Skutečné lidské příběhy

Skutecne_lidske_pribehy
Ty nejzajímavější příběhy netvoří fantazie autorů, ale osud sám. Nezlomná lidská vůle a touha z nás dokáží vykřesat to nejlepší. Poznejte hrdiny všedních dní a nechte se jimi inspirovat!

Začínáme titulem, který mapuje život těžce nemocné holčičky. Začtěte se do příběhu silné dívky, která nad svou chorobou i navzdory nepříznivým předpovědím dokázala vyhrát.

Zázraky z nebe

Annabel Beamová kvůli vzácné a nevyléčitelné poruše trávicího traktu, která jí od pěti let bránila vést život normálního zdravého dítěte, strávila většinu dětství po nemocnicích a ordinacích specializovaných lékařů. Jednoho zimního dne, když jí bylo natolik dobře, že si mohla hrát venku se svými sestrami, spadla z výšky deseti metrů do starého dutého stromu. Pád mohl skončit smrtí nebo ochrnutím, ona však nepochopitelně vyvázla bez jediného škrábnutí, a navíc se navzdory všem vědeckým prognózám z chronické choroby vyléčila…

Autorka: Wilson Beamová
Přeložila: Markéta Schubertová

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-8111-333-8
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Zázraky z nebe vydalo nakladatelství Noxi.

Ukázka z knihy

Když se Annabel propadla do temnoty, náš strom konečně odhalil své tajemství. Od zubatého okraje díry po sukovité kořeny o deset metrů níž byl dutý.

Anna tvrdí, že se během pádu třikrát udeřila do hlavy, což potvrzují výsledky vyšetření magnetickou rezonancí. Když teď mám před sebou všechny údaje, jasně si dokážu tu hrůzu představit. Někdy si to v noci v hlavě přehrávám, temnou verzi Alenky padající do králičí nory.
(str. 45)

————————————————

S dalším námi vybraným titulem si doslova proběhnete životní cestou známého českého písničkáře a výtvarníka Jaroslava Jeronýma Neduhy. Buďte svědky četných vzestupů a pádů slavného umělce!

Životaběh

O svém kostrbatém životě a lidech zajímavých i zlých vypráví výtvarník, textař, enfant terrible českého folku, písničkář i rocker, zakladatel a dosud frontman kapely Extempore, která se v 70. letech snažila posunout český rock trochu jinam. Jeho životaběh sahá od dětství v eroticky dusném ghettu špitálu v Motole přes objevování světa v letech 1968 a 1969 a přes osobní i umělecké prohry a radosti, exil ve Vídni, návraty a útěky až po dnešek. Který, jak autor doufá, není ještě závěrem, ale nadějí na to, co by ještě rád dokončil, nakreslil, zahrál, napsal, ale i viděl a zažil. Pestrá a obsáhlá vzpomínková kniha popisuje setkání s mnohými – skvělými i ohavnými – lidmi za sedmdesát let života, přibližuje dobrodružství i nudnou bídu normalizace a líčí nekonečný boj s hloupostí a zlem – před sametem i po něm. Publikace je doplněna množstvím unikátních dobových dokumentů, diskografií a rejstříkem.

Autor: Jaroslav Jeroným Neduha

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-7262-764-6
Doporučená cena: 350 Kč

Knihu Životaběh vydalo nakladatelství Galén.

O autorovi

Jaroslav Jeroným Neduha

(* 7. srpna 1945 v České Lípě)

Zpěvák, hudebník, skladatel, textař, malíř, spisovatel. Vyučil se zámečníkem. Absolvoval večerní střední školu, pak krátkou dobu studoval teologii. Od roku 1966 má svobodné povolání jako muzikant. Hrál menší role v několika českých filmech. V letech 1968-1969 procestoval stopem kus Evropy. V Anglii byl přijat na vysokou grafickou školu, ale po srpnu 1968 se vrátil »domů«, bláhově se domnívaje, že je ho tam potřeba více… Roku 1973 byl jako profesionální hudebník zakázán. Založil tehdy skupinu Extempore, pro kterou napsal řadu skladeb a byl autorem jejích textů a libret. V roce 1982 byl Státní bezpečností v akci Asanace donucen k vystěhování do Rakouska. Ve Vídni obnovil kapelu Extempore, po roce 1989 ji přesunul do Prahy. Od roku 1990 vystavoval kresby a malby v Čechách i v Rakousku a vydal řadu alb – například Milá čtyř viselců, Šel sem včéra domů – přišel sem až dneska, Rotunda, Je láska z darů Božích a Andělé u Myšáka, Pavilon č. 2 ad. Ve Vídni pracoval jako správce studentského domova, tiskl církevní časopis a spravoval archiv a knihovnu Církve starokatolické v Rakousku. Dostal tam také několik malých rolí ve filmech. Vystupuje jako písničkář, v triu i s kapelou Extempore. Je autorem kreseb, olejů a leptů. V samizdatu vydal knihu textů a povídek Texty (1978) a autobiografickou novelu To, co se sem nehodí (1981), kterou v roce 2002 vydalo pražské nakladatelství Maťa. V roce 2008 publikoval novelu Boží mlýny a v roce 2016 vydal vzpomínky Životaběh.

