Tipy na knižní dárek pro maminky

Ella Woodward_Lahodne s Ellou_kazdy den
Svátek matek se kvapem blíží, tak proč neudělat mamince radost třeba úžasnou novou kuchařkou od Elly Woodward? Potěšíte ji i sebe, protože si náramně pochutnáte, až vám z ní něco dobrého uvaří.

logoOmega

Nakladatelství Omega se zabývá především vydáváním klasické české a světové literatury s novými obálkami, ale věnuje se i novým autorům a knihám. Vydává publikace v pestré škále edičních řad, mimo jiné edice Beletrie, kde vycházejí knihy českých i světových autorů. Specialitou mezi edicemi je regionální literatura – pověsti a městské legendy. Nakladatelství však vydává také skvělé kuchařky Elly Woodwardové!

 

Lahodně s Ellou

Autorka: Ella Woodward
Přeložila: Šárka Hroudová

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 170×234 mm
ISBN: 978-80-7390-199-8
Doporučená cena: 299 Kč

Přečtěte si více o knize Lahodně s Ellou.

Lahodně s Ellou je zcela revoluční kuchařka. Je určena pro všechny, kteří se rádi dobře a zdravě najedí. Najdete v ní řadu výborných dezertů, rychlých jídel do ruky, lahodných dipů, pestrých salátů a samozřejmě lehkých hlavních jídel. Pokrmy z nich jsou jednoduché na přípravu a hlavně chutné. Příznivce zdravého životního stylu tak potěší přes sto originálních a zdravých receptů zpracovaných krok po kroku.
Filozofie Elly je vařit úžasná jídla, která si vaše tělo prostě zamiluje. Inspiraci Ella čerpá ze svých vlastních zkušeností a poznatků, které jí pomohly ke zlepšení zdraví. O tuto unikátní knihu byl mezi vyznavači zdravého životního stylu takový zájem, že v rodné Británii vyšlo již šest dotisků.

Ukázka z knihy

KRÉMOVÁ POLENTA s houbami a křupavým kadeřávkem
Polenta je základem italské kuchyně. Vyrábí se z kukuřičné krupice, která se vaří s vodou, dokud nevznikne hustá a krémová hmota. Je to zázračně zdravé jídlo, jelikož vás krásně prohřeje a obsahuje spoustu živin. Nejraději si ji připravuji s křupavým pečeným kadeřávkem a osmaženými žampiony, ochucenými tamari a čerstvým tymiánem. A jako příloha se k ní skvěle hodí batátové plátky (strana 132).

Pro 4 osoby
2/3 hrnku polenty (150g)
250g kadeřávku
500g žampionů
2 lžíce tamari (můžeme použít i sójovou omáčku)
tucet snítek tymiánu
olivový olej
šťáva z ½ citronu
sůl a pepř

Předehřejeme si troubu na 190°C (horkovzdušnou na 170°C). Do většího hrnce nalijeme 1 litr vody a pod pokličkou přivedeme k varu. Když se voda začne vařit, vypneme oheň a za neustálého míchání do ní postupně nasypeme polentu. Když je všechna polenta v hrnci, mícháme ji dalších pár minut, dokud není pěkně hustá. Potom hrnec přikryjeme pokličkou a každých 5 minut znovu zamícháme – stejně jako kdybychom připravovali rizoto. Natrháme kadeřávek a položíme ho na pečící plech, který jsme předtím vymazali olivovým olejem a solí. Kadeřávek pečeme asi 20 minut, dokud není krásně křupavý. Potom nakrájíme žampiony na tenké plátky, vložíme je na pánev, dochutíme tamari a tymiánem a smažíme 5–10 minut. Když je všechno hotové, vmícháme do polenty citronovou šťávu. Naservírujeme polentu do misek, zakápneme olivovým olejem a navrch přidáme křupavý kadeřávek a osmažené žampiony. (str. 44)

Podívejte se na další ukázky receptů.

————————————————

Úspěch Elly Woodward vzrostl do takových výšin, že bylo jen otázkou času, než ke čtenářům dorazí „nášup“. Pokračování famózní kuchařky je tady, a vy se tak můžete těšit na další chutná jídla, která navíc prospějí vašemu zdraví.

Lahodně s Ellou každý den

Autorka: Ella Woodward
Přeložila: Šárka Hroudová

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 170×234 mm
ISBN: 978-80-7390-315-2
Doporučená cena: 349 Kč

Přečtěte si více o knize Lahodně s Ellou každý den.

Pokračování kuchařky Lahodně s Ellou není jen tak obyčejným seznamem receptů jako mnoho jiných knih tohoto typu. Není to ani nudné povídání o nějaké další dietě. Je to velmi zajímavá kniha, díky které se naučíme těšit z přírodního jídla, a zároveň dopřejeme tělu to, co nejvíce potřebuje. Autorka si je navíc vědoma složitosti a uspěchanosti dnešní doby, a proto dbala na to, aby se její recepty daly připravit snadno a rychle. Je to jedinečná publikace, která člověku umožní zlepšit kvalitu života bez velké námahy.

