Biografické střípky

shard
Ze života druhých si můžeme vzít ponaučení, inspiraci, ale často nás i varují a odrazují od případných nepředložených činů. Můžeme se začíst do biografie výjimečného jedince, skupiny lidí i celé epochy dějin národa. Z naší nabídky knih si vybere nejen každý milovník literatury faktu.

Úspěšný vynálezce, geniální podnikatel a člověk s obrovským zapálením pro svou práci – takto a mnoha dalšími slovy charakterizoval Ashlee Vance ve své monografii výjimečného muže. Obratem každého napadne, že genialita musí být určitě něčím vykoupena. Odpověď i na tuto otázku najdete v knize Elon Musk.

Musk bývá označován za největšího inovátora současnosti, génia, workoholika, Iron Mana, podivínského vynálezce i vizionáře. Jeho životopis zblízka nahlíží do Muskova soukromí a je strhující kronikou jeho úspěchů i selhání. Zajímáte-li se o osobnosti, které ovlivní naši budoucnost, začněte u této knihy.

Reportér Ashlee Vance, píšící pro Bloomberg Business Week, přináší ve své investigativní biografii vyvážený pohled na život tohoto podnikatelského titána. Strávil (jako jediný novinář) desítky hodin se samotným Muskem, s jeho spolupracovníky, přáteli, ale i s protivníky a kritiky, aby vytvořil dechberoucí obraz mimořádného muže na cestě za svými vizemi.

Kniha sestavuje mozaiku střípků o Muskově dětství v jihoafrické Pretorii, o prvních vydělaných milionech, o partě podivínů z PayPalu, aby nakonec převládly dva hlavní motivy: elektromobily a létání do vesmíru.

Elon Musk

Autor: Ashlee Vance
Přeložila: Eva Nevrlá

Počet stran: 384
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 143×215 mm
ISBN: 978-80-87270-73-8
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Elon Musk vydalo nakladatelství Jan Melvil Publishing.

Nahlédněte do světa geniálního podnikatele.

————————————————

Martina Rosenberg ve své knize Mami, kdy už konečně umřeš? otevřela tabuizované téma smrti blízké osoby a péče o lidi s demencí v domácím prostředí až do jejich konce. Možná až po přečtení této knihy si uvědomíme, jak těžká fyzicky, ale především psychicky, tato práce je a že lidé, kteří se pro tuto cestu rozhodnou si zaslouží obdiv.

Autorka v knize vypráví svůj příběh o tom, jak se nastěhovala ke svým rodičům, aby se mohla starat o svou matku, která trpěla demencí. Snažila se dělat všechno správně, ale musela se vyrovnávat s tím, že její matka se pomalu, ale jistě začala stávat neznámým člověkem. Žena, kterou kdysi milovala, už zmizela, najednou tu místo ní byla dementní osoba, která trápila své okolí záchvaty agrese. Jednoho dne se Martina přistihla, že říká:„Mami, teď už můžeš jít. Prosím, jdi už.“ Martinin příběh není ojedinělý a její kniha se v Německu krátce po svém vydání stala bestsellerem.

Mami, kdy už konečně umřeš?

Autorka: Martina Rosenberg
Přeložila: Štěpánka Podlešáková

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-262-1017-7
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Mami, kdy už konečně umřeš? vydalo nakladatelství Portál.

Podívejte se do knihy prostřednictvím ukázky.

————————————————

Kniha České Budějovice pod hákovým křížem sepsaná kolektivem autorů se zdá být určenou pro úzký okruh čtenářů se vztahem k dané lokalitě, ale opak může být pravdou. Dozvíme se v ní, jak protektorátní uspořádání zasáhlo do života obyčejných obyvatel města a určitě můžeme hledat paralelu s jinými městy a obcemi na našem území.

Tato unikátní publikace nabízí širokému okruhu čtenářů objevný popis každodenního života (nejen) občanů protektorátních Českých Budějovic. Mnohé napovídají již názvy jednotlivých kapitol: Politický život, Veřejná správa, Čeští fašisté a aktivistické (kolaborantské) organizace, Židé, Pomníky a názvy ulic, Školství, Zásobování a sociální situace obyvatel, Bombardování města či Osvobození. Populárně laděný text s bohatým obrazovým doprovodem vytvořil na základě mnohaletého archivního studia, průzkumu terénu a rozhovoru s pamětníky kolektiv zkušených autorů, tvořený pracovníky českobudějovických vědeckých institucí (Jihočeského muzea, Státního okresního archivu a Jihočeské univerzity) a amatérskými historiky. Výsledkem je plastický obraz života jihočeské metropole v nelehkém období našich dějin v letech 1939–1945.

České Budějovice pod hákovým křížem

Autoři: Jan Ciglbauer, Jiří Dvořák, Erik Hieke, Petr Kozel, Leoš Nikrmajer, Jiří Petráš, Jiří Šilha

Počet stran: 288
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 158×230 mm
ISBN: 978-80-204-4034-1
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu České Budějovice pod hákovým křížem vydalo
nakladatelství Mladá fronta.