Zdroj informací: nakladatelství Galén

————————————————

Není snad nikdo, kdo by ji neznal – britská zpěvačka Adele si získala už miliony fanoušků po celém světě. Jaká ale doopravdy je? Začtěte se do jejího životního příběhu!

Adele

Životní příběh britské zpěvačky Adele. Britská zpěvačka a skladatelka Adele (celým jménem Adele Laurie Blue Adkinsová) před několika lety uhranula celý svět svou debutovou deskou Adele 19. Od té doby mladá Angličanka s krásným hlasem a chytlavými hity vylétla na nejvyšší stupínky popularity, získala si miliony fanoušků a k tomu celou řadu ocenění, včetně cen Grammy, Oscara či Zlatého globu. Mimo to je držitelkou Řádu Britského impéria a dlouhodobě nejprodávanější britskou zpěvačkou, v prodejích předčila dokonce i Madonnu. Kdo je však Adele doopravdy? Neuvěřitelný talent, pěvecký uragán i nekompromisní osobnost, ale také obyčejná zranitelná mladá žena z Londýna. Nepravděpodobná celebrita. Nechte se pozvat do jejího života i zákulisí koncertních pódií.

Autor: Chas Newkey-Burden
Přeložila: Kateřina Harrison Lipenská

Počet stran: 184
Vazba: brožovaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7359-505-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Adele vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

A jak se na Adele dívali její spolužáci? Popová zpěvačka Jessie J byla na BRIT School ve stejnou dobu a Adele si pamatuje jako místní oblíbenkyni. „Ve škole byla dost slyšet a všichni ji znali, byla to taková ta holka, kterou mají všichni rádi, protože se s ní člověk zasměje, a když se řehtala, bylo to slyšet na celou chodbu,“ vzpomínala Jessie. Jejich kreativní cesty se také střetly. „Ona dělala hudbu a já muzikál. O přestávkách na oběd jsme jamovali, někdo hrál třeba na kytaru a my dvě jsme zpívaly.“ Tehdy vzniklo něco jako tradice, v níž obě mladé ženy pokračují dodnes. „Jsme tak sprostý, když jsme spolu, je to hrozná sranda,“ povídala Jessie, další obrovsky úspěšná absolventka BRIT. Dostala se na přední příčku v hlasování BBC Sound of 2011, téhož roku dostala cenu kritiků na Brit Awards a její chytlavá píseň „Price Tag“, která byla v Británii na prvním místě hitparády, dominuje britskému popovému soundtracku k roku 2011. (str. 36)

————————————————

Říká se, že když se chce, tak jde všechno. Své by o tom mohla vyprávět i Zuzana Součková, žena, která se před padesátkou rozhodla, že začne běhat. Dnes je z ní ostřílená běžkyně…

Deník běžkyně v nejlepších letech

Nikdy jsem nevěřila, že dokážu doběhnout dál než na roh naší ulice. Je možné, aby ženská, která nedostala do vínku sportovní talent, začala před padesátkou, ve věku, kdy její vrstevnice končí, běhat?
Dnes, několik let po padesátce, vím, že to dokážu. Na svém kontě mám nejen půlmaratony, maratony, 24hodinové běhy, ale i terénní triatlony a horské běhy. Dokazuji tím svému okolí, že všechno jde, když se chce. Věk je jenom číslo a všechno je to v hlavě. Po celý jeden rok jsem zapisovala formou deníku svá běžecká dobrodružství, své myšlenky, niterné pocity, vnitřní monology, pochybnosti o sobě i o svém konání. Radosti a strasti na trati běžecké i životní. V knize nehledejte tréninkové plány, ale určitě v ní najdete myšlenky, které zastihnou občas každého z nás, emoce, které nejsou nikomu cizí, možnost ztotožnit se. Doufám, že vás pobaví, rozesměje, přinese radost i motivaci.
Podařilo se mi splnit cíl, který jsem na začátku roku vyslovila, a to uběhnout v jednom roce tisíc mil? Co jsem v onom roce prožila, co mě dostalo na kolena, co mě rozesmálo či rozplakalo? A naopak, co mi pomohlo překonat trable všedních dnů? To všechno, a ještě mnohem víc, se dozvíte v mé knize. Pro své čtenáře jsem do ní zapsala i recepty na jídla, která jsou nejen pro běžce více než vhodná.

