Tipy pro milovníky sci-fi a fantasy

Tipy_pro_milovniky_sci-fi_a_fantasy
Sci-fi a fantasy patří mezi velmi oblíbené žánry poskytující nekonečnou studnici inspirace a zábavy. V dnešních knižních tipech vám představíme hned čtyři horké novinky z oblasti imaginativních světů. Pohodlně se usaďte a jdeme na to!

Vody české fantasy scény oživila čerstvá krev. Petra Stehlíková na kontě sice už několik titulů má, ale to pravé zviditelnění jí přinesl až Naslouchač. A oprávněně! Začtěte se do dechberoucího příběhu z prostředí temného postapokalyptického světa.

Naslouchač

Velká válka rozdělila svět na dvě části, z nichž jedna je obyvatelná a druhá zamořená jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání štít, který čerpá energii z nerostu zvaného sklenit. V blízkosti štítu žije národ sklenařů, kteří jako jediní dokážou sklenit těžit. Platí však za to vysokou daň. Energetické pole štítu odsuzuje sklenaře k životu ve středověkých podmínkách, lidé z nížin je zotročili a těžba sklenitu jim způsobuje nemoci a znetvoření.
Třináctiletá Ilan se jako jedna z mála narodila bez deformací a navíc se vzácným darem – dokáže naslouchat sklenitu. Aby ji neodvedli od rodiny, od dětství se vydává za chlapce a skrývá se v masce a hábitu, které musejí sklenaři nosit na znamení podřízenosti. Díky svému daru by snad mohla mít o něco lepší život, protože se může vyučit sklenařským brusičem.
Jenže její schopnosti jsou už teď tak výjimečné, že si ji vybere kapitán pětadvacítky, družiny, která chrání sklenařská města před nebezpečnými tvory zrozenými z otráveného vzduchu za štítem.
Ilan ví, že musí své tajemství před pětadvaceti bojovníky za každou cenu uchránit. Jsou to přece nepřátelé a život sklenaře pro ně nic neznamená. Nebo se mýlí?

Autorka: Petra Stehlíková

Počet stran: 374
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7491-383-9
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Naslouchač vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

„Nikdy jsem je neviděla!“ zašeptala.

„Ani já ne,“ vrtěla jsem rozrušeně hlavou.

I když město navštívili už tolikrát, nikdy jsem neměla možnost spatřit třeba jen jednoho z nich. Natož všechny pohromadě. Proto jsme dnes, poháněny nepotlačitelnou zvědavostí, s Tessou utekly.

Když vstoupili, úžasem jsme otevřely ústa. Tessa se vedle mě zachvěla a já si všimla, že totéž udělalo i několik z přihlížejících žen.

Dvacet pět urostlých mužů právě vstoupilo do sálu. Oděni do svých uniforem, ověšeni zbraněmi kráčeli ve dvou řadách. V jejich čele pochodoval kapitán. (str. 8, 9)

Neváhejte a pokračujte ve čtení ukázky. Zkuste se také zapojit do probíhající soutěže a knihu u nás vyhrát! Rozhovor s autorkou najdete v našem článku.

O autorce

Stehlikova-PetraPetra Stehlíková (* 1976) vystudovala střední zdravotnickou školu — obor zdravotní laborant. Vystřídala několik zaměstnání, naposledy pracovala jako hotelová recepční. Své knihy nejprve vydávala vlastním nákladem (např. trilogie Zrozena z popela). Román Naslouchač vycházel od roku 2014 na internetu. Autorka žije v Praze, v současné době je na mateřské dovolené.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host

————————————————

A aby těch fantasy titulů od českých autorů nebylo málo, dovolíme si vám představit ještě jedno dílo od autorky pocházející z našich končin. Kristině Hlaváčkové vychází první díl nové knižní série, která mimo napínavé fantasy zápletky nabízí také detektivní prvky.

