V duchu klasiků

typewriter
Na trhu se objevuje tolik nových titulů, že je nesmírně  těžké mezi nimi najít dobrou knihu. Proto se leckdy raději uchýlíme k dílům klasické literatury, jež prošla zkouškou času a jen těžko nás tak mohou zklamat. Naštěstí i dnes vycházejí jejich nová vydání, nově dramatizované audio verze a dokonce i jejich úplně nová zpracování.

Fjodor Michajlovič Dostojevskij patří mezi největší autory klasické ruské literatury. Díky svému světoznámému dílu (které mimochodem patří mezi mé vůbec nejoblíbenější romány) Zločinu a trestu je často považován za zakladatele žánru psychologického románu. Téma románu Idiot, tedy vnímání „jiného“ člověka zbytkem společnosti, je zvláště dnes velice aktuální a pokud máte rádi audioknihy, určitě věnujte pozornost novému audiozpracování tohoto klasického románu.

Idiot [Audio na CD]

Autor: Fjodor Dostojevskij
Přeložila: Tereza Silbernáglová

ISBN: 8590236086722
Doporučená cena: 299 Kč

 

Audioknihu Idiot vydalo nakladatelství Radioservis.

Audio verze proslulého románu Fjodora Michajloviče Dostojevského. V roli knížete Myškina účinkuje Jan Hartl.

Obsazení
Kníže Lev Nikolajevič Myškin – Jan Hartl
Parfen Rogožin – Václav Postránecký
Nastasja Filipovna – Jana Hlaváčová
Generál Ivan Fjodorovič Jepančin – Martin Růžek
Lizaveta Prokofjevna, jeho žena – Ludmila Vostrčilová
Aglaja, jeho dcera – Klára Jerneková
Adéla, jeho dcera – Taťjana Medvecká
Lukjan Timofejvevič Lebeděv – Josef Somr
Generál Ardalion Alexandrovič Ivolgin – Rudolf Hrušínský st.
Gavrila Ardalionovič, zvaný Gaňa, jeho syn – Eduard Cupák
Varvara, jeho dcera – Růžena Merunková
Afanasij Ivanovič Tockij – Vladimír Ráž
prolog a epilog – Radovan Lukavský
Režie – Josef Melč

————————————————

Thomas Mann byl jedním z největších německých prozaistů dvacátého století. Nejen že v roce 1929 obdržel Nobelovu cenu, ale jeho novela Smrt v Benátkách je mezinárodně proslulá. Nakladatelství Mladá fronta nyní znovu vydává jeden z jeho rozsáhlejších románů zvaný Čarovná hora, ale v dřívějších překladech také známý jako Kouzelný vrch. Mannův styl rozhodně není snadný na čtení, proto bych doporučil  pokud jste se s dílem Thomase Manna prozatím vůbec nesetkali nejdříve vyzkoušet jednu z jeho kratších novel například již zmiňovanou Smrt v Benátkách –, než se pustíte do sedmisetstránkové Čarovné hory.

Čarovná hora

Autor: Thomas Mann
Přeložil: Vratislav Jiljí Slezák

Počet stran: 736
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 155×235 mm
ISBN: 978-80-204-3667-2
Doporučená cena: 599 Kč

Knihu Čarovná hora vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Mnohovrstevnatý příběh se odehrává na počátku 20. století v luxusním sanatoriu pro nemocné tuberkulózou poblíž Davosu. Do uzavřené společnosti přijíždí na návštěvu za svým bratrancem mladý inženýr Hans Castorp. Nemoc brzy propukne i u něho, a tak se i Hansovi uzavře normální, zdravý svět. Castorp začíná jako ostatní žít ve světě čekání, jak s ním zhoubná nemoc naloží. V sanatoriu ho zaujmou dva spolupacienti – humanista a cynický jezuita. Castorp s nimi vede diskuze o lásce, životě, smrti, náboženství, politických systémech i spravedlnosti. V slovních soubojích těchto tří protagonistů románu se tak uskutečňuje světonázorová diskuse o zániku staré společnosti a současně probíhá i morální a duchovní příprava na lepší budoucnost.

Ukázka z knihy

Na vrcholu léta cestoval ze svého otcovského města Hamburku do sta‑ nice Davos‑Město v  kantonu Graubünden obyčejný mladý muž. Jel tam na tři týdny na návštěvu.

