Populární spisovatel JO NESBØ zavítá poprvé do Prahy!

484720_prague
Norský spisovatel Jo Nesbø, autor mnoha krimi románů a knih pro děti, navštíví tento týden poprvé Prahu!

Všichni fanoušci jeho knih se s ním budou moci setkat v sobotu 14. dubna od 10.30 hod. na autogramiádě v Paláci knih Luxor (Václavské náměstí 41, Praha 1). Autor přijíždí na základě pozvání českého vydavatele jeho krimi románů pro dospělé.

Jo Nesbø je nejen jedním z autorů populární severské krimi, ale také tvůrcem vynikající dětské trilogie s doktorem Proktorem v hlavní roli. Tato trilogie je ověnčena řadou významných ocenění a slaví úspěchy po celém světě. Práva na vydání zakoupilo rekordních 30 zemí. První díl této originální trilogie – Doktor Proktor a prdicí prášek – vyšel česky koncem letošního ledna v Nakladatelství JOTA. Druhý díl plánuje nakladatelství vydat na začátku nového školního roku.

 

Jo Nesbø

DOKTOR PROKTOR A PRDICÍ PRÁŠEK

Příběh o tom, jak je důležité být sám sebou a jak vám tvořivost a fantazie pomohou k odvaze.

Když se klučina jménem Bulík přestěhuje do uličky Dělová, rychle se dává do party s Lízou, šikovným děvčetem ze sousedství,
a dobromyslným, byť značně podivínským vynálezcem doktorem Proktorem. Doposud zneuznaný vědátor vynalezl prdicí prášek a zprvu nepříliš použitelná věc se ukazuje jako ten nejbáječnější vynález na světě. Bulík a Líza vymyslí s důvtipem sobě vlastním úžasný plán – prášek nemusí jen obveselovat děti a dospělé, kdyby totiž doktor Proktor zapracoval na mnohem silnější verzi, mohli by supersilný prášek prodat NASA, Národnímu úřadu pro letectví a kosmonautiku, který by ho dokázal využít k počinům důležitým pro celé lidstvo. Jenomže trojlístku hrdinů se nečekaně staví do cesty nemilosrdní padouchové – pan Trán a jeho synové Truls a Trym. Jejich zlovolným přičiněním se Bulík, Líza i doktor Proktor ocitají ve víru celé řady nebezpečných situací, kdy jim jde doslova o krk. Kdoví, jestli by nakonec bylo učiněno spravedlnosti zadost nebýt doktorovy, Bulíkovy a Lízny statečnosti, vynalézavost a kamarádské soudržnosti.

Kniha je doplněna mimořádně půvabnými ilustracemi předního norského ilustrátora Pera Dybviga, které příběh plný humoru, fantazie, slovních hříček i bláznivých situací dokonale vystihují a podtrhují.

 

O autorovi:

Jo Nesbø (*1960, Oslo) – nejznámější současný norský spisovatel a hudebník, původním vzděláním ekonom. Věhlas mu přinesly především jeho detektivní romány s hlavním hrdinou detektivem Harry Holem, které jsou ověnčené mnoha cenami, jak na domácí skandinávské půdě, tak i v zahraničí. Byly přeloženy do více než 40 jazyků, např. Červenka (2000), Nemesis (2002), Pentagram (2003) ad.
V roce 2007 vydal Nesbø svou první dětskou knihu Doktor Proktor a prdicí prášek. Ani na tomto poli nezůstal za svými romány pozadu a brzy následovaly další díly Doktor Proktor a vana času (2008)
a Doktor Proktor a konec světa, možná (2010). Jeho dětské knihy byly rovněž přeloženy do mnoha jazyků a obdržely významná ocenění.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDoktor Proktor a prdicí prášek

Nesbo, Jo

Jota, 2012

Napsat komentář