Hity Velkého knižního čtvrtka – jaro 2016 II.

hity_velkeho_knizniho_ctvrtka_I_nahledovy
V uplynulém týdnu jsme vám v článku představili první z početné řady titulů, které do knihkupectví přivanul jarní vánek Velkého knižního čtvrtka. Je libo počtení pro dívky? Nebo snad detektiva v kabátu Harryho Pottera? Nejen na tyto příběhy se zaměříme v dnešním ohlédnutí.

logo knizni ctvrtekVelký knižní čtvrtek je úspěšným projektem, který každoročně uvádí nové svěží tipy pro nadcházející čtenářskou sezónu. Jedná se o společnou akci tuzemských nakladatelství a knižní distribuce Kosmas. Organizátoři se inspirovali ve Velké Británii, kde se akce podobného typu s velmi dlouhou tradicí pod názvem „super Thursday“ těší značné oblibě.

————————————————

Po „superkrávách“ bychom jen marně pátrali na pastvách. Nejedná se totiž o užitkovou zvěř s nadlidskými schopnostmi, ale o skupinku otravných holek. Ztrpčují život Anne Bee, dvanáctileté hrdince románu Válka proti superkrávám. Severští autoři skutečně berou knižní svět útokem. Nejen, že převzali monopol na poli detektivních románů, A. Audhild Solbergová dokazuje humornou, leč pravdivou formou ve tvorbě pro mladé čtenáře a čtenářky, že ve Skandinávii se nemusí nutně rodit jen krvavé, nervy drásající dějové linie. Nakonec se ukáže, že studium základní škole je leckdy vypjatější než sebelepší thriller.

Seznamte se s Anne Beou – je jí dvanáct, umí skvěle počítat, má vynikající smysl pro humor. A zároveň je ze všech sedmáků skoro nejmíň oblíbená. Albínka s bílými vlasy, bledou pletí a špatným zrakem zkrátka nezapadá. Nejenže v jednom kuse naráží do lavic, na chodbě musí snášet pohrdavé pohledy svých spolužáků a je na světelné roky vzdálená šanci, že si jí Magnus někdy všimne. Navíc – dva týdny před nejdůležitější podzimní událostí na škole si ji vezmou na mušku nejnamyšlenější holky ze třídy. Kdyby neměla kamaráda Nilse, život by byl absolutně nesnesitelný.

V porotě, která je většinou pořádně drsná, sedí jeden učitel, jeden rodič a dva žáci. Loni byla zástupcem rodičů mamka našeho spolužáku Bjørna Ingeho a byla úplně neskutečná. Masakrovala jednoho soutěžícího za druhým, mimo jiné i Theu, která se svým tanečním číslem skončila až na pátém místě. Dopadla dokonce hůř než Torfinn z béčka, který byl navlečený do kroje a hrál na akordeon. (str. 11)

 

Válka proti superkrávám

Autorka: A. Solbergová
Přeložila: Aneta Grossová

Počet stran: 215
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-603-8
Doporučená cena: 259 Kč

 

Knihu Válka proti superkrávám vydalo nakladatelství Host.

Začtěte se do patálií sedmáků v ukázce.

O knize se dozvíte více v naší recenzi a můžete si o ni dokonce zasoutěžit.

 

A. Audhild Solbergová

je norská redaktorka, korektorka a recenzentka. Její prvotina Válka proti superkrávám (2014) se krátce po vydání stala bestsellerem a byla zvolena nejlepší dětskou knihou norského knihkupeckého řetězce ARK za rok 2014 v anketě, v níž hlasovalo 10 000 dětí.
(Informace převzaty ze stránek Velkého knižního čtvrtka.)

————————————————

Prostřednictvím následujícího románu se přeneseme ze severských zemí na západní cíp Evropy. Když jsme se naposledy setkali s Marian Sutro v Dívce, která spadla z nebe, hlavní hrdinka byla zatčena gestapem v okupované Francii. V Provazochodkyni se za ní spolu se Simonem Mawerem vracíme do Británie. Píše se rok 1945 a Marion se ve svých dvaceti letech jen těžko vypořádává s poválečným uspořádáním světa. Ačkoliv je pronásledována vzpomínkami na koncentrační tábor, domácí atmosféra, kterou zažívá, ji velmi rychle přestane bavit.

Zatímco spojenecké jednotky na jaře roku 1945 utahují smyčku kolem Berlína, vynořuje se z trosek a rozvalin Německa na scénu tohoto románu osamělá postava. Je to Marian Sutrová, se kterou její britští velitelé ztratili kontakt na podzim 1943, kdy v Paříži padla do rukou gestapa. Nyní je jednou z mála přeživších agentů Velitelství zvláštních operací. Statečně čelila zatčení, brutálním výslechům i hrůzám pobytu v koncentračním táboře Ravensbrück, ale jakou cenu za to musela zaplatit? Vrací se do Anglie, kterou sotva poznává, učí se žít v poválečném světě, kterému nerozumí, a hledá nějaký záchytný bod, s jehož pomocí by mohla začít budovat svůj nový život.