Podívejte se do Českých Budějovic v době protektorátu.

————————————————

Byť nejslavnější, nebyla Anna Franková jediná, kdo si vedl deník a zapisoval v něm své osudy v průběhu války. Na základě deníkových záznamů sestavil Yves Bériault životopisný příběh Boží svědek v propasti zla, který mimo válečné zážitky popisuje i cestu k nalezení a poznání víry.

Díky Etty nalézá světlo a cestu k Bohu mnoho lidí, kteří mají potíže přijmout církev. Bůh totiž není svázán se strukturami žádné církve, je svrchovaně svobodný. (Jean Vanier) Etty Hillesum (1914–1943) byla mladá holandská Židovka, která zahynula na podzim roku 1943 v Osvětimi. Její deníky a dopisy, jež po válce vyšly knižně, patří mezi nevýznačnější duchovní svědectví 20. století. Uprostřed svého intelektuálního bloudění a v kontextu válečných hrůz objevila Boží přítomnost, tajemný zdroj hluboké lásky a radosti, začala nově vnímat krásu a důstojnost lidského života.
Její duchovní cesta je dost atypická. Při svém hledání čerpá jak z judaismu, tak z křesťanství, ani jedno vyznání však a nepřijme bezvýhradně a plně nepraktikuje. Ve svém nitru však postupně objevuje osobního Boha, kterého bez obtíží poznávají židé i křesťané, a objeví i sílu sebedarující lásky, která je silnější než jakékoli zlo, silnější než smrt.
Autor napsal svou životopisnou črtu o Etty s jediným přáním – umožnit nám lépe poznat tuto oslovující osobnost, která svou autentičností přitahuje stále nové a nové čtenáře.

Boží svědek v propasti zla

Autor: Yves Bériault

Počet stran: 136
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7195-860-4
Doporučená cena: 219 Kč

 

Knihu Boží svědek v propasti zla vydalo Karmelitánské nakladatelství.

————————————————

Vladimír Mikuláš zúročil svoje zážitky a vzpomínky spojené s působením v řadách příslušníků Veřejné bezpečnosti, které byl nucen díky svým protirežimním názorům nedobrovolně opustit. Román Každý má svůj osud popisuje životní příběhy dvojice kamarádů, kteří žijí v době reálného socialismu.

Vladimír Mikuláš se narodil v roce 1947 v Dobřanech u Plzně. V sedmnácti letech odešel na vojnu, po které začal sloužit v Praze u Veřejné bezpečnosti. Po roce 1968 byl nucen odejít do civilu a dvacet let pracoval jako řidič taxislužby. Díky Sametové revoluci byl soudně rehabilitován a k policii se vrátil. Když zjistil, že se v této profesi nic nezměnilo, začal s rozsáhlou přednáškovou a publikační činností na téma „Prevence musí být silnější než represe“. Příběhy z policejní praxe začal posléze zpracovávat i beletristicky a v roce 2002 je publikoval coby úspěšnou prvotinu s názvem Policejní úsměvy.

Ze svých bohatých osobních zkušeností čerpal i při práci na knize Každý má svůj osud. Ve svých románových vzpomínkách popisuje osudy dvou nerozlučných přátel, Zdeňka a Jirky, kteří se v potěmkinovských kulisách reálného socialismu potýkají s láskami, rodinnými tragédiemi i profesními trably, a při tom všem se snaží vyhnout nemilosrdnému soukolí dějin. Autor líčí dobu nedávno minulou sugestivně a bez nostalgického závoje. Malé střípky humoru, které tu a tam jeho dílem problesknou, jenom pomáhají hlavním hrdinům přežít krutou absurditu doby se zdravým rozumem.

Každý má svůj osud

Autor: Vladimír Mikuláš

Počet stran: 260
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7428-277-5
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Každý má svůj osud vydalo nakladatelství Plot.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a řadu dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás oslovila? Podělte se s námi o svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKaždý má svůj osud
Láska – politika – policie – prostituce

Mikuláš, Vladimír

Plot, 2016

zobrazit info o knizeElon Musk
Tesla, SpaceX a hledání fantastické budoucnosti

Vance, Ashlee

Jan Melvil Publishing, 2015

zobrazit info o knizeMami, kdy už konečně umřeš?

Rosenberg, Martina

Portál, 2016

zobrazit info o knizeČeské Budějovice pod hákovým křížem

Ciglbauer, Jan - Dvořák, Jiří - Hieke, Erik - Kozel, Petr - Nikrmajer, Leoš - Petráš, Jiří - Šilha, Jiří

Mladá fronta, 2016

zobrazit info o knizeBoží svědek v propasti zla
Život Etty Hillesum

Bériault, Yves

Karmelitánské nakladatelství, 2016

Napsat komentář