Podsvětí – Artefakt

Napínavá fantasy s nádechem detektivního příběhu vás nenechá klidnými. Proč se někdo pokouší zabít Sam Barnetovou? Navíc když jsou okolnosti útoků přinejmenším podivné. Natolik podivné, že Sam začíná pátrat na vlastní pěst. Zjišťuje, že za jejími eskapádami stojí jeden hodně zvláštní Artefakt, jedno nečekané tajemství jménem magie. Ocitá se v netušených zákoutích tajemného Podsvětí a začíná kličkovat mezi jeho půvabem i nástrahami. Ale ani v boji o život Sam nešetří cynismem a osobitým humorem…

Autorka: Kristina Hlaváčková

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-271-0043-9
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Podsvětí – Artefakt vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Zaregistrovala je dřív, než je uviděla. Aniž by si to pořádně uvědomila, shodila tašku na zem a sáhla pod bundu. Ucítila uklidňující váhu Ninja-to ve své ruce. Jeho čepel byla temná, ve světle luceren se ani nezaleskla. V ruce svěšené podél těla, v zákrytu nohavice, byla téměř neviditelná. Bylo jich pět. Jen pět. I přesto měla pocit, že je v mnohem větším nebezpečí, než byla při útoku ve svém bytě. Bylo na nich něco děsivého. Vynořili se ze stínů tak tiše a přirozeně, jako by sami byli těmi stíny. Obklopili ji v nepravidelném, postupně se zmenšujícím kruhu.

Celou ukázku si můžete přečíst v našem článku, a pokud vás kniha zaujala, prohlédněte si i reportáž z jejího křtu!

O autorce

Kristina Hlaváčková se narodila 3. 6. 1979 v Praze. Část svého dětství strávila s rodinou v Nigérii. První školní léta tak střídavě navštěvovala základní školu v Čechách, internátní a později výběrovou americkou školu v Nigérii. Byla přijata ke studiu na Gymnáziu Josefa Škvoreckého, ale vzhledem k technickému zaměření celé rodiny nakonec vystudovala Gymnázium Arabská. Přes to, že pochází z architektonické rodiny, projevovala vždy spíše humanitní, nikoliv technické sklony. V roce 1997 získala výběrové stipendium a strávila rok na střední škole v Minnesotě, kde poznala jednu ze svých životních lásek – keramiku, a poprvé odmaturovala. Druhou maturitu absolvovala v Čechách. V roce 2008 složila překladatelskou státní zkoušku z angličtiny a překlady jsou velkou, i když zdaleka ne jedinou, součástí její profesní kariéry. Překládala titulky seriálů pro MTV, texty pro prestižní čínský architektonický časopis, jako překladatelka spolupracuje s ČVUT. Studium na Karlově univerzitě dokončila při zaměstnání a v současnosti pracuje jako Office Manager v architektonické firmě. Do světa literatury vstoupila jako autorka úspěšné fantasy trilogie Dračí oči.

Zdroj: nakladatelství Grada

————————————————

Autorkou našeho předposledního titulu je norská spisovatelka Siri Pettersenová. Kniha Ódinovo dítě se velmi rychle vyšplhala na přední příčky prodeje a záruku kvality představuje také fakt, že byla nominována na množství prestižních cen. Začtěte se i vy do prvního dílu úspěšné trilogie!

Ódinovo dítě

Představ si, že ti chybí něco, co všichni ostatní mají. Něco, co dokazuje, že patříš do jejich světa. Něco tak důležitého, že bez toho nejsi nikdo. Jsi jen nákaza. Pouhý mýtus. Člověk.
Hirka se ve svých patnácti letech dozvídá, že je Ódinovo dítě – bezocasá stvůra z jiného světa. Opovrhovaná, obávaná a pronásledovaná.
Někdo si však nepřeje, aby její tajemství vyplulo napovrch, a hodlá toho docílit všemi prostředky. Hirka, jíž jde náhle o život, musí uprchnout. Existují však nebezpečnější stvoření než Ódinovy děti a Hirka není jediná, kdo prošel bránou mezi světy…
První díl úspěšné norské fantasy trilogie Havraní kruhy inspirované severskou mytologií je nejen skvěle gradovaným dobrodružstvím, ale také příběhem o touze po spravedlnosti, o nebezpečí slepé víry a právu či odhodlání vést druhé.

Autorka: Siri Pettersenová
Přeložila: Jitka Jindřišková

Počet stran: 568
Vazba: vázaná
Formát: 146×212 mm
ISBN: 978-80-7491-556-7
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Ódinovo dítě vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

„Do Slokny, co vlastně jsi? Nejsi přízrak. Ani dítě slepých. Jsi jen znetvořené?“ Přetočil dítě na břicho a přejel rukou podél páteře až do míst, kde měl být ocas. Vidoucí ví, že nepatří k těm, kdo věří babským řečem, ale dítě mluvilo samo za sebe. Nepocházelo z Ymova plemene.

Jsi plíseň.

