Třetí díl čínských thrillerů

Peter May_Sal smrti
Po Pánu ohně a Čtvrté oběti nyní přichází Sál smrti, třetí ze šesti dílů populární kriminální série Petera Maye. Mladý čínský komisař Li Jen a americká soudní lékařka Margaret Campbellová jsou nuceni řešit nejen osobní problémy, ale i případ zvlášť ohavných vražd.

V hromadném hrobě v Šanghaji je nalezeno osmnáct znetvořených, rozkouskovaných ženských těl. Li je vyslán na místo, protože objevené mrtvoly mohou mít spojitost se starou nevyřešenou vraždou v Pekingu. Čeká ho pohled na hrůzný zločin, jaký v Číně dosud neměl obdoby. Margaret mezitím musí čelit pochybnostem o divokém vztahu s Lim a jeho vlivu na jejich profesionální spolupráci. Když se však po pohřbu svého otce vrátí ze Spojených států, zjistí, že jakýkoli vztah s Lim, milostný i pracovní, může být nyní v ohrožení. Mej-Ling, zástupkyně velitele místního kriminálního oddělení, s Lim úzce spolupracuje a podle všeho nechce zůstat pouze u toho. Jak může Margaret, „cizí ďábel“, soupeřit se ženou, která je Limu po všech stránkách blíž? Když vyšetřovatelé dospějí k děsivému zjištění, že ženy byly pitvány zaživa, s hrůzou si uvědomí, že mají co do činění s nelidským monstrem. Čím blíže jsou na stopě chladnokrevnému zabijákovi, tím je jistější, že se budou muset postavit nejen jemu, ale i vlastním nočním můrám.

 

O knihu u nás můžete až do 8. března 2016 soutěžit!

Sál smrti

Autor: Peter May
Přeložil: Filip Drlík

Počet stran: 399
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7491-569-7
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Sál smrti vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Právě teď nevěděla kudy kam. Tragické okolnosti otcova úmrtí ji nakonec donutily přetrhnout pouta s Čínou – křehká pouta, která existovala jen díky muži, jehož podle všeho milovala. Nyní byla „doma“ a musela učinit rozhodnutí, která odkládala už příliš dlouho. Rozhodnutí o tom, kde skutečně leží její budoucnost. Rozhodnutí, kterým nechtěla čelit.

V Chicagu byla už téměř tři dny a ani jednou se za tu dobu nevydala do severní části města, aby se podívala na svůj byt ve čtvrti Lincoln Park. Vyzvedávání pošty a zalévání květin nechala na sousedech. Byla však pryč déle než osmnáct měsíců a bála se, co by tam na ni mohlo čekat. Měla strach z minulosti, na kterou se snažila zapomenout; nechtěla oživit vzpomínky na muže, se kterým sedm let žila. Muže, jehož si vzala. Místo toho zvolila bezpečí svého starého pokoje v cihlovém domě, kde vyrůstala, na předměstí Oak Park plném stromů. Všechno tu bylo povědomé, konejšivé a plné vzpomínek na časy, kdy neměla žádné starosti a povinnosti a život pro ni stále skýtal příslib něčeho kouzelného. Dobře však věděla, že jen oddaluje nevyhnutelné.

„Margaret,“ nesl se k ní matčin hlas po větru a zasáhl ji stejně ledově. Margaret zastavila a počkala, až s ní matka srovná krok. Za poslední tři dny spolu téměř nepromluvily. (str. 14–15)

 

Řekli o knize

Vzrušující trhák spojuje napětí, které vás vtlačí do křesla, s fascinujícím obrazem moderní Číny.

Irish Independent

Napínavé dějové zvraty, nádherně vylíčená čínská kultura a nevyřešený vztah Liho a Campbellové jsou důvodem, proč byste si tuto knihu neměli nechat ujít. Žádná z detektivek odehrávajících se v moderní Číně není tak provokativní jako Mayova série.

Library Journal

 

Peter May

Peter May (* 1951) pochází z Glasgow, nyní žije ve Francii. Pracoval jako novinář a televizní scenárista. V současné době se živí jako spisovatel. Celosvětové renomé získal šestidílnou sérií čínských thrillerů s mladým čínským komisařem Li Jenem a americkou soudní lékařkou Margaret Campbellovou. První díl série, Pán ohně (1999), byl vydán česky na jaře 2015. Román Čtvrtá oběť je jejím pokračováním. Do češtiny byla přeložena také Mayova úspěšná trilogie z ostrova Lewis, zahrnující romány Skála (2009; česky Host 2013), Muž z ostrova Lewis (2012; česky Host 2014) a Šachové figurky (2013; česky Host 2014). Peter May v současnosti píše sérii Akta Enzo, odehrávající se ve Francii, jejíž první díl Výjimeční lidé (2006) vyšel v Hostu v roce 2015. Téhož roku byl v daném nakladatelství vydán také autorův román
Ostrov Entry (2014) ve vázané podobě. Na skotském festivalu krimi literatury Bloody Scotland byl tento román vyhlášen Detektivkou roku 2014. V říjnu toho roku získal cenu Best Read of the Year organizace ITV Specsavers Crime Thriller Club.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


host

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů. Bylo to totiž právě nakladatelství Host, které přineslo českým čtenářům kriminální romány Stiega Larssona, Larse Keplera, Jussiho Adlera-Olsena či Henninga Mankella, jež se okamžitě staly bestsellery.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSál smrti
Čínské thrillery 3

May, Peter

Host, 2016

Napsat komentář