Objevte v knihách skryté významy

Jak_cist_literaturu_jako_profesor
Číst povinnou četbu může být velká nuda, ale naopak i poučná zábava. Průvodce světem literatury od populárního profesora literatury Thomase C. Fostera vás naučí číst mezi řádky.


Zábavná publikace Jak číst literaturu jako profesor, kterou vydalo nakladatelství Host v roce 2016, je dílem Thomase C. Fostera. Thomas C. Foster je profesorem anglické literatury na Michiganské univerzitě, kde vyučuje klasickou a moderní beletrii, drama, poezii, tvůrčí psaní a stylistiku. Je autorem řady knih, v češtině již vyšla jeho publikace Jak číst romány jako profesor.

Titul Jak číst literaturu jako profesor se prezentuje podtitulem Zábavný průvodce ke čtení mezi řádky. Již ten dává čtenářům znát, že kniha není žádným suchopárným úvodem do studia literatury, ačkoli obsahuje mnoho informací a faktů, které by bylo možno pod toto označení zařadit. Autor je vysokoškolským profesorem literatury a ze své praxe čerpá mnohé rady a poznatky, jež čtenářům stravitelnou formou předává.

K tomu, aby čtenář v knize nabízené informace úspěšně přijal, nemusí být zrovna vysokoškolským studentem, ale jistá znalost kultovních knih se předpokládá. I tak je velmi pravděpodobné, že některé autorem popisované tituly znát nebude, což mu může být zdrojem motivace k rozšíření vlastních obzorů. Autor si v úvodu ke své knize klade za cíl umožnit čtenářům nahlédnout na práci studentů literatury a poskytnout jim obecný úvod do kódů a vzorců, jež prostupují naše čtení. Jinak řečeno – autor nepodává nějaký soubor rigidních interpretací konkrétních literárních děl (jeho dílo tedy není žádný „čtenářský deník“), ale poskytuje čtenářům jakési návody, jak se v knihách orientovat a na co se zaměřit. Tak může čtenář po dočtení publikace samostatně pokračovat v toulkách literaturou.

Kniha Jak číst literaturu jako profesor se neorientuje pouze na klasickou literaturu, ale reflektuje i modernější témata. Například vampirismus v literatuře. V kapitole „Já bych tě láskou sněd (úkony upírské)“ se autor zaobírá právě touto problematikou a ujišťuje čtenáře kupříkladu o tom, že příběhy o upírech nejsou nikdy jen o upírech a že vampirismus se může vztahovat i na jiné věci než jen na doslovný vampirismus, konkrétně na sobectví, vykořisťování, neochotu respektovat autonomii druhých a podobně.

Publikace Thomase C. Fostera je skvělým čtením pro každého, koho už nebaví číst knihy pouze pro ukrácení volné chvíle, ale chtěl by z nich získat i nějakou tu životní moudrost a užitečná fakta. Text je psán poutavým a zábavným stylem, takže nehrozí, že by se čtenář začal nudit. V knize obsažené informace se hodí například i při studiu, kdy pomohou lépe si uvědomit klíčovou myšlenku.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak číst literaturu jako profesor
Zábavný průvodce ke čtení mezi řádky

Foster, Thomas C.

Host, 2016

Napsat komentář