V hlavní roli žena

V_hlavni_roli_zena
Léto nám pomalu klepe na dveře, a abychom vám nastávající parné dny trochu zpříjemnili, připravili jsme si pro vás několik zajímavých titulů, které ocení zejména dámy. Nechte se unést na vlně následujících ženských příběhů!

Začínáme titulem pojednávajícím o ženě, jejíž manželství už dlouhodobě nefunguje. Dokáže se vymanit z područí zavedeného stereotypu a znovu najít ztracené sebevědomí?

Tereza

Románový příběh čtyřicetileté ženy, která se chce rozvést, ale netuší, že její záletný manžel si plánuje nové manželství a že o otcově mladé milence ví i jejich téměř dospělá dcera. Po osmnáctiletém manželství ztratila Tereza ženské sebevědomí a nedokáže ze sebe vykřesat ani jiskřičku radosti ze života. Její manželství se možná podobá tisícům jiných, ale ona se už dál nechce měnit v někoho jiného, kdo se užírá vlastní nespokojeností. Její dcera je již téměř dospělá, začíná žít po svém a brzy vylítne z hnízda. Jan se upnul na svoji o patnáct let mladší milenku Mariku, která ho tlačí k rozvodu a chce s ním založit rodinu. Tereza se instinktivně vyhnula nástrahám v začarovaném kruhu manželského rozchodu a s důležitou životní změnou začala u sebe. Víc o sebe dbá, získává sebevědomí a dokonce se odhodlá převzít řízení prodejní umělecké galerie. Manžel tyto změny téměř nevnímá a tak dlouho oddaluje rozvod, až ho Tereza předejde. Tereza poznala, že její manželství není lékem na samotu, a cítí, že rozvodem pro ni všechno nekončí, že může mít ještě svůj život, když do něj vstoupí nový muž.

Autorka: Magda Váňová

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7244-269-0
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Tereza vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

Ukázka z knihy

„Co má?“ nepochopila v první chvíli.
„No je perfektně vybavený, takového jsi ještě nikdy neviděla, ohromně mně to s ním v posteli vyhovuje.“
„Proboha, Evo, to přece pro život nestačí. Jak dlouho si myslíš, že tě to bude bavit? Rok? Maximálně.“
„I ten mi bude stát za to,“ pohodila Eva hlavou. (str. 25)

Patříte mezi příznivce Magdy Váňové? Prohlédněte si také náš článek o tom, jak komplikovaná dovede být sesterská láska…

————————————————

Nejen básníci mohou přicházet o iluze. Vnořte se do příběhu dvou lidí, pro které úspěch nepředstavuje cestu ke štěstí. Zvládnou se oprostit od minulosti, aby mohli žít lepší budoucnost?

Taškařice

Hlavními postavami jsou, tak jako v předcházejících románech, muž a žena, které se zoufale snaží pochopit sebe sama. Do života dobře situovaného muže počínáme nahlížet v době, kdy ho jeho pátá desetiletka začíná kárat, napomínat a upozorňovat. Jeho dny nejsou v pořádku. Osaměle, s lahví whisky u postele a rozličnými slečnami v posteli se žít nemá a jen stěží dá. K tomu se přidává nečekané otcovství, jež přináší více zklamání než potěšení. Zodpovědná a vysoce hodnocená funkce ve firmě nemalého významu životní schodky nekompenzuje, nýbrž prohlubuje. Robert se ještě nějaký čas obezřetně vyhýbá nástrahám, za něž povětšinou nemůže. Stačí však jediný nepozorný krok a… Ve dvouletých odmlkách je nám dopřán čas seznámit se s Tamarou. Jak se může odvíjet film premiantky vysokoškolských studií poté, co se jí dostane pocty prestižního pracovního nasazení ve vlivné bance? Se ctižádostivou matinkou za zády je to krkolomná cesta. Tamara hledá, bloudí, nachází a ztrácí, znovu tápe, doufá, věří, přesto stále více pláče než se usmívá. Dětství protlačované dcerušky jí rozhodně není ku pomoci. Lásky střídají nelásky. Ostrůvky štěstí záhy mizejí pod zákeřnými přívalovými vlnami. Ani ona nekráčí vždy s náležitou ostražitostí a chybný nášlap na sebe rovněž nenechá dlouho čekat… Když se dva souběžné, nápadně si podobné příběhy již podruhé náhodně střetnou, velmi váhavě se rozhodnou pro společný směr. Duše Tamary a Roberta však hluboce zvrásnily dosavadní, velmi silné prožitky. Přítomnost je, bohužel, v područí minulosti…

Autorka: Jana Maternová

Počet stran: 292
Vazba: vázaná
Formát: 135×206 mm
ISBN: 978-80-88104-09-4
Doporučená cena: 222 Kč

Knihu Taškařice vydalo nakladatelství Krigl.

