Škola, základ života! aneb škola ze všech úhlů

skola
Ačkoliv se školní rok pomalu, ale jistě chýlí ke konci, my vám v dnešních tipech přinášíme tři knihy právě ze školního prostředí.

První kniha mapuje školství od jeho oficiálního počátku, tedy od roku 1774, kdy byla zavedena všeobecná školní povinnost. Rákoska v dílně lidskosti je svědectvím o utváření školství, jeho místě v životě nejen dětí, ale i dospělých, a jeho postupném vývoji.

Rákoska v dílně lidskosti

Autorka: Petra Vošahlíková

Počet stran: 312
Vazba: brožovaná
Formát: 133×200 mm
ISBN: 978-80-200-2533-3
Doporučená cena: 350 Kč

 

Vyhlášení všeobecné školní povinnosti v českých zemích v roce 1774 v rámci habsburské monarchie bylo prvním krokem na cestě školy k všeobecně respektované instituci. O charakteru a poslání školy rozhodoval stát i církev. Během 19. století nastolily české národně emancipační snahy témata jako otázka vyučovacího jazyka a interpretace národních dějin, literatury, umění, vědy, hospodářské prosperity apod. V oblasti socializace dětí a mládeže integrační roli škola plnila, její návštěva se stala v průběhu 19. a 20. století pro většinu obyvatel samozřejmostí. Postupně se objevilo mnoho pokusů zdokonalovat ji. Vždy však platilo, že škola působila současně jako nástroj, zrcadlo i součást proměnlivého životního stylu, a toto různorodé poslání plní i nadále.

Knihu Rákoska v dílně lidskosti vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Podle školských úřadů a „Politického zřízení“, které vymezilo základní povinnosti učitelů ve školské praxi, bylo přiměřeným a vhodným vedlejším zdrojem příjmů učitele i pomocníka například zaměstnání kostelníka. Při plnění kostelnických povinností se mu ukládalo: „1. Ať má dětinně zbožnou mysl, jednak aby povolání toto s úctyhodnou vážností zastával, jednak aby farnosti skvělým příkladem zbožnosti předcházel. 2. Měj vždy na očích povinnou vážnost k duchovnímu správci, k jehož obsluze je placen. 3. Ať zná dobře věci pro kostelníka potřebné o celoročních ceremoniích z rituálu a direktoria. Zvláště pokud se týče posledního, kterými písmeny řídí se barva mešních rouch. 4. Vykonávej práci do jeho zaměstnání spadající velmi ochotně každé hodiny, ve dne i v noci, aniž by ukazoval nelibost, nebyl-li za každý výkon odměněn. 5. Zachovej přísně pořádek, jak byl místním duchovním určen, zvláště pokud se týče: zvonění, otevírání a zavírání kostelních dveří atd. 6. Dbej přísně čistoty v kostele, v sakristii, v nářadí, nádobách, prádle, paramentech.“ (str. 146)

Ukázka je dostupná také na webu nakladatelství!

Petra Vošahlíková

Doc. PhDr. Pavla Vošahlíková, DrSc., (1951) přednáší na Filozofické fakultě a Fakultě sociálních věd UK v Praze. Zabývala se politickými a kulturně politickými dějinami19. a první poloviny 20. století, nyní se věnuje problematice dějin všedního dne. Je autorkou více než deseti knih, editorkou patnácti dílů Biografického slovníku českých zemí.

Informace o autorce pochází z nakladatelství Academia.

————————————————

Druhá kniha se zaměřuje na noční můru žáků, rodičů i učitelů, a to na šikanu. Děti, kterých se šikana týká, často o problému mlčí, trápí se a nechápou, proč je na nich „něco špatně“. Autorka knihy Aija Mayrock, která si sama prošla šikanou, se pokouší šikanovaným dětem vyvrátit onen pocit, že je s nimi něco špatného.

Jak přežít šikanování

Autorka: Aija Mayrock
Přeložila: Petra Diestlerová

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-262-1006-1
Doporučená cena: 229 Kč

 

Šikana. Téma, které se týká každé školy a dokonce i každé školní třídy. Děti, které někdo šikanoval, se cítí podobně. Nechápou, proč se staly obětí šikanování, nerozumí tomu, co se děje. A někdy si začnou myslet, že opravdu nestojí za nic, že jsou opravdu tak děsné, jak jim říkají ti, kteří je šikanují. Tuto knihu napsala dívka, kterou ve škole také šikanovali. Dobře ví, co se člověku, kterého někdo trápí, honí v hlavě, a také si dobře pamatuje, co jí pomohlo. Přála by si, aby její kniha pomohla dětem, které spolužáci šikanují, osušit slzy a začít se znovu smát. Kniha osloví nejen děti, ale také jejich rodiče a vychovatele.

Knihu Jak přežít šikanování vydalo nakladatelství Portál.

sikanacitat

Ukázka z knihy

sikana

 Ukázka je k dispozici také na stránkách nakladatelství!

Aija Mayrock

Aija Mayrock je spisovatelka, herečka a aktivistka. Se šikanou má osobní zkušenost a svou knihou chce pomoci dětem, které jsou v podobné situaci.

Informace o autorce pochází ze stránek nakladatelství Portál.

 ————————————————

Po náročnějších tématech není na škodu se trochu zasmát, třeba s Jiřím Žáčkem, oblíbeným básníkem a autorem rozverných hádanek. Tentokrát přichází s knihou plnou luštění a hádání, které mohou dětem zpříjemnit kromě školy i očekávané prázdniny!

Hádanky a luštěniny do školy i na prázdniny

Autor: Jiří Žáček
Ilustrace: Jana Vacková

Počet stran: 80
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-7244-396-3
Doporučená cena: 260 Kč

 

Nová kniha Žáčkových Hádanek a luštěnin do školy i na prázdniny se bude dětem líbit nejen obrázky, které se dají dlouho prohlížet, a velkým počtem rozmanitých hádanek, rébusů a luštěnin, ale také tím, že vše je uloženo do básniček, říkadel, příběhů a dětských her.

Knihu Hádanky a luštěniny do školy i na prázdniny vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

Ukázka z knihy

hadanky

zacek V další ukázce můžete zkusit najít 10 rozdílů!

Jiří Žáček

Básník, spisovatel, dramatik, autor četných knih pro děti Jiří Žáček dokázal ve své tvorbě zkřížit lyriku a humor a díky tomu patří k nejčtenějším českým autorům. Proslavil se svými knihami pro děti a je nejuznávanější a nejznámější současný český básník. Na svém kontě má rovněž úspěšný slabikář pro prvňáčky a dětskou Encyklopedii pro žáčky. Získal řadu nakladatelských cen, mezi nimi tři Zlaté stuhy za nejlepší dětskou knížku.

Informace o autorovi pochází ze stránek nakladatelství Šulc-Švarc.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRákoska v dílně lidskosti
Česká škola v 19. století očima účastníků

Vošahlíková, Pavla

Academia, 2016

zobrazit info o knizeJak přežít šikanování

Mayrock, Aija

Portál, 2016

zobrazit info o knizeHádanky a luštěniny do školy i na prázdniny

Žáček, Jiří

Šulc-Švarc, 2016

Napsat komentář