Víkendové napětí s detektivními příběhy

tree
Stalo se už nepsaným pravidlem, že s víkendem přichází i naše tipy na příběhy plné napětí. Ani tento pátek nebude výjimkou a opět budeme nalézat mrtvoly a pátrat po vrazích. Naštěstí jen a pouze na stránkách knih.

Alex Grecian ve své knize Černý kraj přináší příběh plný napětí a boje s předsudky. Na venkov přijede vyšetřovací skupina z Londýna a záhy zjistí, že jejím úkolem nejen najít vraha nebo vrahy, ale také vysvětlit místním, že strašidla a příšery neexistují.

Když v hornické vesnici v Černém kraji zmizí beze stopy tři členové jedné rodiny a nedlouho poté najde místní děvčátko v ptačím hnízdě lidské oko, požádá místní strážmistr o pomoc londýnský Scotland Yard.
Inspektor Walter Day a seržant Nevil Hammersmith však netuší, co je čeká. Musí bojovat nejen s nepřízní živlů, ale i s pověrčivostí místního obyvatelstva, které upřímně věří, že pták je znamením smrti a že pod zemí má doupě krvavá příšera. Navíc se celá vesnice pomalu, ale jistě propadá do neprobádané sítě starých štol. Než policisté s pomocí dr. Kingsleyho rozluští záhadu Černého kraje, musí odhalit nejedno temné tajemství a osvědčit, že mají nejen nervy, ale i svaly ze železa.

Černý kraj

Autor: Alex Grecian
Přeložila: Jitka Fialová

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-257-1735-6
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Černý kraj vydalo nakladatelství Argo.

Najednou věděla, že je to oční bulva – a to oko, že se na ni dívá.

Hilde sebouu trhla a oko upustila. Proletělo mezi větvemi, jednou, dvakrát se odrazilo od kmene a zmizelo jí z dohledu v zasněžené kupce měkkého podrostu. Hilde se smekla noha, kterou měla na kraji větve, a dívenka si uvědomila, že klouže dolů. Sjela jenom k menšíí postranní větvi, ale ta její váhu neudržela. Hilde hbitě chňapla po hnízdě a při tom vnímala, jak jí – příliš pozdě – v krvi stoupá hladina adrenalinu.

————————————————

Jak se majitel detektivní kanceláře může rázem ocitnout na opačné straně barikády? Stačí, když najdou mrtvolu ženy v jeho posteli. Jakékoliv vysvětlovaní je pak velmi těžké. Příběh na toto téma v knize Podezřelý č. 1 rozvíjí James Patterson.

Od chvíle, kdy bývalý mariňák Jack Morgan založil firmu Private, její význam narostl. Stala se nejvýkonnější vyšetřovací agenturou na světě. Když najdou Jackovu bývalou milenku zavražděnou v jeho posteli, je on sám rázem hlavním podezřelým. Jack ví, že čelí nejmocnějším nepřátelům za svou kariéru. Nesmí udělat žádnou chybu, jinak přijde o vše, i o život.

Podezřelý č. 1

Autor: James Patterson
Přeložil: Ondřej Duha

Počet stran: 296
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-048-9
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Podezřelý č. 1 vydalo nakladatelství Alpress.

————————————————

Black Mask – antologie detektivních příběhů přináší to nejlepší z americké detektivky první poloviny 20. století. Výběr sestavil a upravil Otto Penzler a vzdává tak čest odkazu autorů, kteří významně ovlivnili další odvětví literatury a posléze filmu.

Black Mask je legendární americký magazín, který v době své největší slávy ve dvacátých a třicátých letech 20. století vydával první práce Dashiella Hammetta, Raymonda Chandlera, Erlea Stanley Gardnera a dalších skvělých autorů detektivek.

Mnozí z nich se časem proslavili jako zakladatelé dodnes oblíbené „drsné školy americké detektivky“, ta vzápětí významně ovlivnila komiks i film, později literaturu science fiction, především kyberpunk. O časopise, jehož křiklavé obálky se staly samy o sobě kultem, se stále hodně mluvilo, novodobých antologií však bylo k dispozici jen pomálu. Napravil to svými dvěma reprezentativními antologiemi až skvělý editor a znalec pulpových periodik Otto Penzler.

Český výbor na jejich základě pořídil Pavel Medek, sám na slovo vzatý znalec a sběratel americké drsné školy. Záměrně do něj zařadil výhradně povídky, jež česky zatím nikdy nevyšly. Vedle známých jmen – např. Peter Collinson, což byl toliko pseudonym Dashiella Hammetta, či John D. MacDonald – se v něm tak představuje řada autorů v češtině vůbec poprvé: Theodore A. Tinsley, William Cole, Thomas Walsh a další. Práce na této knize byla pro překladatele Pavla Medka bohužel tou poslední, ale možná je o to cennější.

