Nový epochální výlet, tentokráte do české historie

Karlštejn
Zatímco známá postava Pana Broučka, jež oživla v povídce Svatopluka Čecha, se vrací pouze do XV. století, my se v dnešních tipech podíváme na českou minulost v její celistvosti a to nejen z hlediska historického, ale i z toho archeologického.

Hned v první knize se ponoříme do hluboké historie a vzpomeneme na otce vlasti, krále a císaře Karla IV. Ten právě letos slaví 700 let od svého narození (1316). Kromě mnohých kulturních akcí, které jsou u příležitosti výročí pořádány, může být také dobrým způsobem, jak se dozvědět něco nového o tomto slavném panovníkovi, četba knihy. Karel IV. od Renaty Fučíkové je nejen zajímavý svým textem, ale také přenádherný zpracováním.

Karel IV.

Ilustrovaný život a doba

Autorka a ilustrátorka: Renáta Fučíková

Počet stran: 80
Vazba: vázaná
Formát: 190×230 mm
ISBN: 978-80-7252-608-6
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Karel IV. vydalo nakladatelství Práh.

Doba panování Karla IV. je právem považovaná za zlatý věk českých dějin. Jaký ale doopravdy byl český král a římský císař, co všechno vykonal?

Odpověď vám dá kniha plná ilustrací stejně delikátních, jaké známe z iluminovaných rukopisů vrcholného středověku. Dozvíte se, že Karel IV. byl nejen stavitelem mostů, hradů a měst. Velkou část svého života prožil na cestách mezi významnými městy tehdejší Evropy, jako byla Paříž, Milano, Benátky, Avignon, Řím, Florencie, Cáchy, Norimberk. Byl diplomatem a urovnával spory mezi panovníky, ale zároveň byl i válečníkem. Pro české země získal nová území.

Velký odkaz zanechal Karel IV. v oblasti vědění, literatury a zákona. Sepsal legendy o životě nejstarších Přemyslovců, podílel se na vzniku kronik, sestavil nový zákoník, uprostřed Evropy založil univerzitu. Pečoval o rozvoj obchodu, umění a řemesel.

Díky unikátní ukázce můžete i přes internet nahlédnout do této nádherně zpracované knihy.

————————————————

Pokud raději než populárně-naučné publikace máte romány, vypravte se spolu s Oldřiškou Ciprovou do 10. století poznat život Doubravky PřemyslovnyOldřiška Ciprová se na historickou prózu zaměřuje dlouhodobě a její velikou specialitou je právě rod Přemyslovců. Věřím tedy, že ani tato nová historická romance vás nezklame.

Doubravka Přemyslovna

Pohanské Polsko jí bude ležet u nohou

Autorka: Oldřiška Ciprová

Počet stran: 160
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7466-958-3
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Doubravka Přemyslovna vydalo nakladatelství Alpress.

Doubravka Přemyslovna, dcera českého knížete Boleslava, se má vdát za polského knížete Měška. Doubravka ho zná už od dětství a je jím pro jeho chrabrost i krásu uchvácena. Její nadšení trvá do doby, než dorazí na polský dvůr a tam zjistí, že pověsti o prostopášném Měškovi nepřeháněly. Měšek dá mladé nevěstě jasně najevo, že svých radovánek se nevzdá.

————————————————

Jistě každý uzná, že není nic krásnějšího než posadit se s dobrou knihou někde v klidu uprostřed lesa a poslouchaje zvuky přírody, ponořit se do literárního světa. O to lepší je kniha, která vás k vyjití ven přímo vybízí. Můžu vám zaručit, že Tajemná místa Česka od Jitky Lenkové vás dlouho doma sedět nenechají. Autorka se už dlouhodobě zajímá o tajemná místa a jejich záhady a v této nové knize nás zve, abychom spolu s ní prozkoumali ty nejtajemnější lokality Čech a Moravy.

Tajemná místa Česka

Vzrušující putování po lokalitách opředených rouškou tajemství, záhad a mysterií

Autorka: Jitka Lenková

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7505-312-1
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Tajemná místa Česka vydalo nakladatelství XYZ.

Vydejte se s autorkou Jitkou Lenkovou po stopách tajemných staveb a míst po Čechách i Moravě.

Naše země se sice nepyšní tak proslulými záhadnými památkami, jako jsou britský Stonehenge nebo peruánské Machu Picchu, ale přesto lze v Čechách a na Moravě najít řadu míst, která mají svá tajemství, připomínající nejhlubší minulost daného kraje. Řada z nich je spojena už s pohanskou a ranou křesťanskou dobou, které na sebe vážou nejrůznější pověsti a mýty. Věděli jste, že můžete na Vyšehradě potkat Pannu Marii v podobě „krásné paní“? Že se možná v chrámovém pokladu svatovítské katedrály nachází i částečka nejvzácnější relikvie – odstřižek tzv. Turínského plátna? Nebo že si můžete v Dobré Vodě u Hartmanic díky pověsti o uzdravené krávě nabrat vodu z léčivého pramene? Další zajímavosti a tipy na výlety za tajemnem naleznete v této publikaci plné fotek, legend a mýtů.

Ukázka z knihy

Pražské Jezulátko

Ať už v Praze bydlíte, anebo sem zavítáte na návštěvu, možná zatou- žíte po malé chvilce klidu a rozjímání. Zkuste si zajít k Pražskému Jezulátku, možná se vám splní i nějaké přání. Najdete ho snadno v raně barokním kostele Panny Marie Vítězné v Karmelitské ulici, jednu stanici tramvají z Malostranského náměstí směrem na Smí- chov. Drobná, ani ne půlmetrová soška, odhadem tříletého Ježíška, má v chrámu své stálé místo na dva a půl metru vysokém podstavci uprostřed pravé delší stěny.

Projděte si celou ukázku i s doprovodnými fotkami.

Podívejte se také na článek o „hanáckém Stonehenge“, který autorka této knihy napsala přímo pro náš server!


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Úvodní obrázek patří do sbírky pana Arlana Zwegerse.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKarel IV. – ilustrovaný život a doba

Fučíková, Renáta

Práh, 2016

zobrazit info o knizeDoubravka Přemyslovna
Pohanské Polsko jí bude ležet u nohou

Ciprová, Oldřiška

Alpress, 2016

zobrazit info o knizeTajemná místa Česka
Vzrušující putování po lokalitách opředených rouškou tajemství, záhad a mysterií

Lenková, Jitka

XYZ, 2016

Napsat komentář