Poučné čtení pro muže

Encyklopedie_pro_muze_nahledovy
Vydejte se na pouť za vzrušujícím poznáním! V dnešních knižních tipech prozkoumáme málo známé zbrojní projekty firmy Jawa, seznámíme se s detailní historií vlaků a železnice a budeme sledovat dvacítku pozoruhodných osudů českých legionářů.

Zbraně jsou prý nejstarším nástrojem, který se člověk naučil používat. Existuje mnoho firem zabývajících se jejich výrobou. Věděli jste ale, že mezi ně původně patřila i Jawa? Skrze následující titul budete moci nahlédnout do zbrojních projektů značky, kterou proslavila převážně výroba kvalitních motocyklů.

Zbraně JAWA

Bohatě ilustrovaná publikace navazuje na biografii „muže, který dal vzniknout motocyklům Jawa“. Jádro knihy tentokrát spočívá v podrobném přehledu všech dosud známých zbrojních projektů Ing. Františka Janečka a jeho firem, zejména Zbrojovky, která nesla jeho jméno a proslulost jí získala světoznámá značka JAWA.
Autor ale pojednává také o hledání vhodného výrobního programu a nucené změně orientace původně zbrojní firmy na vozidla, především legendární motocykly.
Vedle samotného Ing. Františka Janečka je pozornost věnována i dalším významným postavám v čele s jeho synem Ing. Františkem Karlem Janečkem.
Na závěr si práce všímá smutného konce kdysi slavné firmy a jejího současného neutěšeného stavu.

Autor: Jiří Fencl

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-204-3682-5
Doporučená cena: 359 Kč

 

Knihu Zbraně JAWA vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Ukázka z knihy

Výroba kulometů

Kulomety Schwarzlose

Nově vzniklé čs. armádě zůstal po válce „na krku“ nemalý počet asi tisíce těžkých kulometů, z toho přes 900 kusů kulometů Schwarzlose, další (také kulomety jiných systémů) pak nakoupila v  Rakousku a Itálii, takže k  1. 1. 1922 evidovala celkem 4 773 kusů kulometů systému Schwarzlose M07, M07/12 a M07/16 (pro letectvo). Kulomety, zavedené jako standardní zbraň pěchoty, pocházely ještě z válečné výroby a vykazovaly různý stupeň opotřebení, a proto se armáda snažila zajistit domácí výrobu náhradních dílů a následně pak i celých kulometů. Protože po roce 1920 vypustila plzeňská Škodovka, jediný dosavadní tuzemský výrobce kulometů, své zbraně Škoda (systému Salvator-Dormus) z výrobního programu a brněnská Čs. státní zbrojovka si se zadanou výrobou náhradních dílů příliš neporadila, muselo MNO nakupovat další nekvalitní válečné kulomety v rakouském Steyru. Ani v letech 1921 až 1923 zkoušené vzorky českých těžkých kulometů PRAGA armádu zatím příliš neuspokojily. Problém výzbroje se pak zvlášť vyhrotil v roce 1922 rozhodnutím přejít u zbraní čs. armády na 7,92 mm soustavu Mauser. (str. 89)

Zbytek ukázky doplněné o reálné fotografie naleznete pod následujícím odkazem.

O autorovi

Ing. Jiří Fencl je jeden z nejznámějších českých publicistů zabývajících se historií a současností zbrojní techniky s hlavním důrazem na ruční střelné zbraně. Na kontě má již čtyři monografie a víc než 550 článků a seriálů publikovaných v českých i zahraničních odborných periodicích.

Zdroj informací: Slavní českoslovenští zbraňaři

O nakladatelství

Nakladatelství Mladá fronta bylo založeno již v roce 1945 a v současné době se právem řadí mezi největší a nejúspěšnější vydavatelské domy v České republice. Své dobré jméno staví nejen na mnohaletých zkušenostech, ale hlavně na profesionalitě, odbornosti a dynamickém růstu. Tomu logicky odpovídá i pestré portfolio titulů, které vydává.

mf

————————————————

Náležitě vyzbrojeni znalostmi a ozbrojeni můžeme nyní nasednout na vlak. Kam že to jedeme? To zjistíte za chvíli. Zatím se zaposlouchejte do klepání pražců a přečtěte si nejen o tomto převratném stroji, ale i o celé historii železnice včetně jejích důležitých milníků!