Ukázka z knihy

Nikdo do jeho kanceláře nepřichází tak jako ona. Je to čistě ženské zacházení s klikou. Takového snad muži ani nejsou schopni. Ještě než se otočí, už slyší:
„Tag. Herr Treibl. Wie geht’s Ihnen heute?“
Tolik pozoruhodností hned v první promluvě. Česká lektorka používá nešvary pravých Němců. Žádné učebnicové „Guten Tag“. Prostě jen tak ledabylé „Tag“. Výslovnost jeho příjmení si hned po jejich prvním setkání upravila na ryze německou, i když se sám představuje hezky česky „Trejbl“. (str. 21)

Nepřehlédněte ani autorčinu knihu Kotrmelce!

————————————————

Životní cesty dovedou být značně nevyzpytatelné. Britt-Marie patří mezi ženy, které osud často posílá na opačnou stranu, než na kterou chtějí jít. Dokáže se poprat i s dalšími obtížnými výzvami?

Tady byla Britt-Marie

Nejhezčí věc, kterou můžete o vesnici Borg říct, je to, že leží u silnice. O Britt-Marii zase někdo řekl, že je pasivně agresivní, zpomalená a ukňouraná bába. A to není hezké vůbec – i když možná ne úplně nepravdivé. Britt-Marie po čtyřiceti letech manželství opustila město a manžela, který ji podváděl, a přijela do Borgu. Borg zasáhla finanční krize a nechala po sobě jen cedule s nápisem „Na prodej“ a pizzerii, která je cítit pivem. Britt-Marie nesnáší fotbal. Fotbal je to jediné, co v Borgu zůstalo. Tohle nevypadá na začátek krásného přátelství, to rozhodně ne. Ale když děti z fotbalového týmu v Borgu potřebují trenéra tak zoufale, že se nakonec rozhodnou přijmout kohokoliv, tak je detaily jako třeba ten, že ona opravdu, ale opravdu dělat kouče nechce, nezajímají. Tady byla Britt-Marie je román o tom, jaké to je mít předsudky (ne že by Britt-Marie nějaké měla, to samozřejmě ne), o ukládání příborů ve správném pořadí (vidličky, nože, lžíce, v tomhle pořadí, ale Britt-Marie na tom přece netrvá!) a o přírodě vedle silnice. Je to příběh o druhých šancích, prvních výkopech a o tom, že jedlá soda vyčistí skoro všechno.

Autor: Fredrik Backman
Přeložila: Helena Matochová

Počet stran: 367
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-557-4
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Tady byla Britt-Marie vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

Vidličky. Nože. Lžíce.
V tomhle pořadí.
Britt-Marie rozhodně není z těch, co by soudili ostatní, to v žádném případě, ale nikoho civilizovaného by přece nenapadlo uspořádat příbory v kuchyňské zásuvce nějak jinak. Britt-Marie nikoho nesoudí, to rozhodně ne, ale snad přece nejsme zvířata, no ne?
Je pondělí v  lednu. Britt-Marie sedí u  malého stolu v malé kanceláři na úřadu práce. S příbory to vlastně nijak nesouvisí, ty jsou jen příznakem toho, co všechno se pokazilo. Příbory mají být uspořádané normálně, protože život má být normální. Normální životy jsou uspořádané, člověk v  nich uklízí kuchyni, pečuje o  balkon a  stará se o děti. S tím je totiž daleko víc práce, než by jeden věřil. S balkonem. (str. 11)

Pokračujte ve čtení ukázky a nahlédněte také do našeho článku, v němž o knize zjistíte podrobnější informace.

————————————————

Kolik toho může život naložit na bedra sotva dospělé dívky, aby se pod tou tíhou nezhroutila? Ztratila rodičovskou oporu, pečuje o svou mladší sestru, ale stále nepřestává hledat světlo v temnotách.

Běsnící světlo

DO KRAJNOSTI VYČERPANÁ
Lucille dovedou potrápit hluboké duševní zmatky, až neví kudy kam. Její rodiče selhali a ona se ze dne na den ocitla bez pomoci sama s malou sestrou. Musí čelit zraňujícím aspektům lidské existence, zvlášť když si dala slovo, že malou Wren udrží ve své péči. Není to nejlepší doba pro osudovou lásku a ještě k tomu má Digby svoji dívku, Lucille ale ví s naprostou jistotou, že jestli nic nepodnikne, ztratí kus svojí duše a bude navždycky litovat.
NACHÁZÍ SVOJE SILNÉ STRÁNKY
V bitvě o znovunabytí vnitřní vyrovnanosti selhává znovu a znovu. Je absolutně vyčerpaná a víc už nemůže unést… pak si ale uvědomí, že kupodivu právě komplikovaná láska plná rozporů jí pomáhá, aby ve svém nitru odkryla nové dimenze a objevila svoje silné stránky.

Autorka: Estelle Laureová
Přeložila: Eva Maršíková

Počet stran: 280
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7335-430-5
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Běsnící světlo vydalo nakladatelství Leda.