Žena, kterou jsem chtěl navštívit, žila na kopci za Vevey v moderním bytovém komplexu obklopeném dokonalými trávníky. Od úpatí až k vrcholu kopce stoupaly vinné keře seřazené jako vojáci na přehlídce. V údolí se třpytil vzdálený odlesk pomněnkově modrého jezera. Celá  scenérie vypadala jako počítačově vytvořený obraz vzniklý v nějaké architektonické kanceláři, byla však naprosto skutečná. (str. 9)

 

Provazochodkyně

Autor: Simon Mawer
Přeložil: Filip Hanzlík

Počet stran: 468
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7473-405-2
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Provazochodkyně vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Četli jste první díl série o Marian Sutro? Začtěte se do ukázky z druhého dílu.

 

Simon Mawer

je úspěšný britský autor, který si navzdory tomu, že svou prvotinu vydal poněkud neobvykle až na prahu čtyřicítky, již získal svými romány popularitu mezi čtenáři i přízeň literární kritiky jak v Evropě, tak v Americe. Jeden z jeho posledních románů, Swimming to Ithaca, je inspirován Mawerovým dětstvím stráveným částečně na Kypru. Skleněný pokoj byl přeložen do češtiny v roce 2009 a sklidil velký úspěch u českých čtenářů.
(Informace převzaty ze stránek Velkého knižního čtvrtka.)

————————————————

U sérií ještě zůstaneme. V rámci Velkého knižního čtvrtka se k nám totiž dostává pokračování bestsellerové řady knih, jež líčí peripetie četníka a trénovaného čaroděje Petera Granta. Ben Aaronovitch si je zcela vědom všech zákoutí a nástrah londýnských ulic, do kterých zasadil děj svých úspěšných románů. Není tedy divu, že se do nich s chutí začtou nejen mladší, ale také dospělí čtenáři.

Jmenuji se Peter Grant. Ještě nedávno jsem byl obyčejný četnický zelenáč v řadách londýnské Metropolitní policie. Jedné noci jsem se ale při vyšetřování vraždy zapletl s duchem, a všiml si mě tak vrchní inspektor Nightingale, poslední čaroděj Anglie. A tak teď stojím jako člen dvoučlenné speciální policejní jednotky v márnici nad tělem zavražděného jazzmana a snažím se získat z jeho mrtvého těla záznam melodie, důležitou stopu ve vyšetřování jeho vraždy. To fakt umím. A nejen to. A tak vím, že v Soho řádí vrah, který má nadpřirozené schopnosti a jedině naše jednotka je schopna ho zastavit.

Lesley si z kabelky vytáhla jakýsi klon iPadu a zapnula ho. Někdo v jejich rodině musel být počítačově gramotný. Vím, že Lesley to nebyla, protože dotyčný jí nainstaloval řečový syntezátor. Lesley ťukala do tlačítek a zařízení za ni mluvilo. Byl to jednoduchý model s americkým přízvukem, díky němuž zněla jako autistický surfař, ale minimálně jsme mohli vést téměř normální rozhovor.

Měsíc nad Soho

Autor: Ben Aaronovitch
Přeložil: Milan Žáček

Počet stran: 276
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-1746-2
Doporučená cena: 289 Kč

 

Knihu Měsíc nad Soho vydalo nakladatelství Argo.

 

Ben Aaronovitch

jako dospělý rychle zjistil, že má talent pouze pro psaní a vcelku rychle se prosadil jako televizní scenárista. Pracoval pro proslulý anglický seriál Doctor Who či pro levnou space operu Jupiter Moon a posléze se pustil i do knižních dobrodružství proslulého Pána času. Opravdu se ale proslavil až řadou městských fantasy knih s policejním konstáblem Peterem Grantem, započatou románem Řeky Londýna.
(Informace převzaty ze stránek Velkého knižního čtvrtka.)

————————————————

Z malebného, leč nebezpečného Londýna zavítáme s Ianem Manookem do nehostinných mongolských stepí. Autor si počkal šedesát pět let, než vydal svůj první román Jerúldelger, ve kterém nás nechává nahlédnout do komplikovaného vztahu komisaře a jeho dcery na pozadí tradičního vyšetřování zločinu. Tradiční však není prostředí, ve kterém se ocitáme. Mongolská drsnost s sebou nese velmi specifický kontext, do kterého Ian Manook svůj kriminální příběh zasadil.

Komisař Jerúldelger, rázný muž s minulostí poznamenanou krutým osobním dramatem, jehož v dětství vychovali a vycvičili v klášteře mniši ovládající bojová umění, se ujímá dvou případů plných krutosti a násilí. Pátrání se odehrává v mongolských stepích, zejména však v hlavním městě Ulánbátaru. Autor nás při něm provádí krásnou a drsnou přírodou, připomíná mnohé dávné tradice, ale také bez příkras ukazuje dnešní Mongolsko – upozorňuje na problémy, které si země nese z minulosti, na ruské vazby a pozůstatky sovětského režimu, napjaté kontakty s Čínou, korupci, bídu či nebezpečí nacionalistických bojůvek.