Black Mask – antologie detektivních příběhů

Autor: Otto Penzler
Přeložil: Pavel Medek

Počet stran: 344
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-259-0509-8
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Black Mask – antologie detektivních příběhů vydalo
nakladatelství Plus.

Nahlédněte do knihy v následující ukázce.

Pevnou rukou přetáhl zdráhající se ženu přes práh. V jasném světle si ji tam pořádně prohlédl. Měla na sobě kompletní venkovní oblečení: klobouk, plášť, boty na vysokých podpatcích, rukavice. Deštěm byla celá promáčená. Očividně strávila venku v bouři delší dobu, než by jí trvalo doběhnout od vedlejších dveří. Bledá hranatá tvář mohla patřit třeba Švédce. Sledovala zdvořilého cizince, jehož přítomnost tady nečekala, s nechápavým a vystrašeným výrazem v mdlých očích. A ta boule v pokleslé kapse jejího dlouhého pláště znamenala pistoli, na to byl Jerry ochoten vsadit vlastní rozum.

————————————————

Peter May patří ke známým jménům současné detektivky, což dokazuje i ve svém románu Ostrov Entry. Vyšetřovatel, který se sám nachází v osobní krizi, cítí, že zdánlivě jednoduchý případ nebude mít tak snadné řešení, jak se na první dojem zdálo.

Brožované vydání detektivního románu od autora trilogie z ostrova Lewis.

Když detektiv Sime Mackenzie nastupuje na palubu letadla, ani se neohlédne. Cesta na ostrov Entry pro něj představuje šanci utéct hořké směsi osamělosti a lítosti nad svým dosavadním životem ve městě.
Z montrealského letiště odjíždí jako součást osmičlenného vyšetřovacího týmu, směřujícího do zálivu Svatého Vavřince. Pouhé dva kilometry široký a tři kilometry dlouhý ostrov Entry je domovem asi sta obyvatel – a ten nejbohatší z nich byl právě nalezen zavražděný ve svém domě.
Vyšetřování se zdá být pouhou formalitou. Důkazy nasvědčují vraždě ze žárlivosti, kterou má mít na svědomí pomstychtivá manželka. Ale vyšetřování Simovi zamotá hlavu poté, co se s hlavní podezřelou střetne tváří v tvář. Je si jistý, že ji zná – a to i přesto, že se nikdy nepotkali.
Pronásledován tímto pocitem se potácí mezi nespavostí a podivnými sny o dávné minulosti na skotském ostrově vzdáleném tři tisíce mil. Sny, v nichž vdova hraje hlavní roli. Navzdory důkazům o její vině je přesvědčen o tom, že vraždu nespáchala. Jeho posedlost ho dovede před rozhodnutí – zvítězí profesní povinnost, nebo vlastní svědomí? Výsledek totiž určí Simův další osud.

Ostrov Entry

Autor: Peter May
Přeložila: Linda Kaprová

Počet stran: 407
Vazba: brožovaná
Formát: 125×195 mm
ISBN: 978-80-7491-683-0
Doporučená cena: 239 Kč

Knihu Ostrov Entry vydalo nakladatelství Host.

Podívejte se na ostrov prostřednictvím ukázky.

Přečtěte si, co už bylo o knize napsáno.

Nikdo z nich nevěděl, jestli na příjezd trajektu čeká takové množství lidí i jindy, ale když loď přirazila ke břehu v přístavu na ostrově Entry, bylo maličké molo plné aut a zvědavých ostrovanů. Přivítal je vyšetřující seržant oddělení policie Cap aux Meules André Aucoin. Byl už ve středním věku, ale zkušenosti policistů z pevniny mu chyběly, a tak ho jejich příjezd plnil posvátným úžasem. Užíval si svou čtvrthodinu slávy – tohle byla jeho první vražda. Posadil se na přední sedadlo minibusu vedle Lapointa a během kodrcavé cesty po ostrově je stručně uvedl do situace.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a řadu dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČerný kraj

Grecian, Alex

Argo, 2016

zobrazit info o knizePodezřelý č. 1

Patterson, James

Alpress, 2016

zobrazit info o knizeBlack Mask – antologie detektivních příběhů
Slavní i zapomenutí autoři „drsné školy“

Penzler, Otto a kol.

Plus, 2016

zobrazit info o knizeOstrov Entry

May, Peter

Host, 2016

Napsat komentář