Seznamte se s Nakladatelstvím Lidové noviny

lidove noviny nahledovy
Bavil vás ve škole dějepis? Zajímáte se ve volném čase o dějiny velkých říší? Nebo možná rádi cestujete kraji České republiky. Pro vás všechny vydává Nakladatelství Lidové noviny publikace, mezi kterými určitě najdete právě to, co vás zajímá.

lidove noviny

Nakladatelství Lidové noviny je české nakladatelství, které se specializuje především na knihy z oborů historie, sociálních a přírodních věd a jazykovědy. Vydává také životopisy a beletrii. V produkci nakladatelství vychází také kulturně historická revue Dějiny a současnostNakladatelství vydává knihy ve více než dvou desítkách edic. Mezi kmenové autory nakladatelství patří mimo jiné Tomáš Halík, Dušan Třeštík či Josef Žemlička.

Jedním z rychle se rozvíjejících tématických celků Nakladatelství Lidové noviny je edice České dějiny, ve které v nedávné době vyšla mimo jiné kniha V záři rudého kalicha pojednávající o husitských tradicích v kontextu komunismu. Jevíte-li zájem spíše o historický vývoj států sousedních, či vzdálených, neváhejte zavítat do edice Dějin států, ve které budete jen těžko hledat zemi, jež zde není zastoupena. Nakladatelství Lidové noviny se však neupíná jen na historické vývoje velmocí.  Jak asi žil Bedřich Smetana? Kteří pedagogové působili ve službách krále? V edici Knižnice ĎaS pracují autoři právě s těmito specifickými výřezy historie lidstva.

Na čtenáře, kteří raději než v knihách bloudí v lesích, jsou zaměřeny edice Průvodce a Cestopisy, z jejichž názvů je zřejmé, jaké tituly budou obsahovat. S knihami z Nakladatelství Lidové noviny se tak v Benátkách, Indii, ale ani v Brně neztratíte…

—————————————————

První z publikací, kterou si představíme, je zástupce edice Dějiny států. Mongolové byli za vlády Čingischána obávaní po celém světě. Všichni je považovali za chladnokrevné vrahy. Mongolsko bylo však v té době také největší obchodní velmocí. Byl jeho panovník skutečně tak krutým vojevůdcem? A jaký byl doopravdy osud této velkolepé říše? To vše se dozvíte v knize Dějiny Mongolska Michala Schwarze.

Na základě nejnovějších výzkumů text zachycuje jednotlivé historické etapy, včetně té nejslavnější – epochy Čingischánovy, která znamenala počátek dodnes trvající dějinné cesty mongolského národa.
Mongolové si přes trvalé mezinárodní tlaky udrželi svébytnost a v důsledku demokratizace od konce 20. století však stojí před dvojsečným rozhodnutím, jak nadále směřovat mongolskou společnost s ohledem na tradiční styl života a zároveň na životně nezbytnou hospodářskou konkurenceschopnost.

 

Dějiny Mongolska

Autor: Michal Schwarz

Počet stran: 465
Vazba: vázaná
Formát: 165×217 mm
ISBN: 978-80-7422-331-0
Doporučená cena: 429 Kč

 

Přečtěte si více o knize  Dějiny Mongolska vydané v edici Dějiny států

 

————————————————

Přenesme se o několik tisíc kilometrů na západ, zpátky k nám. U dějin však ještě setrváme. Už v dobách středověku byl Přemysl Otakar I. respektován jako jeden ze zakladatelů stabilního českého království. Lidé si považovali jak jeho vojenského talentu, tak moudrosti. Dodnes je na něj nahlíženo jako na pilíř moderního dějepisu. Jak to ovšem v takovém českém království vypadalo? Jaké tradice dodržovali naši dávní předci? Odpovědi naleznete v knize První česká království Martina Wihody.

Tradice a zvyklosti jsou svorníkem státotvorného vývoje. Stačí si připomenout volby knížat, nalézání práva na sněmech Čechů i samo pojetí přemyslovské mytologie, jež definovala domácí pořádky a vztah vládnoucí dynastie k obci Čechů. Právě důraz na tradice a zemské zvyklosti ovlivnil veřejné mínění, které se stavělo ke královské hodnosti buď lhostejně, nebo ji vnímalo jako cizí, dílem přímo škodlivou novotu. Možná i proto dosud nebylo zcela zřejmé, jaká byla ideová a programová náplň prvních českých království, totiž Vratislavova a Vladislavova, a proč uspěl teprve koncept Přemysla Otakara I. 

 

První česká království

Autor: Martin Wihoda

Počet stran: 440
Vazba: vázaná
Formát: 145×207 mm
ISBN: 978-80-7422-278-8
Doporučená cena: 379 Kč

 

Přečtěte si více o knize První česká království vydané v edici Česká historie.

 

————————————————

Možná vás výčet událostí neláká. Spojujete rádi putování minulostí s putováním českou krajinou? Ivana Mudrová napsala již třetí díl výpravného průvodce. Z Prahy všemi směry III. nás opět zavádí do Středočeského kraje, jehož neobjevenými zákoutími kniha provází. Dostanete se tak k památkám, k nimž často nevedou ani turistické trasy. Vše je navíc doprovázeno působivými barevnými fotografiemi.

Pestré putování Středočeským krajem (a v několika případech i těsně za jeho hranicemi) představí neprávem opomíjené hrady a zámky, kostely, kapličky či pozapomenutá umělecká díla, přírodní i technické památky, léčivé studánky, tajuplné hřbitovy i odlehlé pomníčky dávných tragédií. A nechybí ani upozornění na jedinečné stádečko exmoorských poníků, které lze od letošního roku spatřit poblíž Milovic. Básně, legendy i skutečné příběhy, spjaté nejen s osudy osobností, ale i obyčejných lidí, doplňují četné pozoruhodnosti z řady středočeských měst, obcí i zcela nepatrných vísek.

Z Prahy všemi směry III.

Autorka: Ivana Mudrová

Počet stran: 233
Vazba: vázaná
Formát: 120×175 mm
ISBN: 978-80-7422-447-8
Doporučená cena: 279 Kč

 

Přečtěte si více o knize  Z Prahy všemi směry III. vydané v edici Průvodce.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZ Prahy všemi směry III.

Mudrová, Ivana

Nakladatelství Lidové noviny, 2015

zobrazit info o knizePrvní česká království

Wihoda, Martin

Nakladatelství Lidové noviny, 2015

zobrazit info o knizeDějiny Mongolska

Schwarz, Michal - Srba, Ondřej

Nakladatelství Lidové noviny, 2015

Napsat komentář