Cítil se prázdný, vyčerpaný, vyždímaný životem policajta, který mu protékal mezi prsty a nad nimiž ztrácel kontrolu. Dnes v šest hodin ráno ho poslali k případu trojnásobné vraždy. Oběti našli v administrativní budově čínské továrny v Ulánbátaru, všechny byly ohavně pořezané vysouvacím nožíkem. O pár hodin později už ho hnali sem do stepi a doteď nepochopil, proč vlastně. (str. 9)

Jerúldelger

Autor: Ian Manook
Přeložila: Jovanka Šotolová

Počet stran: 518
Vazba: vázaná
Formát: 140×207 mm
ISBN: 978-80-7473-403-8
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Jerúldelger vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Odcestujte do vzdáleného Mongolska prostřednictvím ukázky.

O thriller si s námi můžete i zasoutěžit.

 

Ian Manook

Patrick Manoukian je francouzský novinář a spisovatel. Vystudoval práva a politologii, později i žurnalistiku, v roce 1987 založil nakladatelství specializované na vydávání knih pro děti a mládež. Dokonalá znalost asijského kontinentu mu posloužila při psaní knihy, která ho proslavila: detektivní román s názvem Jerúldelger vydal pod pseudonymem Ian Manook v roce 2013.
(Informace převzaty ze stránek Velkého knižního čtvrtka.)

————————————————

Dnešní ohlédnutí za Velkým knižním čtvrtkem zakončíme v rozpálené Africe. Film Vzpomínky na Afriku nemusíme nikomu dlouze připomínat. Hrdinka filmu, který se těšil oblibě napříč generacemi, se nyní vrací ve formě literárního příběhu.  Svérázná baronka Blixenová se v knize Pauly McLainové objevuje po boku okouzlujícího lovce. Nenechte se ovšem zmást. Létala jsem za sluncem není rozhodně jen dalším svazkem do červené knihovny. Autorka založila svůj příběh na skutečných událostech a krutá realita se mezi řádky knihy znatelně promítá.

Afrika na počátku 20. století, Keňa… Místo, kde domorodý svět černých bojovníků naráží na uhlazenou společnost aristokratických osadníků.
Bělošské děvčátko uprostřed černé Afriky. To je Beryl, kterou matka v útlém dětství opustila a zanechala ji samotnou s otcem na koňské farmě. Po nezdařeném manželství se zoufale zamiluje do charismatického lovce Denyse Finche Hattona, milence a přítele slavné baronky Blixenové. Ano, té svérázné dámy, kterou proslavila kniha Vzpomínky na Afriku.
Společenský skandál donutí Beryl uprchnout do Anglie. Po návratu do Keni už ale nic není jako dřív. Kde je její místo na zemi? Jenomže ono vůbec není na zemi. Je na obloze. V kabině letadla.

Po  dvou  letech  si  matka  zajistila  lodní  lístek  na  cestu zpátky do Anglie. Můj bratr Dickie měl odplout s ní, protože  byl  křehký  a  slaboučký  a  africké  klima  už  by  dlouho nevydržel. Bylo mi pět, když oba nastoupili do vlaku, který jezdil dvakrát týdně do Nairobi, s lodními kufry, kapesníčky a v cestovních botách. Bílé pero v matčině klobouku se chvělo, políbila mě na rozloučenou a šeptla mi, abych byla statečná. Věděla, že to zvládnu, protože jsem velká a silná holčička.

Létala jsem za sluncem

Autorka: Paula McLainová
Přeložila: Drahomíra Michnová

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 129×206 mm
ISBN: 978-80-7359-469-5
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Létala jsem za sluncem vydalo nakladatelství Metafora.

 

Paula McLainová

studovala na Michiganské univerzitě poezii a odnesla si odtamtud titul magistr krásných umění. Dnes žije se svou rodinou v Clevelandu. Napsala dvě sbírky poezie a tři romány, z nichž česky vyšel beletrizovaný životopis Hemingwayovy první ženy Hadley – Pařížská manželka.
(Informace převzaty ze stránek Velkého knižního čtvrtka.)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVálka proti superkrávám

Solbergová, A. Audhild

Host, 2016

zobrazit info o knizeProvazochodkyně
Marian Sutro 2

Mawer, Simon

Kniha Zlín, 2016

zobrazit info o knizeMěsíc nad Soho

Aaronovitch, Ben

Argo, 2016

zobrazit info o knizeJerúldelger

Manook, Ian

Kniha Zlín, 2016

zobrazit info o knizeLétala jsem za sluncem
Pilotka Beryl Markhamová, baronka Blixenová a jejich milenec Denys Finch Hatton… a vzpomínky na Afriku

McLainová, Paula

Metafora, 2016

Napsat komentář