelství Novela bohemica

Příliv

Autor: Miroslav Boček

Počet stran: 276
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-87683-56-9
Doporučená cena: 278 Kč

 

Knihu Příliv vydalo nakladatelství Novela bohemica.

————————————————

Hořkosladké vyprávění představuje prvotina Lubomíra Doležela. Čtenář se seznámí s hlavním hrdinou Janem Gerberem a bude sledovat bez jakýkoliv příkras jeho (nejen) milostný život plný vášnivých a osudových lásek, které se ale nedočkaly svého šťastného konce.

Významný český literární vědec a lingvista Lubomír Doležel ve své prozaické prvotině líčí krok za krokem nemilosrdně pravdivě a bez jakéhokoli sentimentu milostný život fiktivního hrdiny Jana (Johna) Gerbera od mládí až do pozdního stáří. Kniha s jedinečnými detaily v líčení míst (mimo jiné Izraele, Francie, Kanady a Mexika) je kronikou lásek vášnivých a osudových, z nichž žádná nekončí šťastně.

Ukázka z knihy

Na konferenci o modální logice, která se konala v Israeli, jsem přibyl se zpožděním, letadlo El-Al, kterým jsem letěl z Toronta, muselo nouzově přistát v Londýně. Pilot prý dostal zprávu, že na palubě by mohla být ukryta bomba. Krátká doba, kdy jsme ve výšce jedenácti kilometrů kroužili nad Londýnem, se nám na palubě zdála nekonečná. Konečně pilot dostal povolení k přistání a začal sestupovat. Napětí jen vzrostlo, bouchne to, nebo ne? Ani ve chvíli, kdy podvozek letadla škrtl o přistávací plochu, napětí nepominulo. Teprve když se motor zastavil, pocítili jsme bezpečí zemského domova. V uctivé vzdálenosti nás obklopily sanitky a vozy hasičů.
(str. 12)

Poločas rozpadu

Autor: Lubomír Doležel

Počet stran: 135
Vazba: brožovaná
Formát: 130×190 mm
ISBN: 978-80-7492-237-4
Doporučená cena: 190 Kč

 

Knihu Poločas rozpadu vydalo nakladatelství Galén.

————————————————

Ne všichni hlavní hrdinové musí být mladí, krásní, úspěšní atd. Tentokrát stojí v popředí tzv. sociální outsideři, lidé, které zasáhly životní prohry. Jak se protnou osudy jednotlivých postav? A co je důležitější, naleznou své štěstí a dokážou změnit svůj postoj ke společnosti?

Iva Tajovská se ve své nové knize zaměřila na lidi poznamenané životními prohrami. Sociální citlivost k outsiderům, pochopení a porozumění pro jejich psychiku, trápení a problémy vyzařuje z vyprávění o bezdomovci Petrovi a učitelce v důchodu Vlastě. Ti dva se od sebe liší svým sociálním postavením i zázemím, a přece jsou si něčím blízcí, snad schopností tolerance a vnitřní laskavostí. Kromě toho oba patří k lidem hledajícím pro sebe záchytný bod: Petr na čas nachází útočiště u dalšího bezdomovce, moudřejšího a životaschopnějšího Antonína, nepraktická, ve stáří mužem opuštěná Vlasta, soustavně zraňovaná dcerou, přesto však občas až nesnesitelně pozitivní, se upíná na bývalé žáky a známé mezi farníky. Kromě těchto smolařů, kteří vzbuzují svou zranitelností náš soucit, zaujme díky autorčině schopnosti přesné charakterizace i postava lidsky odpudivé Ludmily. Také tato stará, těžce nemocná žena žije v naprostém osamění, ve své sobeckosti a nesnášenlivosti se ale nemá čeho zachytit. I její příběh díky bizarní náhodě zasáhne do života jedné z postav a jednotlivé osudy protagonistů novely se spojí v kompaktní celek živě plynoucího vyprávění.

Ukázka z knihy

Ludmile Hrdé není dobře. Není jí dobře už spoustu let. Vlastně jí je špatně. Hodně. Prášek přestává účinkovat. Bere ho ráno po probuzení, působit začne po desáté a po třetí odpoledne je jí už zase zle. Vrací se bolest a únava. Vyšší dávku léku nemůže brát, zabilo by ji to. V ambulanci jí už nemohou předepsat nic silnějšího. Tedy pokud odmítá morfium. To by byla konečná. Dobře to ví. I kdyby měla dávkovač a odměřovala si ho minimum, stejně by pomalu zabíjela sama sebe. A to rozhodně nechce. Just ne! (str. 49)

Podlaha z trávy, strop z hvězd

Autorka: Iva Tajovská

Počet stran: 164
Vazba: brožovaná
Formát: 121×195 mm
ISBN: 978-80-87409-29-9
Doporučená cena: 177 Kč

 

Knihu Podlaha z trávy, strop z hvězd vydalo nakladatelství Eroika.

————————————————

Dva naprosto odlišní lidé. Mladý Senegalec toužící dostat se do Evropy a starší Angličanka prahnoucí po lásce. Jejich manželství musí čelit nejen věkovému rozdílu, ale i kulturnímu. Naleznou v něm oba štěstí? Vždyť ne všechna přání se splní dle očekávání.

Kniha Sloni v soumraku Ivy Pekárkové líčí nerovný vztah mezi mladým Senegalcem bez naděje, že se někdy dostane za lepším životem do Evropy, a starší Angličankou bez naděje, že někdy najde milujícího partnera. Ale mezi romány o nešťastných láskách bělošek k Afričanům se řadí jen výběrem příběhu. Není to úpění zhrzené ženy, která padla za oběť novodobému sňatkovému podvodníkovi. Je to hloubková sonda do života, duší, kultur i postelí obou hlavních postav, podaná se smyslem pro detail, humor i absurditu. Banální a trochu smutný příběh autorka svým svěžím jazykem a všudypřítomným nadlehčeným humorem přetváří v příběh svěží a veselý.

Ukázka z knihy

Přesně v okamžiku, kdy by mu vášeň měla vypudit z hlavy všechny myšlenky a proměnit jeho mozek ve fíkový pudink (který prý mají rádi Angličani, ale on ho v životě neviděl), v okamžiku, kdy se zabořil a propadl až na dno těla své ženy, Amadoua napadlo, že je vlastně kurva. Nejdřív to byl jen takový  neurčitý pocit, nesmělé ťukání sotva narozené myšlenky na nějaký zapadlý, zapomenutý růžek šedé hmoty mozkové, která se sice neproměnila ve fíkový pudink, ale přece jen vlivem Amadouovy momentální situace poněkud zvláčněla, takže si protivného embrya nevšímala a dál svědomitě zaznamenávala příjemné pocity, které mu tahle soulož přinášela. (str. 9)

Nejedná se o první autorčinu sondu do mezilidských a partnerských vztahů. V prosinci loňského roku pokřtila knihu Pečená zebra.

Sloni v soumraku

Autorka: Iva Pekárková

Počet stran: 176
Vazba: pevná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-204-4074-7
Doporučená cena: 199 Kč

 

Knihu Sloni v soumraku vydalo nakladatelství Mladá fronta.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříliv

Boček, Miroslav

Novela bohemica, 2016

zobrazit info o knizePoločas rozpadu

Doležel, Lubomír

Galén, 2016

zobrazit info o knizePodlaha z trávy, strop z hvězd

Tajovská, Iva

Eroika, 2016

zobrazit info o knizeSloni v soumraku

Pekárková, Iva

Mladá fronta, 2016

Napsat komentář