Obohaťte svůj život

Knizni tipy_zdravi a zivotni styl
Změňte svůj životní styl a postoj ke světu. Buďte zdravější, šťastnější, spokojenější s našimi knižními tipy! Čtyři užitečné a zajímavé tituly dovedou své čtenáře k zamyšlení a lepší budoucnosti.

Začneme možná trochu smutně, ale postupně se dopracujeme ke šťastnějším tématům. Ostatně ani kniha Nežijeme věčně, jejímž autorem je vážený profesor Atul Gawande, si neklade za cíl čtenáře rozesmutnět a znejistět, ba právě naopak. Chce s citem a porozuměním pomoci lidem, kteří se ocitli v nejtěžších životních situacích.

Nežijeme věčně. Medicína a poslední věci člověka

Autor: Atul Gawande
Přeložila: Bronislava Bartoňová

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 140×212 mm
ISBN: 978-80-7363-702-6
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Nežijeme věčně vydalo nakladatelství Dokořán.

Moderní medicína si připisuje jeden triumf za druhým – ví si rady s většinou nemocí a dovede mistrně vyřešit situace, jež by kdysi skončily tragicky. Avšak když přijde na věci nevyhnutelné – na stárnutí a konečnost lidského života – musí se kurativní medicína mnohdy smířit s tím, že člověku už nemá co nabídnout. Profesor chirurgie Harvardovy univerzity Atul Gawande prostřednictvím svého výzkumu a na příbězích pacientů dokládá, jaké utrpení plodí tato situace. Lidé tráví poslední chvíle svého života ve zdravotnických zařízeních, odděleni od svých blízkých, od svého domova, svého života. Rozpačití lékaři nevědí, jak reagovat na pacientovy otázky na smrt a umírání, spoléhají na falešnou naději a „léčí“ pacienta za každou cenu, třebaže tím už jeho život nezachrání ani nezkvalitní. Gawande vedl rozhovory se zdravotními sestrami v hospicech, gerontology i lidmi, kteří učí, jak vést obtížné rozhovory a jak neopomíjet a nezanedbávat to, na čem lidem skutečně záleží. Poutavá, upřímná a lidsky citlivá kniha ukazuje, že nejvyšším cílem není dobrá smrt, nýbrž dobrý život – až do konce.

 

Ukázka z knihy

Na lékařské fakultě jsem se naučil mnoho věcí, ale o lidské smrtelnosti nic. Hned v prvním semestru mě sice postavili k pitevnímu stolu, na němž leželo ztuhlé, seschlé lidské tělo, avšak to bylo pouze v rámci výuky anatomie. V našich skriptech nebylo prakticky nic o stárnutí, křehkosti lidského života či umírání; nic o tom, jak se tento proces odvíjí, jak lidé prožívají konec svého života a jak to zasahuje jejich blízké. Jako by to nebylo podstatné. Pro nás i naše profesory byla výhradním účelem našeho studia záchrana lidského života, a ne péče o jeho konec.
O lidské smrtelnosti jsme hovořili všehovšudy jednou – při debatě o klasickém Tolstého díle Smrt Ivana Iljiče. Bylo to na semináři nazvaném „Pacient – lékař“, jejž pořádala škola jednou týdně ve snaze udělat z nás lidštější, citlivější lékaře. Jednou jsme se zabývali etiketou při lékařském vyšetření, jindy jsme probírali socioekonomické a etnické vlivy na lidské zdraví. A jednou odpoledne jsme rozjímali nad utrpením Ivana Iljiče, jejž schvátila neznámá nevyléčitelná choroba. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Atul Gawande

