Knižní předloha populárního ruského Matrixu

16372-b-Lukjanenko_nocni.hlidka
Ruský akční fantasy film Noční hlídka bývá v recenzích označován jako „ruský Matrix“. Stal se populárním po celém světě, není proto divu, že ve slávě za ním nezůstala ani knižní předloha, tedy fantasy román Sergeje Lukjaněnka.


Fantasy román Noční hlídka, který v roce 2016 již potřetí vydalo nakladatelství Argo ve spolupráci s nakladatelstvím Triton, je prvním dílem knižní série Hlídka. Jejím autorem je jeden z předních ruských autorů fantastické literatury Sergej Lukjaněnko. Lukjaněnko sice vystudoval psychiatrii, ale této profesi se nakonec prakticky nevěnoval. Namísto toho se pustil do psaní vědeckofantastických povídek, které měly takový úspěch, že se Lukjaněnko mohl stát profesionálním spisovatelem. Po rozpadu Sovětského svazu se přestěhoval do Moskvy, kde se odehrává velká část jeho příběhů.

Románová řada Hlídka, čítající tituly Noční hlídka, Denní hlídka, Šerá hlídka, Poslední hlídka a Nová hlídka, vypráví o věčném boji sil Světla a Tmy. V Lukjaněnkově světě jsou lidé rozděleni na dvě vrstvy, na „obyčejné“ lidi a Jiné. Jiní jsou bytosti mající schopnost využívat sílu magie. Rozlišují ve svých řadách Temné a Světlé. Světlí se snaží chránit většinové lidstvo, neobdařené magií, Temní si jej naopak velmi rádi servírují jako hlavní chod. Temní a Světlí mezi sebou bojují a tento boj jednou málem zničil svět. Aby se situace neopakovala, byla podepsána Dohoda a byly vytvořeny hlídky střežící její dodržování. Noční hlídku tvoří Světlí, denní hlídku zase Temní.

Anton, klíčová postava příběhu, patří ke Světlým. Většinou opravuje počítače Noční hlídky v Moskvě, ale někdy se i on musí zapojit do fyzického lovu Temných delikventů, porušujících posvátnou Dohodu. Právě Anton se stane hlavním hrdinou nového konfliktu mezi Světlými a Temnými, který by mohl přerůst do další katastrofy.

Lukjaněnko je skvělým vypravěčem, jeho popisy Moskvy jsou tak živé, že čtenář jako by se na chvíli ocitl uprostřed pravé ruské zimy, při které mrzne i vodka. Ať už jde o líčení okolí či vnitřních pochodů jednotlivých hrdinů, autor dokáže být velmi podmanivý a „návykový“. Čtenář má problém se od děje odtrhnout, protože na něj neustále dotírá myšlenka, jak zápletka vyvrcholí a co bude následovat. Kniha rovněž obsahuje domnělé či záměrné vazby na realitu – snad ani není možné vyhnout se vtíravé otázce, nakolik autor píše/nepíše o politické situaci v Rusku.

Jediná věc, která mi na příběhu příliš neseděla, byla občasná nadměrná překombinovanost. Hlavně v závěru knihy bylo dějových zvratů až příliš mnoho, jako by autor chtěl čtenáře šokovat za každou cenu a pojistil si to množstvím situací, které považoval za nejméně pravděpodobné. I přesto považuji knihu za skvělý příspěvek do žánru fantasy literatury a za skoro „povinnou“ četbu pro každého, kdo chce mít do tohoto literárního žánru patřičný vhled.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNoční hlídka

Lukjaněnko, Sergej

Argo, 2016

Napsat komentář