Vlak

Pozoruhodný text se širokým záběrem, který se zabývá jedním z nejdůležitějších technologických vynálezů moderního světa. Autor spojuje osobní cestovatelské zkušenosti se zasvěceným výkladem o dějinách železnice i o jejího dopadu na společnost – a jeho text přináší spoustu zajímavých informací jak pro milovníky vlaků, tak pro zájemce o historii a vývoj společnosti.
Zoellner líčí zrození první lokomotivy v anglickém Cornwallu i své cesty slavnými železnicemi od proslulé trati přes americký Západ, mrazivé Transsibiřské magistrály s její temnou minulostí a zastaralých, ale velkolepých indických železnic po futuristické, hypervýkonné maglevy, které se řítí přes USA rychlostí více než 300 mil v hodině. Ostřílený reportér spojuje pečlivý výzkum a vášnivý zájem o vlaky ve strhující líčení, v němž dokazuje, že i 200 let po svém vzniku jsou železnice stejně důležité jako dřív – ať už jde o snižování závislosti světa na ropě, nebo o šíření demokracie.

Autor: Tom Zoellner
Přeložil: Jan Heller

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 152×235 mm
ISBN: 978-80-242-5039-7
Doporučená cena: 359 Kč

 

Knihu Vlak vydalo nakladatelství Universum.

Ukázka z knihy

V Číně jsem se svezl vysokorychlostními vlaky, od kterých si navenek komunistická vláda slibuje, že za cenu investic v objemu až 400 miliard dolarů z jejich vlasti udělají největší dopravní supervelmoc na světě, což je pro Spojené státy výzva, kterou musejí vzít vážně. Cestoval jsem i po strmé trati škrábající se do výšky Tibetské náhorní plošiny, dnes nejvýše položené železniční trati na světě. Dalajlama ji pokládá za nástroj kulturní genocidy. Tato železnice skutečně definitivně pohřbila sen o tibetské nezávislosti. (str. 16, 17)

Pokračujte ve čtení ukázky.

O autorovi

Tom Zoellner je autorem pěti populárně naučných knih, včetně publikace Uranium: War, Energy, and the Rock That Shaped the World, (Uran: válka, energie a kámen, který utvářel svět), která získala v roce 2011 cenu Amerického institutu fyziky za nejlepší knihu o vědě. Pracuje jako reportér pro periodika San Francisco Chronicle a The Arizona Republic a přispívá rovněž do časopisu Men’s Health.

Zdroj informací: bux.cz

O nakladatelství

Nakladatelství Universum patří do portfolia nakladatelských značek společnosti Euromedia Group, k. s. Pod touto značkou vycházejí překladové i původní encyklopedie, zeměpisné atlasy, slovníky a lexikony, obrazové publikace, naučné knihy z různých oblastí, průvodce a cestopisy.

logoUniversum

————————————————

Jsme na místě! Protože stále máme své zbraně, můžeme z nádraží přejít přímo do dobré společnosti českých legionářů. Bohatě ilustrovaná publikace vás formou komiksu seznámí s osudy dvacítky významných mužů, kteří zažili nejen bitevní vřavu, ale i komunistický teror.

Stopa legionáře II.

Na komiksovou knihu Stopa legionáře, která mapuje historii československých legií za první světové války, navazujeme volným pokračováním s podtitulem Osudy. Najdete v ní osudy dvaceti známých legionářů, které jsou vždy popsány ve stručném životopisu a krátkém komiksovém příběhu. Komiksy se zaměřují na klíčové události jejich životů a zdaleka nejsou situovány jenom do období první světové války. Mnoho legionářů bylo zapojeno do odboje za německé okupace, některým později zkřížili životní dráhu komunisté, jiní se zase vydali na cestu zla ať už na straně fašizmu či komunizmu. Dvacet osudů je zkrátka rozprostřených do velké části dvacátého století a živě dokumentují naše divoké novodobé dějiny.

V knize najdete tato jména: Jan Čapek, Antonín Číla, Stanislav Čeček, Emanuel Moravec, František Moravec, Radola Gajda, Otto Gutfreund, Otakar Husák, Sergej Ingr, Vladimír Klecanda, Karel Kutlvašr, Vojtěch Luža, Josef Mašín, Rudolf Medek, Heliodor Píka, Ludvík Svoboda, Jan Syrový, Josef Jiří Švec, Rudolf Viest, Sergej Vojcechovský.

Autoři: Michal Kocián, Zdeněk Ležák

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
Formát: 225×293 mm
ISBN: 978-80-257-1684-7
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu Stopa legionáře II. vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Stopa_legionare_II_ukazkovy_obrazek

O nakladatelství

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy i mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZbraně JAWA
Zbrojní projekty firmy Ing. F. Janeček

Fencl, Jiří

Mladá fronta, 2015

zobrazit info o knizeVlak
Cestování po kolejích, které utvářely dnešní svět

Zoellner, Tom

Universum, 2015

zobrazit info o knizeStopa legionáře II.
Osudy československých legionářů

Kocián, Michal – Ležák, Zdeněk

Argo, 2015

Napsat komentář