Každá hlavička je jiná

Bez názvu - 1
Máte doma malého vzteklounka? Nebo naopak kliďase, který vás svým klidem dokáže rozčílit? Zkuste mu vysvětlit, jak to chodí v lidských hlavičkách, aby lépe pochopil sebe i ostatní a učil se tak toleranci. Nová kniha psycholožky Petry Štarkové vám s tím pomůže.

Lidských povah, pocitů, způsobů myšlení je na světě tolik, kolik je lidí. Jejich rozmanitost a podstata je často obtížně pochopitelná pro dospělé, natož pro děti. Milá kniha Jak to chodí v lidské hlavě dokáže vše popsat jednoduše a pochopitelně pro každého, přičemž obsáhne většinu oborů psychologie. Jde o jednu z těch dětských knih, které osloví i rodiče. Zaujme i barvami a zábavnými ilustracemi. Posuďte sami:

jaktochodivlidskehlave_ukazka

jaktochodivlidskehlave_mozek1Cílem knihy je zprostředkovat dětem co nejpřitažlivější formou základní povědomí o psychologii, a to tak, aby byly informace co nejsnáze pochopitelné i pro nejmladší čtenáře. Jednotlivé kapitoly se věnují například našemu vnímání, citům a pocitům, pozornosti, paměti, učení apod. Celým textem se prolíná příběh kluka Filipa, který tematicky a zábavnou formou doplňuje příslušné odborné informace. Čtenáře při četbě provází mozek Filipa – hlavního hrdiny.

jaktochodivlidskehlave_mozek3Kniha je určená především dětem školního věku, ale ocení ji i jejich rodiče a pedagogové. Petra Štarková je psycholožka, autorka článků, povídek, fejetonů a pohádek. Publikovala v řadě časopisů včetně Psychologie Dnes. Přednáší ve školách.

Ukázka

Filipovi zdřevěněla kolena. Tedy aspoň mu to tak připadalo – vyděsil se a nedokázal se chvilku ani pohnout. Zato Ondra sebou trhl a vmžiku byl v pokoji pod peřinou. Lucka se teď rozplakala ještě víc.

„A co ty tady děláš? Nemáš být na obědě?“ zamračil se na ni pan doktor. Odpovědí mu bylo jenom usedavé vzlykání.

„Ona má porouchaný hlad,“připomněl Filip. „Nepotřebuje jíst.“

„Jíst samozřejmě potřebuje, jenže se jí to teď nedaří,“ opravil ho lékař. Už nevypadal tak rozzlobeně, a tak si Filip oddechl. Lucka však ne.

„Víš co? Tak si jdi lehnout do postele. Za chviličku začnou návštěvy a rodiče ti jistě přinesou něco dobrého. Zkusíme, jestli bys dokázala sníst aspoň nějaké sladkosti. Třeba to zítra bude lepší,“ promluvil lékař k Lucii mírně a maličko se na ni usmál. Lucka se však na něj ani nepodívala a vzlykala dál.

„Proč pořád brečí?“ podivil se po chvilce Filip. „Vždyť jí nikdo nic zlého nedělá a vy už se na nás ani moc nezlobíte.“

„Víš, Filipe, všichni lidé nejsou stejní. Někdo je klidný a hned se něčeho nelekne. A když už se lekne, snadno se zase uklidní. Jinému člověku může trvat déle, než ho přejde strach. A jiný zase třeba hned utíká, když se něčeho bojí.“

„Jako Ondra,“ doplnil Filip a zasmál se tomu. „Dobře, ale proč to tak je? Proč se já umím nebát a Lucka ne?“

„Protože lidé mají různé nervové soustavy. Zjednodušeně řečeno, někdo má nervy silné, odolné, a jiný slabší a hodně citlivé. Některé nervy reagují citlivěji, jiné hned tak něco nerozhází. Říká se tomu temperament. Podívej,“ a doktor to začal Filipovi kreslit na papír, který našel na stole.

 

Jak to chodí v lidské hlavě

Autorka: Petra Štarková

Počet stran: 95
Vazba: vázaná
Formát: 200×230 mm
ISBN: 978-80-262-1007-8
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Jak to chodí v lidské hlavě vydalo nakladatelství Portál.

 

O autorce

Petra_Starkova_nahledPetra Štarková je psycholožka a autorka odborných a populárně naučných článků, fejetonů, povídek – především z oblasti fantastiky a příběhů pro děti. Externí autorka časopisů Psychologie Dnes, Sociální služby, XB-1, E15 a dalších. Po absolvování oboru psychologie na Univerzitě Palackého v Olomouci začala pracovat s handicapovanými lidmi jako psycholog jednoho z největších zařízení v zemi. Ve své práci se původně specializovala na psychologické poradenství a diagnostiku mladých lidí s handicapem, dále pracovala na lince důvěry pro děti a mládež, v internetových psychologických poradnách a na projektech EU. Když odešla na rodičovskou dovolenou, začala si přivydělávat svým největším koníčkem – psaním.

Zdroj informací: webové stránky autorky

 jaktochodivlidskehlave_mozek2

Petra Štarková je také autorkou knihy Pirát jménem Šampaňský a na našich stránkách si s ní můžete přečíst rozhovor.


Nakladatelství Portál bylo založeno v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřilo především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly další oblasti jako sociologie, politologie, zdraví, média, antropologie, ekologie, filozofie, ekonomie, sémiotika či kulturologie. Velkou skupinu čtenářů Portálu tvoří rodiče. Pro ně jsou určeny praktické příručky o výchově a také knihy her a nápadů rozvíjejících dětskou tvořivost, které úspěšně využívají i učitelé a vychovatelé.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak to chodí v lidské hlavě
Psychologie pro děti

Štarková, Petra

Portál, 2016

Napsat komentář