Ukázka z knihy

Jestli připravujete ovesnou kaši, která se musí nechat odležet přes noc, poprvé, pak vám doporučuji, abyste začali klasickým Bircherovým müsli (strana 30), protože má chuť, na jakou jste zvyklí. Pokud už se však cítíte připraveni na něco nového, je tento recept právě pro vás. Chutná skvěle a je to jedna z mých nejoblíbenějších snídaní. Pyšní se jedinečnou chutí a rozmixovaná červená řepa, jablko a banán udělají z každého sousta krémovou pochoutku. Navíc má nádhernou růžovou barvu, která všední ráno vždy úžasně rozjasní.

SLADKÉ OVESNÉ VLOČKY S ČERVENOU ŘEPOU

Na 2 porceLahodne s Ellou kazdy den_ukazka
1 malá červená řepa (asi 30 g)
1 jablko
1 lžíce javorového sirupu
1 lžíce mandlového másla
1 banán
140 g ovesných vloček
2 lžíce vyloupaných konopných semínek (podle chuti)
2 lžíce chia semínek
200 ml vody

Předehřejeme si troubu na 220 °C (horkovzdušnou na 200 °C), vložíme červenou řepu na pečící plech a necháme ji péct asi hodinu, dokud z ní nejde lehce seškrábnout slupka. (Pokud používáme předvařenou řepu, můžeme tento krok přeskočit.) Necháme řepu vychladnout, prsty sloupneme slupku (kterou vyhodíme) a vložíme řepu do mixéru. Oloupeme a odjádříme jablko, rozkrájíme ho na několik kousků a ty také nasypeme do mixéru. Přidáme do mixéru 200 ml vody, javorový sirup, mandlové máslo a banán a mixujeme zhruba 30 sekund, dokud není směs hladká. Do 2 nádob (s víčkem) rozdělíme ovesné vločky a do každé nádoby nalijeme polovinu rozmixované směsi. Do každé nádoby přidáme polovinu konopných a polovinu chia semínek a důkladně promícháme. Nádoby uzavřeme víčkem a vložíme do lednice, kde je necháme přes noc nebo alespoň na 4 hodiny odležet. Pokud pokrm uchováváme v lednici, měli bychom ho spotřebovat do 2 dnů. Před podáváním necháme chvilku odstát při pokojové teplotě.

Vylaďte to
Tato bašta je skvělá, i když ji podáváte horkou: jednoduše namočené vločky ohřejte v pánvi, přidejte trochu ovesného mléka a nechte asi minutu prohřát. Dávejte pozor, aby se pánev nevysušila.

Podívejte se i na jiné báječné recepty. Další ukázku z knihy najdete na našich stránkách již tuto neděli.

 

Ella Woodward

Ella WoodwardElle Woodward byla v září roku 2011 diagnostikována nemoc s názvem syndrom posturální tachykardie. Tato choroba měla zničující dopad na její život. Trápily ji záchvaty bušení srdce, bolesti, nesnesitelné žaludeční potíže, bolení hlavy. Asi šest měsíců se snažila nemoc léčit pomocí tradiční medicíny, ale na její symptomy to nemělo téměř žádný dopad. Rozhodla se tedy, že je čas vše od základu změnit. Začala se zajímat o celostní medicínu a přírodní léčitelství. To ji přivedlo ke změně stravovacích návyků. Ze dne na den se přeorientovala na stravu založenou na přírodních potravinách rostlinného původu. Zcela přestala jíst maso, mléčné výrobky, cukr, lepek, rafinovanou stravu a chemická aditiva. Byla to pro ni změna o 180 stupňů. Před tím nikdy nejedla ovoce ani zeleninu! Její jídelníček se sestával ze zmrzliny, čokolády, arašídového másla, želé, müsli a těstovin. Byla závislá na cukru! Všechno, co najdete na jejích stránkách, je výsledkem toho, co se naučila a co vedlo k jejímu uzdravení. V žádném případě není školená kuchařka. Je naprostý samouk a její recepty jsou výsledkem mnoha pokusů a omylů!

V roce 2013 získala magisterský titul v oboru historie umění na univerzitě St Andrews a poté se vrátila domů do Londýna, kde pracuje na mnoha neuvěřitelně zajímavých projektech. Vydala velmi úspěšnou aplikaci pro iPhone a Android (najdete ji na iTunes a Google Play). Pořádá kurzy vaření a setkání kulinářských klubů. Momentálně studuje přírodní dietologii na Vysoké škole přírodní medicíny.