Atul Gawande (* 1965) je profesorem chirurgie a profesorem zdravotní politiky na Harvardově univerzitě v Bostonu. Je i autorem několika mimořádně vlivných knih o úkolech a problémech moderní medicíny, které vyšly v řadě překladů. Jeho kniha Complications. A Surgeon’s Notes on an Imperfect Science (2002, česky jako Komplikace. Chirurgovy poznámky, 2010) se dostala do finále National Book Award. Následovaly knihy Better. A Surgeon’s Notes on Performance (2007) a The Checklist Manifesto: How to Get Things Right (2009), která se propracovala do čela žebříčku populárně naučných bestsellerů New York Times. Poslední knihou je Being Mortal (2014, Nežijeme věčně), která se stala knihou měsíce na Amazon.com, a na prvním místě bestsellerů New York Times byla řadu týdnů. Atul Gawande byl zařazen mezi stovku nejvlivnějších myslitelů v žebříčcích časopisů Time a Foreign Policy. Se ženou a třemi dětmi žije v Newtonu, Massachusetts.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Dokořán.

————————————————

Každý z nás má občas pocit, že potřebuje pauzu od uspěchaného a stresujícího světa venku. Možná je opravdu čas na pořádnou změnu životního stylu. Ale možná taky vůbec nevíme, odkud začít. A s tím nám pomůže kniha Jana Menděla, nazvaná velmi příhodně Cesta ven ze šíleného světa.

Cesta ven ze šíleného světa

Autor: Jan Menděl

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-8111-326-0
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Cesta ven ze šíleného světa vydalo nakladatelství Noxi.

Žijeme ve světě, kde je stále těžší uchovat si psychické zdraví a vnitřní rovnováhu. Mnoho lidí se proto začíná odklánět od hektického a materialistického životního stylu a snaží se vést alternativnější a duchovnější způsob života. Tento přechod ovšem není zdaleka jednoduchý, neboť esoterika se za poslední roky stala velmi populární a lukrativní oblastí, která je plná často protichůdných směrů, rozporuplných názorů a scestných učení. Vyznat se v nich, neztratit se a najít si svou zlatou střední cestu není vůbec snadný úkol.

 

Ukázka z knihy

Co můžeš udělat v tomto životě, neodkládej na život příští!

Ale pozor! Spousta lidí přejde z jednoho extrému do druhého. Dají výpověď v práci, sbalí si kufry a odjedou někam „do klidu“ s iluzí, že za jejich vnitřní nespokojenost a prázdnotu může moderní život, který když opustí, všechno se zázračně změní…
Nemůžeme všichni uprchnout z měst a civilizace, protože by to nic nevyřešilo a nám stejně nepomohlo. Musíme se naučit najít vnitřní klid v sobě, a pak ho začít vyzařovat kolem sebe. Jenom tak dosáhneme toho, že se jednou i velká města promění v oázy klidu a míru, ve kterých bude moderní život veden moudře a duchovně, ruku v ruce s novými technologiemi, stavbami atd.
Pro tuto chvíli ale musíš začít u sebe. Smiř se s tím, jaký je svět kolem tebe. Přijmi ho takový, jaký je, i když se ti v mnohém nelíbí. Dokud s ním budeš bojovat, ničeho nedosáhneš, jenom se vyčerpáš. A až ho přijmeš, začni měnit sám sebe, svoje myšlenky, návyky, vzorce.
(str. 35)

 

Jan Menděl

Jan-MendelOd roku 1996 se intenzivně věnuje duchovním naukám. Díky řízení osudu se hned v začátcích dostal k hypnóze, která mu dala nahlédnout do hlubin lidského ducha a s jejíž pomocí mnoho let prováděl příležitostné regrese. Duchovno má pro něj význam jedině tehdy, pokud ho dokážeme využít v každodenním životě k blahu nás samých a svých bližních. Rád se dělí o svoje myšlenky a zkušenosti s těmi, které to zajímá.

Informace byly čerpány z oficiálního webu autora.

————————————————

Nepostradatelnou pomocnicí při cestě za novým životním stylem nám bude také knížka Jak vyléčit depresi. Každodenní chaos a stres pochopitelně musejí zanechat na naší psychice nějaké stopy, ale s těmi se můžeme vypořádat díky radám amerického psychologa a profesora Stephena S. Ilardiho.

