Kniha, ze které jde strach

Zloba
Poslední u nás vydaný detektivní thriller od Chrise Cartera sice svou čtivostí navazuje na řadu svých knižních předchůdců, ale co se týče atmosféry příběhu, je úplně jiný. Italsko-brazilský spisovatel tentokrát čtenáře vyděsí až do morku kostí.

Autorem knihy Zloba, kterou u nás vydalo nakladatelství BB/art v roce 2016, je Chris Carter, italský spisovatel narozený v Brazílii. Carter vystudoval psychologii a chování zločinců na Michiganské univerzitě. Jako člen týmu soudní psychologie michiganského státního zastupitelství vyslýchal a studoval mnoho zločinců včetně sériových a mnohonásobných vrahů. Čtenáři Carterových knih již musí být jasné, že poznatky ze svých studií i praxe bohatě zužitkoval i při psaní detektivních thrillerů, jež jsou čtivé a zároveň děsivé právě díky své uvěřitelnosti. U nás již vyšlo šest knih od tohoto čtenáři oblíbeného spisovatele, kromě Zloby jsou to tituly Dvojitý kříž, Jeden za druhým, Sochař smrti, Popravčí a Noční lovec. Na každý z uvedených románů si můžete po kliknutí na jeho název přečíst na našich stránkách recenzi.

Wyoming se stává dějištěm podivného a děsivého dramatu. Vše začíná kuriózní nehodou. Řidič auta dostane za volantem infarkt, což způsobí autonehodu, mezi jejímiž svědky je i šerif tamějšího klidného městečka. Zatímco svědkové jsou šokováni tím, co právě viděli, z kufru auta se vyvalí dvě lidské hlavy. Vyšetřování dvojnásobné sadistické vraždy vede k odhalení muže majícího za uplynulých dvacet pět let na svědomí tři desítky násilně ukončených životů v oblasti celých Spojených států.

Vyšetřování se ujme detektiv Hunter, pro nějž je případ nejen další šancí, jak dostat za mříže pro společnost nebezpečného zločince, ale i velmi osobní záležitostí. Pachatele totiž dobře zná a má s ním úzký osobní i pracovní vztah. Jak postupují rozhovory mezi detektivem Hunterem a vrahem, Hunter zjišťuje, že vše je ještě horší, než jak to původně vypadalo. A vzhledem k tomu, že již od začátku vyšetřování nabírá případ hrůzných odstínů, může detektiv počítat s přelomovým případem své kariéry.

Jak už je u Carterových knih zvykem, i z četby detektivního thrilleru Zloba si čtenář odnese specifický pocit. Ti otrlejší budou na titul vzpomínat jako na knihu, u které zažili momenty skutečného strachu, ti méně otrlí možná dokonce zvýší obrat nějaké z firem specializujících se na zabezpečení domácností. Nejde jen o prázdnou chválu, Carter skutečně umí bravurně pracovat se čtenářovou psychikou a vyvolat u něj právě ten pocit, který potřebuje pro dokonalé působení příběhu.

Carterova minulost u týmu soudní psychologie michiganského státního zastupitelství se v knize rozhodně neztratila. Pachatel jakoby vypadl z nějaké složky v archivu kriminální policie. Jeho chování je sice neobvykle brutální a v některých aspektech přehnané, ale uvěřitelné a autorem dobře odůvodněné. Stejně tak chování detektiva Huntera, jeho vyšetřovatelské postupy a myšlenkové pochody jsou naprosto adekvátní jeho profesi a popisovaným zkušenostem. Tato skutečnost společně s tím, že Carter v jistém smyslu vystoupil ze zaběhnutého rámce, který používal v předchozích knihách, tvoří z románu Zloba ve svém žánru jedinečné dílo, které nenechá čtenáře chladným.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZloba

Carter, Chris

BB/art, 2016

Napsat komentář