Běh za svobodou

nerikej-ze-se-bojis
Touha po svobodě dokáže překonat mnohá úskalí. Samia, statečná běžkyně ze Somálska, k jejímu dosažení musí překlenout nemalý úsek cesty. Bude mít dostatek sil?

Giuseppe Catozzella vypráví skutečný příběh mladé statečné Somálky. Jejíma očima prožijeme hrůzy fanatického náboženského běsnění, ztrátu blízkých, zradu, ale také touhu vyhrávat a vzepřít se osudu i za cenu ztráty vlastního života. Lidské drama je vylíčeno jednoduchým a čtivým jazykem, který chytne čtenáře za srdce. Mladistvé i ty dospělé.

Somálsko je nebezpečná země zmítaná politickými a náboženskými nepokoji, střelba a výbuchy jsou slyšet čím dál blíž a čím dál hlasitěji.
Samia je dívka z Mogadiša. Běhá stejně přirozeně, jako dýchá. Sní o budoucnosti a zarytě trénuje společně se svým kamarádem Alím. Boj za svou zmučenou zemi a všechny trpící somálské ženy chce vyhrát svýma hubenýma a rychlýma nohama.
Skrytá před radikály trénuje tajně v noci na opuštěném stadionu a v sedmnácti se jí podaří dostat až na olympijské hry v Pekingu. Doběhne sice poslední, ale stane se symbolem islámských žen na celém světě. Nevzdává to. Jejím velkým snem je vyhrát na příští olympiádě v Londýně.
Všechno se ale zkomplikuje. Muslimští radikálové jsou stále mocnější. Samia musí běhat uvězněná v burce. A k radikálům se dá i Alí, její největší přítel.
Zůstávat v rozvrácené zemi už nemá žádný smysl. Jedné noci se proto Samia vydá na dlouhou a strastiplnou cestu za svým snem o svobodě a vítězství na olympiádě. Je před ní pouť dlouhá osm tisíc kilometrů, odysea všech migrantů, kteří přes Saharu a Libyi míří ke břehům Itálie.

Kniha Nikdy neříkej, že se bojíš se stala bestsellerem, jen v Itálii se jí prodaly statisíce výtisků a získala 14 literárních cen. Drží se již dva roky na špici žebříčku nejprodávanějších knih. Vyšla nebo se připravuje k vydání v pětadvaceti jazycích, v největších nakladatelstvích na celém světě.

Nikdy neříkej, že se bojíš

Autor: Guiseppe Catozzella
Přeložila: Hana Sedalová

Počet stran: 184
Vazba: brožovaná
Formát: 140×208 mm
ISBN: 978-80-7485-086-8
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Nikdy neříkej, že se bojíš vydalo nakladatelství Barrister & Principal v edici Próza.

 

Ukázka z knihy

Po týdnu jsem zase vyjela. Změnila jsem se. Jako rostlina, která nečekaně rozkvete, vykvetlo na té pokálené matraci sémě mého sobectví. Začala jsem myslet jenom na sebe. Všechno jsem podřídila tomu, abych přežila. Zdivočela jsem a stala se samotářkou. Mým jediným cílem bylo dojít až na konec Cesty. Dostala jsem se do této situace sama a tato situace mne změnila. Navždycky. V několika málo dnech. Už jsem to nemohla vzdát, pokud jsem se nechtěla vrátit pěšky. Mohla jsem jen pokračovat. A přijmout svou vlastní proměnu. Musela jsem to dokázat. Nic jiného neexistovalo. Jen přežít.
Tentokrát nás bylo míň. Čtyřicet osm. Bylo to trošku pohodlnější, už se mi nezdálo, že při každém nárazu na nějakou díru omdlím.
Všichni jsme věděli, že to nejhorší nás teprve čeká: Sahara. Každý z nás za svůj život slyšel desítky příběhů, věděli jsme, že Sahara bude těžká zkouška. Dělali jsme všechno proto, abychom na to nemuseli myslet. Navíc jsme si za ten týden odpočinuli a měli jsme přece jenom trochu víc místa. To nás až bláznivě rozveselilo.

Přečtěte si celou ukázku v našem článku!

 

Ohlasy na knihu

„Prostá a upřímná kniha, kterou by měli číst naše děti a vnuci.“

– Goffredo Foffi

„Zásadní kniha, která bude formovat literaturu holocaustu současnosti.“

– Il Fatto quotidiano

 

O autorovi

Giuseppe-CatozzellaGiuseppe Catozzella se narodil v roce 1976 v Miláně. Vystudoval filozofii na Milánské univerzitě. Po studiích strávil nějakou dobu v australském Sydney. Nyní žije v Miláně. Přednášel na několika univerzitách v Evropě v zámoří. Publikoval povídky i romány.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Barrister & Principal


Nakladatelství Barrister & Principal bylo založeno v roce 1994 a vydává původní i překladovou prózu a poezii včetně dětské literatury, knihy z dějin a teorie umění, z českých a světových dějin, náboženství a teologie, psychologie, sociologie, politologie a politiky, médií, filozofie, ekonomiky, literární vědy, dále jazykové příručky, obrazové publikace a průvodce se zaměřením na výtvarné umění a architekturu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNikdy neříkej, že se bojíš

Catozzella, Guiseppe

Lukáš a syn, 2016

Napsat komentář