Jak vyléčit depresi aneb Šest kroků k zdravému životnímu stylu

Autor: Stephen S. Ilardi
Přeložila: Iveta Skaličková

Počet stran: 304
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7335-418-3
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Jak vyléčit depresi vydalo nakladatelství Leda.

Přehledná a srozumitelná kniha amerického klinického psychologa a univerzitního profesora doktora Stephena S. Ilardiho představuje klinicky ověřený program léčby deprese založený na změně životního stylu, a nikoli na užívání antidepresiv. Účinnost programu, který sestává ze šesti kroků, dokládá autor na příkladech konkrétních pacientů. Publikace nejen pomáhá pochopit, jak zákeřnou nemocí deprese je, ale dává naději, že ji lze léčit a vyléčit. Kniha může pomoci jak těm, kdo trpí depresí, tak jejich blízkým – rodině a přátelům, a v neposlední řadě všem, kdo se chtějí depresi ve svém životě vyhnout, chtějí pečovat o své duševní i tělesné zdraví a myšlenka zdravého životního stylu jim není cizí. Ilardi tvrdí, že člověk není uzpůsoben pro zběsilé tempo 21. století. Životní styl euroamerické civilizace srovnává se způsobem života domorodců na Papui Nové Guinei, kteří podobně jako naši prehistoričtí předkové lovci-sběrači tráví většinu dne v pohybu na vzduchu a na slunci, kde si ve společnosti dalších členů kmene obstarávají přirozenou stravu. A depresi neznají.

 

Ukázka z knihy

Ne všechny tuky si jsou rovny. Tělo si například dokáže většinu tuků, které potřebuje, vytvořit, ale existují i tuky, které můžeme získat výhradně jen ze stravy. Tyto nepostradatelné tuky, odborně esenciální mastné kyseliny, se vyskytují ve dvou variantách – omega-3 a omega-6 mastné kyseliny – a hrají důležitou roli jak v mozku, tak ve zbytku těla. Při jejich správných koncentracích v našem organismu vše pracuje tak, jak má. Ale když je rovnováha tuků přijímaných z potravy narušena, můžeme snadno podlehnout mnoha druhům nemocí, z nichž je deprese jedna z nejčastějších.

Podle nedávných studií měli naši předkové lovci-sběrači ve své stravě stabilní rovnováhu omega-6 a omega-3, obvykle v poměru 1:1. Oproti tomu u typického Američana je příjem tuků v nerovnováze, je vychýlený ve prospěch omega-6. Poměr omega-6 k omega-3 ve stravě dnešních Američanů je ohromujících 16:1! Abychom porozuměli, jak k této hrozné nerovnováze došlo, a následně abychom přišli na to, jak situaci napravit, musíme se krátce zmínit o zdrojích těchto tuků.
(str. 87)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Stephen S. Ilardi

Stephen S. Ilardi, PhD, je mimořádným profesorem na University of Kansas. Je autorem více než padesáti odborných článků o duševním zdraví. Jeho klinickou praxí prošly stovky pacientů s depresí. Sám říká: „Většinu toho, co o depresi vím, jsem se naučil od svých pacientů. Jejich odvaha a odhodlání mě inspirovaly víc, než je možné vyjádřit.“ Stephen S. Ilardi je ženatý a žije se svou rodinou v Kansasu, ve městě Lawrence.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Leda.

————————————————

Na závěr našeho dnešního sebezdokonalování tu máme jednu sladkou tečku. I když… jak se to vezme. Mnohem sladší než čokoláda je totiž tzv. bdělá pozornost. Jistě nám dáte za pravdu, až si přečtete praktickou knížku Proč je bdělá pozornost lepší než čokoláda Davida Michieho, zkušeného propagátora buddhismu. Čelte stresu dál a čelte mu úspěšně!

Proč je bdělá pozornost lepší než čokoláda. Průvodce na cestě k vědomému životu

Autor: David Michie
Přeložila: Petra Vlčková

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7370-365-3
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Proč je bdělá pozornost lepší než čokoláda vydalo
nakladatelství Synergie Publishing SE.