Autorka: Zuzana Součková

Počet stran: 248
Vazba: flexovazba
Formát: 145×215 mm
ISBN: 978-80-204-4029-7
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Deník běžkyně v nejlepších letech vydalo
nakladatelství Mladá fronta.

Ukázka z knihy

Když jsem se prvního ledna probudila, bylo mi už dávno padesát pryč. Přesto letos oslavím své šesté narozeniny. Běžecké narozeniny.

Au! Až do konce svého života se nedotknu alkoholu ani jídla, otevřu oči, zavřu oči, zůstanu ležet. Bez pohnutí. Jakmile hejbnu třeba jen palcem u nohy, rozezní se bubny uvnitř mé hlavy. Virbl, tympány, dupák, všechny slyším. Občas zacinká triangl a zaduní basová kytara. Jen malý pohyb hlavou znamená pro bubeníka pokyn rozehrát sólo. Žaludek se houpe a já si nadávám: Proč jsem se zase cpala, jako bych patnáct let neviděla jídlo? A chlastala jak alkoholik před léčbou? Slibuju svým játrům detoxikační kůru, kapelu uvnitř hlavy uplácím šumivým aspirinem, aby ztichla. Jsem otupělá, nebudu nic dělat.
(str. 13)

————————————————

Augustin Šulc – jméno důvěrně známé každému pravému fanouškovi českých motocyklů. Pokud milujete vůni benzínu a nedáte dopustit na jednostopé svezení, neváhejte a přidejte se k jízdě napříč historií značek ČZ a BSA!

Augustin Šulc: Měl jsem motocykl rád

Jen výjimečně se při psaní o historii motorismu sejde tolik šťastných okolností: téma – zde zavedení prodeje motocyklů BSA u nás, písemné paměti aktéra Augustina Šulce, bohatý fotografický archiv a nadšený autor, vlastně autorka, která vedle A. Šulce prožila dlouhá léta. Svého tchána za jeho života vyzpovídala, sepsala a shromáždila jeho paměti. Výsledkem je publikace s více než dvě stě dobovými dokumenty, katalogy a fotografiemi jak motocyklů, tak i snímků z dílen, kanceláří a jízd. Nechybí snímky a skvělá reportáž jízdy Šulce z Londýna do Prahy v zimě, kdy se probíjel sněhovými závějemi napříč Evropou, a také z průjezdu Angličanů, kteří na BSA jeli kolem světa a zastavili se v Praze.
Činnost firmy Bratří Šulcové je inspirativní i pro dnešní podnikatele:

  • školili své zákazníky pro jízdu a údržbu motocyklu,
  • od počátku poskytovali kompletní servis a později ve specializovaném Domě BSA v Libni měli pro své zákazníky i odpočinkovou místnost včetně sprchy,
  • jako první zavedli garanční prohlídky, až po nich zavedly stejnou službu automobilky Ford a Chevrolet,
  • bohatě inzerovali v časopisech Motocykl a Motor Revue, účastnili se výstav, upozorňovali na sebe propagačními jízdami,
  • svým zastupováním české značky ČZ napomohli jejímu prodeji v zahraničí.