Ukázka z knihy

„Fajn,“ přitakám. „Ale nechci, abys byla zklamaná, jestli tu práci nedostanu.“
„Ticho. Ty ji dostaneš. Vypadáš skvěle.“ Omete mi smítko z trička a popotáhne mi výstřih níž. Vrátím ho zpátky na místo. „Musíš ukázat kousek masa. Aspoň ždibec. Minivýstřih.“
„Tak jo.“ Stáhnu si tričko o kousíček dolů.
„Vypadáš jako máma,“ ozve se Wrenny.
„Taky jsem si to půjčila z její skříně.“
„Ne kvůli tomu tričku,“ řekne Wren a já si začnu připadat divně.
(str. 53)

Zaujala vás kniha? Zkuste si o ni u nás zasoutěžit!

————————————————

Ne vždy jde všechno hladce jako po másle. Své by o tom mohla vyprávět čtyřicetiletá Eva, které se postupně začne hroutit její doposud spokojený život. Jak se vzniklým potížím postaví?

Pravidlo průšvihu

Evě se blíží čtyřicítka a nemůže si stěžovat. Chystá velkou oslavu, hýří plány a těší se, že teď to v jejím životě bude ještě velkolepější než dosud. Jenže opak je pravdou, najednou to jde od desíti k pěti: stabilní vztah ztrácí stabilitu, podnikání se spíš hroutí. Eva nerada zjistí, že její život je plný problémů. Ale má optimistické heslo: Po každém průšvihu přijde něco hezkého…

Autorka: Petra Vernerová

Počet stran: 208
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7466-940-8
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Pravidlo průšvihu vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Kdyby tak matka věděla!
Boris už hodně dlouho kašle na mě a vlastně na děti, které po nelítostné právní bitvě vysoudil do společné péče, kašle na všechno, co nás kdy spojovalo a aspoň navenek přibližovalo modelu normální fungující rodiny. V posledních dvou třech letech se o Bělu a Adama ty dva týdny v každém měsíci starám většinou sama, bez Borise.
Už nepodnikáme zábavné rodinné výlety autem ve čtyřech jako dřív, Boris už dávno nepíše s dětmi úkoly a nechodí s nimi na plavečák, aby se Adam konečně přestal bát vody, nevyrážíme na společné lyžařské prázdniny ani rodinné víkendy. Zábavné akce a výpravy teď s dětmi plánuju hlavně v místech, kam nás doveze městská doprava, párkrát jsme vyrazili i vlakem nebo autobusem, protože řídit sama s dětmi si netroufám. (str. 1)

Ve čtení ukázky můžete pokračovat přímo na stránkách nakladatelství.

————————————————

Na závěr vám představujeme příběh nejdříve pětileté, později pětašedesátileté Very a její vnučky Anny. Najdou dvě osamělé ženy i přes nepřízeň minulosti konečně štěstí?

Starý kraj

Pětiletá Vera uprchne se svou matkou v roce 1945 z východního Pruska na sever Německa do regionu Altes Land. Útočiště najdou na starém statku s rákosovou střechou. Vera se ve velkém, chladném selském stavení celý život cítí cize, ale přesto z něj nedokáže odejít. O šedesát let později se jí přede dveřmi nečekaně objeví neteř Anna. Utekla i se svým malým synem z předměstí Hamburku, kde ambiciózní ekorodiče nosí svoje děti ulicemi jako vítězné trofeje – a kde se Annin muž zamiloval do jiné. Vera a Anna se téměř neznají, přesto toho mají společného víc, než tuší.

Dörte Hansenová, vládnoucí bystrým okem i suchým humorem, v této knize vypráví příběh dvou samotářek, které nečekaně najdou něco, co ani nehledaly: rodinu.

Autorka: Dörte Hansenová
Přeložila: Viktorie Hanišová

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-7491-588-8
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Starý kraj vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

Někdy v noci, když od západu přišla bouře, sténal dům jako loď, která se zmítá sem a tam v neklidném moři. Nárazy větru se s kvílením zakusovaly do starých zdí.
Takhle zní křik čarodějnic, když je upalují, říkala si Vera, nebo dětí, které si skřípnou prsty.
Dům sténal, ale nikdy se nepotopil. Naježená střecha stále pevně držela na trámech. Rákosové došky, kterými prorůstala hnízda zeleného mechu, se jen na hřebeni místy prohýbaly.
Z fasády se odlupovala barva a neopracované dubové hrázdění z ní trčelo jako šedé kosti ve zdi. Nápis na štítu byl dávno zašlý, ale Vera dobře věděla, co na něm stojí: Tento dům je můj, a přece není můj. Ten, kdo přijde po mně, ho také prohlásí za svůj. (str. 9, 10)

Zbytek ukázky si můžete přečíst pod následujícím odkazem.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTereza

Váňová, Magda

Šulc-Švarc, 2016

zobrazit info o knizeTaškařice

Maternová, Jana

Agentura KRIGL, 2016

zobrazit info o knizeTady byla Britt-Marie

Backman, Fredrik

Host, 2016

zobrazit info o knizeBěsnící světlo

Laureová, Estelle

Leda, 2016

zobrazit info o knizePravidlo průšvihu

Vernerová, Petra

Alpress, 2016

zobrazit info o knizeStarý kraj

Hansenová, Dörte

Host, 2016

Napsat komentář