Fotografie a informace o autorce byly čerpány ze stránek nakladatelství Omega.

 

Rozhovor s Ellou Woodward

Jak vypadá váš běžný denní jídelníček? Připravujete si jídlo vždy doma nebo někdy jíte v restauracích?

Lahodne s Ellou kazdy den_ukazka2Většinou snídám ovesnou kaši s mandlovým mlékem, malinami, borůvkami, jahodami nebo dalšími plody a trochou mandlového másla. K obědu mám nejraději rozmačkané avokádo na rýžovém toastu spolu s citronem a chilli. Večer miluju rychlá a teplá jídla. Připravuju si často večeři s sebou. Například těstoviny arrabbiata z mé nové kuchařky (pozn. Lahodně s Ellou každý den) nebo velké veganské karí. Během dne mlsám takové dobroty jako energetické koule a hummus s krekry. Když zkouším nové recepty na koláčky či sušenky, tak u vaření ráda ujídám. Vyhovuje mi připravit si v neděli několik druhů jídel. Zamrazím je a během týdne je postupně jím. Šetřím tak čas. Ale občas chodím i do restaurací. Často navštěvuji lahůdkářství, kde si dopřávám speciality jako zelené veganské karí, batáty s falafelem, energetické koule či zelená smoothies a ovocné šťávy. Takže jak vidíte, můj jídelníček je opravdu pestrý!

Díky rostlinné bezlepkové stravě jste překonala nemoc, se kterou si běžná medicína nevěděla rady. Pociťujete na sobě nějaké další změny kromě zlepšení imunity?

Způsob, jakým jíte, se neuvěřitelně podepisuje na tom, jak jste naladění a jak funguje vaše tělo. Já se cítím plná energie a štěstí. Od té doby, co jsem na rostlinné stravě, jsem v té nejlepší fyzické i psychické kondici. Je skvělé jíst taková jídla, která vám dodají spoustu energie. Kromě toho prospívají také mé mysli!

Některé suroviny jako například oříšky či bio potraviny jsou poměrně drahé. Máte nějaké tipy, jak jíst zdravě a zároveň levně?

Je tu spousta surovin, které jsou levné – oves, mrkev, brambory, rýže, fazole či zelenina. Nemusíte nakupovat v bio kvalitě. Právě tyto základní suroviny tvoří základ mého jídelníčku. Samozřejmě, pokud si chcete dopřávat různé superpotraviny, může se vám to prodražit. Moje poslední kuchařka se hodně zaměřuje právě na ingredience. Takové, které jsou snadno dostupné, levné a může si je pořídit každý.

Jak pečujete o své zdraví v dalších oblastech?

Lahodne s Ellou kazdy den_ukazka3Snažím se udržovat v životě ten správný balanc, věnovat se sportu, přátelům, rodině a metodám, které mi pomáhají odbourávat stres. Většinou si na začátku týdne domluvím různá cvičení jako box, spinning nebo jógu. Ráda se pořádně zapotím a rozhýbu své tělo. Na rovnováze pracuji opravdu poctivě. Vždycky si najdu čas na odpočinek. Miluju dlouhé procházky se psem, horkou koupel či meditaci. Díky tomu se mi daří udržovat zdravou a šťastnou mysl.

Plánujete o dalších aspektech zdravého životního stylu napsat knihu?

Zatím to nemám v plánu, ale jde o oblasti, které mě opravdu zajímají. Takže se je do budoucna chystám ještě víc prozkoumat!

Jaro je za dveřmi. Mohla byste závěrem doporučit našim čtenářům nějaké tipy na jarní očistu těla?

Myslím, že pro začátek je nejlepší zařadit do běžného jídelníčku víc ovoce a zeleniny. Nechápejte to jako detox, ale jen takové odlehčení organismu. Přidávejte si čerstvou zeleninu jako přílohu k jídlům, které máte rádi. Nebo experimentujte s její přípravou, určitě najdete nové způsoby, jak ji chutně zpracovat.
Hodně se soustředím na to, abych jedla pouze průmyslově nezpracované suroviny. Také se vyhýbám bílému cukru. Připravte si lahodné sladkosti podle mých receptů jako například fazolové brownies, energetické koule nebo čokoládovo-karamelové řezy. Místo cukru používám přírodní sladidla.
Budete překvapení, jak skvěle se budete díky těmto malým změnám cítit!

Zdrojem informací je tisková zpráva nakladatelství Omega.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLahodně s Ellou
Úžasné přísady a neuvěřitelná jídla, které bude vaše tělo milovat

Woodward, Ella

Edice Knihy Omega, 2015

zobrazit info o knizeLahodně s Ellou každý den
Snadné recepty a skvělá jídla pro zdravý životní styl

Woodward, Ella

Edice Knihy Omega, 2016

Napsat komentář