Upřeně se díval na svoje pěsti, jako by se do nich plíseň už pustila. „Nemůžu si tě nechat. Nikdo by si tě nenechal!“ Zvedl ji a podržel před sebou. Holčička byla jen několik dní stará. Na hlavě měla jemné chmýří, které světlo z krbu barvilo do měděna.

„Můžu tě zabít. To bych měl udělat. Zachránit si vlastní kůži.“ (str. 10)

Jak to s dítětem dopadne? Pokračujte ve čtení a možná se to dozvíte…
Více informací o knize naleznete také v našem článku.

Ohlasy na knihu

Velkolepé vyprávění o víře, pochybách, přináležitosti, podezíravosti a strachu z neznámého. Románový svět je celistvý, plný hlubokých myšlenek a věrohodných postav.

- Porota ceny Fabelprisen

Především jde o řemeslně velmi dobře zvládnutou prózu bez manýr. To je to, co ji v rozbujelém žánru fantasy staví vysoko nad ostatní. Kniha nabízí nervy drásající příběh a přesvědčivé postavy.

- May Grethe Lerum, VG

O autorce

Pettersenova-SiriSiri Pettersenová (*1971) je spisovatelka, autorka komiksu a ilustrátorka pocházející z Trondheimu. Z její komiksové tvorby je nejznámější humoristická série s politickými podtóny Anti-Klimaks. Za první díl trilogie Havraní kruhy: Ódinovo dítě (2013) obdržela Fabelprisen, ocenění udělované nejlepší norské knize v žánru sci-fi a fantasy. Ódinovo dítě bylo nominováno i na Cenu norského ministerstva kultury pro debutanty, Cenu knižních blogerů a Cenu knihkupců (jako vůbec první fantasy titul v historii). Trilogie Havraní kruhy bude zfilmována.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host

————————————————

Závěrem vám ukážeme knihu, jejímž autorem je Charlie Human, jediný muž v našem výčtu. Apokalypsa na počkání má představovat o poznání drsnější verzi tak trochu jiného Harryho Pottera. Pojďte se přesvědčit o tom, že i tato temná urban fantasy má něco do sebe!

Apokalypsa na počkání

Jó, Harry Potter byl od pohledu hodnej kluk a Baxter Zevcenko má stejně sladkej kukuč, ovšem zbytek už tak trochu nesedí… Chodí na střední v Kapském městě, kde si slušně vydělává prodáváním bizarního porna, a tím tahá za nitky v hierarchii školních gangů, a taky chodí s Esmé, sexy šestnáctiletou kleptomankou… A pak Esmé unesou a vypadá to, že v tom mají prsty dost podivný mocnosti. Baxter ji chce najít za každou cenu a Jackie Ronin, věčně zlehýnka nacamranej lovec duchů, je jedinej, kdo mu dokáže pomoct. Společně se ponoří do temných vod nadpřirozenýho podsvětí, aby Esmé zachránili. Zavede je to do říše zvráceností, budou muset čelit svým nejděsivějším nočním můrám a taky zkusit odvrátit apokalypsu.

Autor: Charlie Human
Přeložil: Vít Bezdíček

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 130×192 mm
ISBN: 978-80-259-0522-7
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Apokalypsa na počkání vydalo nakladatelství Plus.

Ukázka z knihy

„Ztlum to,“ povídám. Otočí svou rozcuchanou zrzavou palici a zírá na mě vševědoucím okem. Cítím, jak se ve mně vzdouvá vztek jako temná vlna.

Vševědoucí oko je zbraň, která se v naší rodině předává z generace na generaci. Děda z otcovy strany ho má. Myslím, že právě to nejspíš dohnalo babičku k alkoholismu a závislosti na sexu, než se napravila, rozvedla se s dědou a dala se k rasistické komuně v Severním Kapsku. Kvůli tomu a taky proto, že si děda myslí, že po něm jdou obří vrány, které dokážou měnit podobu.

Oko v naší rodině přeskočilo generaci a teď ho má Rafe, nejstarší syn. Jedním pohledem vás prosvítí jako rentgenem a odhalí vaše nejzranitelnější místa, vaše nejcitlivější tajemství. (str. 11, 12)

Stáhněte si celou ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto a mnoho dalších knih za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNaslouchač

Stehlíková, Petra

Host, 2016

zobrazit info o knizePodsvětí – Artefakt

Hlaváčková, Kristina

Grada, 2016

zobrazit info o knizeÓdinovo dítě
Havraní kruhy

Pettersenová, Siri

Host, 2016

zobrazit info o knizeApokalypsa na počkání

Human, Charlie

Plus, 2016

Napsat komentář