Zajímá vás, jak můžete praktikováním bdělé pozornosti čelit stresu, zlepšit pracovní výkon, zbavit se bolesti a celkově prohloubit zdraví a pocit životní spokojenosti? V této jedinečné příručce Davida Michieho se dozvíte o skutečné podstatě bdělé pozornosti, o její transformativní síle a opravdových důvodech, proč buddhističtí mniši meditují.

Důsledkem vědomého života je zjištění, že svými myšlenkami nemusíte být zcela ovládáni, ale můžete je i pozorovat. Když začnete aktivně ovlivňovat to, co probíhá ve vaší mysli, a převezmete odpovědnost za směr a dráhu svých myšlenek, můžete také rozhodovat o tom, kudy a kam vás myšlenky povedou. Bdělá pozornost je síla, která skutečně dokáže změnit život, a tato kniha je skvělým průvodcem na cestě k objevení sebe sama. Po jejím přečtení vám čokoláda bude chutnat ještě víc!

 

Ukázka z knihy

Tvrzení, že bdělá pozornost je lepší než čokoláda, je ve skutečnosti založeno na přesvědčivém výzkumu. Přes 2000 lidí se v USA zúčastnilo převratné studie, která využívala technologii smartphonů. Účastníci studie dostávali v různých denních i nočních dobách otázky – co dělají, na co myslí a jak jsou šťastní.
Následná analýza, kterou v časopise Science zveřejnili psychologové z Harvardovy univerzity Matthew Killingsworth a Daniel Gilbert, odhalila tři důležité skutečnosti. Zaprvé, ve 47 procentech času lidé mysleli na něco jiného, než co dělali. Zadruhé, pokud lidé mysleli na něco jiného, než co dělali, byli méně šťastní, než když mysleli na to, co dělali. A zatřetí, na co lidé mysleli, ovlivňovalo jejich pocit štěstí víc než to, co dělali.
Odborníci dané poznatky shrnuli následujícím způsobem: „Lidská mysl má sklony k bloumání a bloumající mysl je mysl nešťastná. Schopnost myslet na něco, co se právě neodehrává, je kognitivní dovednost, za kterou platíme svými emocemi.“ (str. 9)

 

David Michie

David Michie (* 1962, Zimbabwe) je spisovatel a propagátor buddhismu, žijící v Austrálii. Narodil se v Zimbabwe, vystudoval v Jižní Africe, několik let žil v Londýně, kde pracoval v tiskové agentuře, a nyní bydlí v Austrálii. O meditace se začal zajímat v době, kdy pracoval v Londýně. Často se dostával do stresu, začínaly mu různé zdravotní potíže, až se dostal ke komplementárnímu terapeutovi, který ho nasměroval na meditování. Zdravotní obtíže mizely, a tak se během učení meditování dostal až k tibetským buddhistickým učitelům – Les Sheehy, Geshe Thubten Acharya Loden a Zasep Tulku Rinpoche. Michie píše knihy o rozjímání, buddhismu a vnímání. V této době je jedním z nejprodávanějších spisovatelů tohoto žánru. Knihy jsou vydávány ve 25 jazycích a ve více než třiceti zemích světa. Pod záštitou The Australia Institut of Management – University of Western Australia Business School pořádá školící semináře, na kterých bývá hlavním řečníkem. Je autorem knih: Dalajlamova kočka, Dalajlamova kočka a umění přístBuddhismus pro zaneprázdněné, Pospěš si a medituj atd.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví bux.cz.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete mnoho báječných knih
za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám
svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProč je bdělá pozornost lepší než čokoláda
Průvodce na cestě k vědomému životu

Michie, David

Synergie Publishing SE, 2016

zobrazit info o knizeJak vyléčit depresi
aneb Šest kroků k zdravému životnímu stylu

Ilardi, Stephen S.

Leda, 2015

zobrazit info o knizeCesta ven ze šíleného světa

Menděl, Jan

Noxi, 2016

zobrazit info o knizeNežijeme věčně
Medicína a poslední věci člověka

Gawande, Atul

Dokořán, 2016

Napsat komentář