Z Hamburku až tam nahoru je to cesta ovšem daleká, na tak krátký pobyt vlastně daleká až příliš. Jede se přes země vícera pánů nahoru dolů, z  jihoněmecké vysočiny se sjíždí k  břehu švábského moře a  po  jeho skotačivých vlnách se pak pokračuje lodí nad hlubinami považovanými kdysi za bezedné.

Cesta, která doposud probíhala velkoryse a  přímočaře, se nyní drobí. Častá jsou zdlouhavá zdržení. U Rorschachu na švýcarském území se cestující opět svěří železnici, tou však dojede jen do Landquartu, malé stanice v  Alpách, kde je nutno přestoupit. Po  delším postávání ve větrné a nepříliš půvabné končině nasedne na úzkoko‑ lejku a ve chvíli, kdy se dá do pohybu lokomotiva sice malá, zjevně však s  neobyčejnou tažnou silou, začíná vlastní dobrodružná část jízdy, příkré, tvrdošíjné stoupání, které jako by nechtělo nikdy skon‑ čit. Stanice Landquart neleží totiž ještě nijak vysoko, zato nyní se již doopravdy prodíráme skalní divočinou do velehor.

Přečtěte si také pokračování této ukázky.

————————————————

Poslední kniha, kterou si dnes představíme, sice není dílem klasické literatury, ale přesto s ní má mnoho společného. Znáte jméno Jany Eyrové? Pravděpodobně ano. Jana Eyrová je světoznámý román z poloviny 19. století a právě na něj kniha Jane Stubbs Kdo pohne osudem navazuje. S trochou nadsázky by se dalo říci, že se jedná o fanfikci, britská autorka totiž bere původní příběh a pouze na něj nahlíží z nové perspektivy. Co nového se o Janě Eyrové dozvíme, když se na ní budeme dívat očima paní hospodyně Alice Fairfaxové?

Kdo pohne osudem

Autorka: Jane Stubbs
Přeložila: Soňa Tobiášová

Počet stran: 296
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7466-954-5
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Kdo pohne osudem vydalo nakladatelství Alpress.

V knize opět ožívá světoznámý příběh Jany Eyrové, tentokrát viděný očima hospodyně paní Fairfaxové, která může doplnit dosud neznámé souvislosti. Co nám prozradí o tajemné šílené ženě v podkroví? Kdo rozpoutal osudný požár a kdo při něm ve skutečnosti zahynul?

Ukázka z knihy

„Moc se omlouvám, paní Morganová, že jsem vás v poslední době tak zanedbávala.“ Usmála jsem se na ni, když otevřela, že tam zůstala stát jako opařená. Prosmýkla jsem se tedy kolem ní přímo do dračí sluje.

„Máte všechno, co potřebujete?“ vrněla jsem přátelsky. Vyslovila jsem to jako otázku, ale bylo to spíše oznámení. Rychlý pohled po pokoji mě ujistil, že Morganová během mé nemoci nezahálela. Dokázala se plně zařídit a mnoho z těch věcí jsem poznávala – odnesla je totiž z jiných místností Thornfield Hallu. V pokoji přibyla křesílka, koberečky a polštářky. Na stolcích stála spousta prázdných lahví a umazaných hrnků a talířků. V krbu plá- polal oheň a na posteli s odhrnutým baldachýnem byla vidět kupa ušmudlaných polštářků a povlečení. Na koberci u krbu zůstalo tolik drobků od jídla, že jsem každou chvíli očekávala celou armádu myší. Špinavým oknem dovnitř pronikalo jen málo světla a žádný vzduch. Místnost proto páchla špí- nou a prachem. Už tak baculatá Morganová se stihla ještě víc zakulatit, ale po její svěřenkyni nebylo nikde ani stopy.

Neváhejte si přečíst ukázku celou.


Nahlédněte do našich aukcí, v nichž můžete za skvělé ceny zakoupit nejen díla klasické literatury.

Čtete žhavě moderní literaturu nebo se raději vracíte k časem prověřeným klasikům? Napište nám do komentářů!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeIdiot [Audio na CD]

Dostojevskij, Fjodor Michajlovič

Radioservis, 2016

zobrazit info o knizeČarovná hora

Mann, Thomas

Mladá fronta, 2016

zobrazit info o knizeKdo pohne osudem
Přiběh Jany Eyrové v jiném světle

Stubbs, Jane

Alpress, 2016

Napsat komentář