Autorka: Libuše Šulcová

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 166×246 mm
ISBN: 978-80-247-5703-2
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Augustin Šulc: Měl jsem motocykl rád vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

„To jsou vaše motocykly?“ Všichni se lekli, co bude zase za problém, ale on hned dodal: „Tak si je dejte sem do haly, ať je nemáte promočené!“
Vyhráno ale nebylo, jak vyprávěl Augustin.
Během čekání a sušení v nádražní hale jsem cítil nejprve lehké škrábání na víčku pravého oka, které později přešlo v prudkou bolest. O půlnoci, kdy nádražní restaurace zavírala, museli jsme odejít. Tak jsme na sebe navlékli všechno možné i nemožné a statečně vyrazili do deště a bláta. Za svítání přestalo konečně pršet, ale to už jsme byli tak promočení, že jsme museli v první vesnici zastavit, abychom se trochu usušili. V té době se mi už rozjel zánět očního víčka tak silný, že se oko zavíralo a já viděl dvojitě, což mi znemožnilo řízení. Proto jsme vyhledali hotel a tam pomocí teplých obkladů (podle zkušeností z dřívějška) jsem víčko uvedl do snesitelného stavu. (str. 46)

————————————————

Na závěr se ještě trochu proběhneme. Nebudeme však klusat po rovince, ale vydáme se ve stopách Askwita Richarda, slavného běžce do vrchu, který nás provede horami Velké Británie.

Stopy v oblacích

Tato kniha změnila žánr – patří k povinné četbě každého běžce a běžkyně, kteří se alespoň jednou za čas hodlají popasovat s nějakým (nejlépe vyšším) kopcem. Uznávaný autor a běžec se rozhodl, že svět trailrunnerů a skyrunnerů otestuje na vlastní kůži. Potkával se s běžeckými legendami, které absolvovaly nejděsivější závody a běžecké výzvy, účastnil se mnohadenních závodů, v nejzapadlejších koutech Anglie objevoval tvrdé borce, kteří pamatují doby, kdy běh ještě hodně bolel… A vznikl portrét jedné z nejdrsnějších běžeckých disciplín, v níž se střídá extrémní vyčerpání s okamžiky radostného osvícení. Stopy v oblacích jsou kronikou masochistické touhy a obdivuhodné výdrže. Je to lyrická pocta britským horám a lidské vůli.
Askwithova kniha Stopy v oblacích získala ocenění za nejlepší literární debut ze sportovního prostředí a Bill Rollinson Prize for Landscape and Tradition.

Autor: Richard Askwith
Přeložila: Anna Kudrnová

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 160×241 mm
ISBN: 978-80-204-3654-2
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Stopy v oblacích vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Ukázka z knihy

Tak takovéhle je asi umírání. Ne ta bolest, i když předpokládám, že smrt většinou bolí, ale strach. Strach z čeho? Skoro si netroufám říct.

Něco se mi stalo. Už si ani nevzpomínám, kolik hodin okolo mě skučí bouřka. Už si ani nevzpomínám, kolik hodin běžím – nebo se pokouším běžet – v horách. Teď jsem ztracený, a to definitivně. Každý sval v mém těle se třese, na nohou strhané krvavé puchýře, každý kloub bolí a poslední zásoby tepla a síly ze mě unikají jako pára.

Na všechno se lepí hustý mrak ledové mlhy, svým příkrovem mění odpoledne v soumrak. Zmítá jím vítr, nahodile, jako uvolněnou plachtou na divokém moři. Mrakem v poryvech prolétávají mlhavé hrůzy: kroupy, temné tvary, náznaky blesku, prudké výbuchy deště. Přesto vlastně nevidím než pár yardů před sebe – kromě dvou krátkých okamžiků, kdy bouřka rozerve závěs mlhy a odhalí příšerná skaliska všude kolem. Podle mapy a mých znalostí terénu tu taková skaliska v žádném případě být nemohou. Trhlina se zavře moc rychle, takže se nestihnu zorientovat. (str. 7)


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZázraky z nebe
Příběh děvčátka, jeho cesty do nebe a neuvěřitelného uzdravení

Wilson Beamová, Christy

Noxi, 2016

zobrazit info o knizeAdele
Holka odvedle, která dobyla svět

Newkey-Burden, Chas

Metafora, 2016

zobrazit info o knizeDeník běžkyně v nejlepších letech
Co vám o běhání nikdo neřekne

Součková, Zuzana

Mladá fronta, 2016

zobrazit info o knizeAugustin Šulc: Měl jsem motocykl rád
o něm, jeho firmě a motocyklech BSA a ČZ

Šulcová, Libuše

Grada, 2016

zobrazit info o knizeŽivotaběh

Neduha, Jaroslav J.

Galén, 2016

zobrazit info o knizeStopy v oblacích
Příběh o běžecké vášni a utrpení

Askwith, Richard

Mladá fronta, 2016

Napsat komentář